Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Ρήτρα αιρεσιμότητας» από την «καθαρή έξοδο» θα προβλέπει το Υβριδικό Μνημόνιο με ευρεία πολιτική συναίνεση

tags :
«Ρήτρα αιρεσιμότητας» από την «καθαρή έξοδο» θα προβλέπει το Υβριδικό Μνημόνιο με ευρεία πολιτική συναίνεση
«Ρήτρα αιρεσιμότητας» από την «καθαρή έξοδο» θα προβλέπει το Υβριδικό Μνημόνιο...μετά την λήξη του 3ου μνημονίου
Όρο - «θηλιά» στο «υβριδικό μνημόνιο» που θα αναστρέφει την «καθαρή έξοδο» από τα Μνημόνια προωθούν οι δανειστές για την Ελλάδα προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι μεταρρυθμίσεις  τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα συνεχιστούν με την ίδια ένταση και η χώρα δεν θα επιστρέψει στον «φαύλο κύκλο» των ελλειμμάτων.
Σε αυτό το πλαίσιο και με το δεδομένο ότι το 2019 είναι ένα εκλογικό έτος, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα απαιτήσουν ευρεία πολιτική συναίνεση ώστε η «ρήτρα αιρεσιμότητας» από την «καθαρή έξοδο» και επιστροφή της χώρας στα σκληρά προγράμματα προσαρμογής, να είναι ανεξάρτητη των πολιτικών αλλαγών.
Η λογική των δανειστών πίσω από τη «ρήτρα» της αναθεώρησης είναι η εξής:
Αν το υβριδικό Μνημόνιο που καταρτίζεται ειδικά για την περίπτωση της Ελλάδας «ξεφουσκώσει» απότομα  στην πορεία της εφαρμογή του τότε θα πρέπει να υπάρχει έτοιμο «plan B» ώστε το κόστος για την ευρωζώνη να είναι μην είναι μεγάλο.
Το εναλλακτικό σχέδιο «επανα εισαγωγής» στα Μνημόνια θα φτιαχτεί μέσα στο 2019 και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε αξιωματούχος από τις Βρυξέλλες «η Ελλάδα και πριν από τα Προγράμματα έμπαινε και έβγαινε από το καθεστώς της αυξημένης επιτήρησης»
Η διαπραγμάτευση για το μεταμνημονιακό πλαίσιο εποπτείας ξεκίνησε να ανεβάζει απότομα στροφές ενώ σε αυτό συνέβαλε και η επί το χειρότερο αναθεώρηση των στοιχείων από το υπουργείο Οικονομικών για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2018.
Πριν καν συμπληρωθεί το πρώτο τρίμηνο και η κυβέρνηση άρχισε να ξηλώνει το πουλόβερ της ανάπτυξης κατεβάζοντας την φετινή εκτίμηση για το ΑΕΠ στο 2,3% από 2,5% που ήταν η πρόβλεψη στον προϋπολογισμό.
Αν και «διόρθωση» που έρχεται ως συνέχεια της αναθεώρησης των στοιχείων για το 2017 ( (το ΑΕΠ σημείωσε μεταβολή 1,4% αντί πρόβλεψης για 1,6%) στις Βρυξέλλες δεν άρεσε αυτή η εξέλιξη με αποτέλεσμα να αρχίσει να κλονίζεται η εμπιστοσύνη που είχαν αρχίσει να δείχνουν στην Αθήνα.
Έτσι τα «παχιά» λόγια των θεσμών για το ελληνικό «θαύμα» μάλλον δεν θα τα ξανακούσαμε όσο βαδίζουμε προς την έξοδο από τα μνημόνια αφού και η  διαπραγμάτευση που ξεκίνησε για  τις παρεμβάσεις στο χρέος δεν θα έρθει χωρίς ανταλλάγματα.
Τα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα από τον μηχανισμό διάσωσης δεν θα της επιστρέψουν να φύγει τόσο εύκολα από τα νύχια των δανειστών οι οποίοι ετοιμάζουν μια σειρά από δημοσιονομικούς όρους «conditionalitys» προκειμένου να διασφαλιστούν οι στόχοι για πλεονάσματα 3,5% τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες μέσα στο νέο κείμενο – πλαίσιο που ετοιμάζεται θα περιγράφονται αναλυτικά όλες οι μεταρρυθμίσεις που θα  «ξεκλειδώνουν» σταδιακά τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Πρόκειται για τις αποφάσεις που αφορούν την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες, αποπληρωμή από τον ESM των δανείων ύψους 11,6 δισ. που χρωστά η Ελλάδα στο ΔΝΤ, επιμήκυνση των δανείων του EFSF και μείωση των επιτοκίων κατά 0,5% από 2,5% στο 2%.

Πρώτη ενημέρωση 23:12... 9 Μαρτίου 2018

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης