Τελευταία Νέα
Κερδισμένοι και Χαμένοι

Τρ.Κύπρου: Η άσκηση του IFRS9 μπορεί να θεωρηθεί ενδεικτική και για τις ελληνικές τράπεζες

tags :
Τρ.Κύπρου: Η άσκηση του IFRS9 μπορεί να θεωρηθεί ενδεικτική και για τις ελληνικές τράπεζες
Ισολογισμός κάθαρσης καθώς μέσα στο 2017 ο όμιλος της τράπεζας πήρε πολλές εμπροσθοβαρείς προβλέψεις
Τρ.Κύπρου: Η άσκηση του IFRS9 μπορεί να θεωρηθεί ενδεικτική και για τις ελληνικές τράπεζες

  • Ισολογισμός κάθαρσης καθώς μέσα στο 2017 ο όμιλος της τράπεζας πήρε πολλές εμπροσθοβαρείς προβλέψεις χαμηλώνοντας το καθαρό εισόδημα του δ’ τριμήνου στο τυπικό 1 εκατ. ευρώ.
Σε ένα σύνολο δανειακού χαρτοφυλακίου 18,8 δις ευρώ οι προβλέψεις της χρήσης υπερδιπλασιάστηκαν στα 942 εκατ. ευρώ από 435 το 2016 αφήνοντας χώρο για υψηλή κερδοφορία το 2018.

Συγκεκριμένα, η Τράπεζα Κύπρου αναμένει κέρδη ανά μετοχή 40 λεπτών το οποίο με βάση τις τρέχουσες τιμές δίνει ΡΕ κοντά στο 6. Η χρήση έκλεισε με ζημιές 552 εκατ. ευρώ και ο λόγος για τον οποίο οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν τόσο εύκολα να πάνε σε αυστηρότερη πολιτική προβλέψεων έχει να κάνει με την ενεργοποίηση του DTC.
  • Από την μία ο «αναβαλλόμενος πιστωτικός φόρος» περιόρισε τις κεφαλαιακές ανάγκες του ελληνικού τραπεζικού συστήματος το 2013 και το 2015. 
  • Από την άλλη βάζει φρένο σε μια γρήγορη προσπάθεια ξεκαθαρίσματος του ισολογισμού αφού η εμφάνιση υπερβολικών ζημιών θα έθετε σε ενεργοποίηση την σχετική ρήτρα έκδοσης νέων μετοχών.
Η επόμενη αναφορά στην Τράπεζα Κύπρου δεν γίνεται τόσο για τα αποτελέσματα του 2017, όσο για την επισήμανση που γίνεται στην παρουσίαση της εταιρείας για την εφαρμογή του διεθνούς λογιστικού προτύπου 9.

Σύμφωνα με την παρουσίαση η επίπτωση στα κεφάλαια θα είναι περίπου 300 εκατ. ευρώ η οποία με βάση την προοδευτική αφαίρεση από τους δείκτες φερεγγυότητας μέχρι το 2023 θα επιβαρύνει με 9 μονάδες βάσης το 2018. 
  • Η προβολή αυτών των παραδοχών στις ελληνικές συστημικές τράπεζες είναι της τάξεως των 3,8 δις ευρώ μέγεθος σημαντικά χαμηλότερο από τις μέσες εκτιμήσεις της αγοράς.
  • Λογικά, η εκτίμηση αύξησης των προβλέψεων κατά 7% μπορεί να αποτελέσει το αισιόδοξο κομμάτι της εφαρμογής του λογιστικού προτύπου 9 καθώς η αγορά αναμένει η επίπτωση να φθάσει το 10%.
Σε αυτή την περίπτωση οι ελληνικές τράπεζες θα υποστούν απομείωση κεφαλαίων 5,2 δις ευρώ (με βάση τον ισολογισμό εννεαμήνου 2017) και μείωση των δεικτών φερεγγυότητας κατά 290 μονάδες βάσης (9Μ:17 17,3%). 
  • Η Τράπεζα Κύπρου αποτελεί ότι πιο κοντινό στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα από πλευράς προβλέψεων (48%) και μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (47%). Και ως εκ τούτου...
http://www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης