Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με παρέμβαση τρίτων δυνάμεων προσπαθεί η κυπριακή κυβέρνηση να δώσει λύση σε Κυπριακό και ενεργειακά

Με παρέμβαση τρίτων δυνάμεων προσπαθεί η κυπριακή κυβέρνηση να δώσει λύση σε Κυπριακό και ενεργειακά
Για τους τρίτους η πακετοποίηση αποτελεί το καλύτερο σενάριο, υπό την έννοια ότι θα "κλείσουν" δυο μέτωπα, Κυπριακό και Ενέργεια
Με παρασκηνιακή παρέμβαση ξένων παραγόντων προσπαθεί η κυπριακή κυβέρνηση να λύσει το πρόβλημα που έχει προκύψει στην κυπριακή ΑΟΖ μετά την παρέμβαση της Τουρκίας.
Η κυπριακή εφημερίδα "Φιλελεύθερος" κάνει λόγο για ξένες δυνάμεις που θα λειτουργήσουν παρεμβατικά με στόχο την εξεύρεση χρυσής τομής. Ωστόσο οι λεγόμενοι «ξένοι παράγοντες» καλοβλέπουν το ενδεχόμενο πακετοποίησης του Κυπριακού ζητήματος και των Ενεργειακών γεγονός που προβληματίζει τη Λευκωσία
Για τους τρίτους, η πακετοποίηση αποτελεί το καλύτερο σενάριο, υπό την έννοια ότι θα "κλείσουν" δυο μέτωπα, Κυπριακό και Ενέργεια, και θα απαλλαγούν από δυο πονοκεφάλους.
Καθίσταται σαφές πως το μοναδικό ενδιαφέρον τους είναι να υπάρξει ομαλοποίηση για να μπορέσει να προχωρήσει ο ενεργειακός προγραμματισμός και όχι τι θα προκύψει ή πώς θα γίνει τούτο.
Το εγχείρημα αυτό δεν φαίνεται να είναι εύκολο λόγω της στάσης της Τουρκίας και της άρνησής της για συνεργασία. Η τουρκική πλευρά ζητά ουσιαστικά διάλογο "για άρση της διένεξης" για τους υδρογονάνθρακες με συνδιαχείριση του ενεργειακού προγράμματος. Διαφορετικά, διαμηνύει πως θα επιβάλει πάγωμα των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το επόμενα βήματα θα δείξουν και τις προθέσεις των εμπλεκομένων.
Αυτή την εβδομάδα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με το πολυσυζητημένο δείπνο του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη, Mustafa Akinci.
Η "κοινωνική" αυτή σύναξη εμπεριέχει υψηλό ρίσκο καθώς, γνωρίζοντας τις εκατέρωθεν προθέσεις, το πιθανότερο είναι να μην υπάρξει αποτέλεσμα και να επιδεινωθεί το ήδη βεβαρημένο κλίμα.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται και η κάθοδος της ExxonMobil στην κυπριακή ΑΟΖ για έρευνες στο τεμάχιο "10". Ενδιαφέρον θα έχει η αντίδραση της Άγκυρας. Αυτό θα έχει ενδιαφέρον καθώς είναι σαφές πως άλλο Ιταλία και άλλο ΗΠΑ. Το ενδεχόμενο να προβούν σε ενέργειες μακριά από το τεμάχιο "10" δεν είναι απομακρυσμένο, ενώ ανοικτό είναι και το σενάριο να δραστηριοποιήσουν και το δικό τους γεωτρύπανο.
Την ίδια ώρα, τα Ηνωμένα Έθνη, ενόψει του ενδεχόμενου να αρχίσουν να επαναρχίσουν συνομιλίες, έχουν αρχίσει προετοιμασία θέλοντας να ξεκαθαρίσουν μια σειρά ζητήματα, που αφορούν και στην τοποθέτηση των δυο πλευρών για τη μορφή της λύσης, τη μεθοδολογία κ.λπ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης