Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μίχαλος: Το δρόμο ανάκαμψης της οικονομίας δείχνει ο κλάδος των τροφίμων και ποτών - Εμπόδια υπάρχουν

Μίχαλος: Το δρόμο ανάκαμψης της οικονομίας δείχνει ο κλάδος των τροφίμων και ποτών - Εμπόδια υπάρχουν
Στα εγκαίνια της Food Expo 2018 μίλησε  ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων  και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΕΒΕΑ), Κ. Μίχαλος
Ο κλάδος των τροφίμων και ποτών, δείχνει το δρόμο, στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, τόνισε μιλώντας  στα εγκαίνια της Food Expo 2018, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕ) και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΕΒΕΑ), Κ. Μίχαλος, σημειώνοντας ωστόσο ότι εμπόδια υπάρχουν.
Ο κ. Μ.ιχαλος, αφού ανέφερε ότι ο εν λόγω κλάδος είναι ένας από τους πιο δυναμικούς, ανταγωνιστικούς και εξωστρεφείς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, ακόμα και στα χρόνια της ύφεσης, πρόσθεσε ότι δεν έπαψε να επενδύει, να καινοτομεί και να αναπτύσσει παρουσία στις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου και να αυξάνει την αξία των εξαγωγών του.
Κατά τον ίδιο, ο κλάδος των τροφίμων και ποτών καλύπτει το ένα τέταρτο του συνόλου των ελληνικών μεταποιητικών επιχειρήσεων και αποτελεί το μεγαλύτερο εργοδότη, απασχολώντας πάνω το 28% των εργαζομένων, ενώ είναι ο πρώτος σε όρους αξίας παραγωγής και ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας στον τομέα της μεταποίησης, αλλά και ο πρώτος εξαγωγικός κλάδος της χώρας.
Σημείωσε ότι ο κλάδος των τροφίμων και ποτών δείχνει το δρόμο, στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή για τη μετάβαση σε ένα υγιές μοντέλο ανάπτυξης, με όχημα την ποιότητα, την καινοτομία, την εξωστρέφεια, όμως όπως είπε, «ο στόχος αυτός δεν μπορεί να επιτευχθεί αυτόματα.
Εμπόδια υπάρχουν ακόμη πολλά και για την υπέρβασή τους δεν αρκεί η υπερπροσπάθεια εκ μέρους των επιχειρήσεων».
Στα προβλήματα που εξακολουθούν να ταλανίζουν τις ελληνικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο, είναι η υψηλή φορολογία, η δυσκολία πρόσβασης σε χρηματοδότηση, το υψηλό κόστος δανεισμού, το κόστος της ενέργειας, που μάλιστα έχουν αφήσει τα σημάδια τους και στον κλάδο των τροφίμων και ποτών.
«Εμείς ως επιμελητηριακή κοινότητα, συνεχίζουμε, με τεκμηριωμένες προτάσεις, να διεκδικούμε ένα ευνοϊκότερο περιβάλλον», υπογράμμισε ο κ. Μίχαλος.
Σε ό,τι αφορά μάλιστα τον κλάδο των τροφίμων και ποτών οι διεκδικήσεις αφορούν: - Κίνητρα και υποστήριξη για την πραγματοποίηση επενδύσεων στην καινοτομία, στην ασφάλεια και στη διαχείριση κινδύνων, στην έρευνα και ανάπτυξη νέων, διαφοροποιημένων προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία.
- Οργανωμένο σχέδιο προβολής του ελληνικού και μεσογειακού διατροφικού προτύπου, με όχημα τα προϊόντα πιστοποιημένης προέλευσης και τα ισχυρά ελληνικά brand names.
- Λειτουργική σύζευξη της γεωργικής παραγωγής με τη βιομηχανία τροφίμων, στο πλαίσιο ειδικών συμβολαίων συνεργασίας ομάδων παραγωγών, με εθνικές βιομηχανικές μονάδες επεξεργασίας ή τυποποίησης.
- Σύνδεση του κλάδου με τον τομέα του τουρισμού.
Σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο, «αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε, είναι ότι και αυτός ο κλάδος αποτελείται στη συντριπτική του πλειοψηφία από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Για την ακρίβεια, το 95% των επιχειρήσεων στα τρόφιμα και το 87% στα ποτά, είναι μικρές επιχειρήσεις».
Κατέληξε λέγοντας ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για ουσιαστική ανάπτυξη του κλάδου προς όφελος της εθνικής οικονομίας «χωρίς συγκεκριμένες δράσεις για την ενδυνάμωση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης