Τελευταία Νέα
Οικονομία

Regling (ESM): Απαραίτητη για τις αγορές η προληπτική γραμμή στήριξης - Από στενότερη επιτήρηση η ελάφρυνση του χρέους

tags :
Regling (ESM): Απαραίτητη για τις αγορές η προληπτική γραμμή στήριξης - Από στενότερη επιτήρηση η ελάφρυνση του χρέους
Για την προληπτική γραμμή στήριξης εκτιμά πως είναι ωφέλιμη, διότι δίνει περισσότερες εγγυήσεις στις αγορές, στους επενδυτές και στους Έλληνες πολίτες
Οποιαδήποτε μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα συνοδεύεται από στενότερη παρακολούθηση και επιπρόσθετη επιτήρηση, τονίζει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM)  Klaus Regling ενώ για την προληπτική γραμμή στήριξης, σημειώνει πως ίσως να μην χρειαστεί, εάν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.
Πάντως σύμφωνα με τον Regling η προληπτική γραμμή στήριξης είναι ωφέλιμη, διότι δίνει περισσότερες εγγυήσεις στις αγορές, στους επενδυτές και στους Έλληνες πολίτες.
«Αλλά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αν είναι πραγματικά απαραίτητο», σημείωσε.
Εάν συνεχίζονται απρόσκοπτα  οι μεταρρυθμίσεις και η Ελλάδα συνεχίζει να αναπτύσσει την πρόσβασή της  στις αγορές, στη συνέχεια με βάση αυτό που γνωρίζουμε σήμερα, πιθανώς δεν είναι απαραίτητο», επισημαίνει, όπως αναφέρει το Reuters, που δημοσιεύει  αποσπάσματα της συνέντευξης Regling στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».
Όσον αφορά στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους , ο Regling σημειώνει πως η σχετική απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί πριν από τον Αύγουστο του 2018 και  θα μπορούσε να συμπεριλάβει τον ESM   που αγοράζει δάνεια του ΔΝΤ τα οποία είναι πιο ακριβά.
«Εάν υπάρξει πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους, μπορεί να υπάρξει κάποια επιπρόσθετη επιτήρηση, κάποια στενότερη παρακολούθηση», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Το ΔΝΤ το οποίο συμμετείχε οικονομικά στο πρώτο και το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, αναφέρει ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι απαραίτητη για να βγει η χώρα από την κρίση.
Για να πείσουν το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης  δεσμεύτηκαν το 2017, πως το 2018 θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να επεκτείνουν τις προθεσμίες λήξης των δανείων τους στην Ελλάδα έως και 15 έτη, όπως αναφέρει το Reuters.
Ερωτηθείς αν το ΔΝΤ  συμμετάσχει τελικά και συμφωνήσει σε μία κοινή ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους για την Ελλάδα με τον  ESM o Regling απαντά: «Ελπίζω να το κάνουμε, εργαζόμαστε σκληρά για αυτό».
.Η χώρα επέστρεψε εν μέρει στις αγορές το 2017, αλλά ορισμένοι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο  Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης πιστεύουν ότι η Αθήνα δεν μπορεί να την ακολουθήσει μόνη της χωρίς πιστωτική γραμμή στήριξης μετά τη λήξη της χρηματοδοτικής της στήριξης.
Ο ESM και ο ΕFSF είναι οι μεγαλύτεροι πιστωτές της Ελλάδας, οι οποίοι κατέχουν μαζί περισσότερο από το ήμισυ του δημόσιου χρέους των 332 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 180% περίπου του ΑΕΠ της χώρας
Συνολικά η Ελλάδα έλαβε οικονομική ενίσχυση 260 δισ. ευρώ από χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ από το 2010 και η τρίτη διάσωσή της λήγει τον Αύγουστο 2018, υπενθυμίζει το Reuters.
Ο επικεφαλής του ESM εμφανίζεται αρνητικός στο ενδεχόμενο  να μην εφαρμοστούν οι περικοπές στις συντάξεις από 1/1/2019 σημειώνοντας πως αποτελούν μέρος της συμφωνίας βάσει της οποίας εκταμιεύθηκαν προηγούμενες δόσεις.
Επίσης εκτιμά  τις απώλειες από το α΄εξάμηνο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στα 86 δισεκατομμύρια ευρώ και το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης