Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Ρόλο - κλειδί στις εξελίξεις έχει η Κεντροαριστερά – Ποια στάση θα τηρήσει στις συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Ιταλία: Ρόλο - κλειδί στις εξελίξεις έχει η Κεντροαριστερά – Ποια στάση θα τηρήσει στις συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης
Τόσο η Δεξιά Συμμαχία υπό τον Matteo Salvini της Λέγκας του Βορρά, όσο και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων προσέγγισαν το Δημοκρατικό Κόμμα για μία πιθανή κυβερνητική συνεργασία - Κρίσιμη σύσκεψη τη Δευτέρα (12/3)
Να μη βυθιστεί σε κύκλο εσωστρέφειας επιδιώκει το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα της Ιταλίας, μετά την εκλογική του ήττα την Κυριακή 4 Μαρτίου 2018.
Η ιταλική κεντροαριστερά έχει δύο βασικά ζητήματα να εξετάσει: τη στάση της στις διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης και την «επόμενη μέρα», χωρίς τον πρώην πρωθυπουργό Matteo Renzi στο «τιμόνι» του κόμματος.
Η ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος θα συναντηθεί στη Ρώμη τη Δευτέρα (12/3/2018), προκειμένου να επικυρώσει την παραίτηση Renzi αλλά και να καθορίσει μία κοινή στάση πριν από τις συνομιλίες για τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού που θα ξεκινήσουν μετά τη σύγκληση του νέου κοινοβουλίου στη Ρώμη στις 23 Μαρτίου, όπως αναφέρει το Bloomberg.
Τόσο η Δεξιά Συμμαχία υπό τον Matteo Salvini της Λέγκας του Βορρά, όσο και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων προσέγγισαν το Δημοκρατικό Κόμμα για μία πιθανή συνεργασία σε ένα νέο υπουργικό συμβούλιο.
Κανένας σχηματισμός δεν διαθέτει την πλειοψηφία των εδρών και στα δύο κοινοβουλευτικά σώματα, οπότε το Δημοκρατικό Κόμμα θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο – κλειδί σε ένα επόμενο κυβερνητικό σχήμα. 
«Η αυριανή συνάντηση είναι μόνο το πρώτο βήμα μιας πιθανώς μακράς διαδικασίας που θα πρέπει πρώτα να οδηγήσει σε έναν διάδοχο του Renzi», δήλωσε ο Roberto D'Alimonte, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Luiss University της Ρώμης.
«Από σήμερα, είναι δύσκολο να εικάσουμε  ποιος θα είναι ο νέος ηγέτης, πόσο μάλλον η προσέγγιση του κόμματος στις συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης», συνέχισε ο D'Alimonte,
Ο Salvini  έχει ζητήσει από την Κεντροαριστερά να «δώσει στη χώρα μια διέξοδο» και να μην πυροδοτήσει πολιτικό αδιέξοδο. 
Ο παραιτηθείς Renzi από την πλευρά του, επιμένει ότι το κόμμα θα  πρέπει να μείνει στην αντιπολίτευση, μετά την εκλογική συντριβή την οποία υπέστη.
Πάντως επικριτές του Renzi υποστηρίζουν, πως το κόμμα δεν έχει αυτή την πολυτέλεια σε μια χώρα που έχει ανάγκη από μια κυβέρνηση.
Να σημειωθεί ότι, περίπου 40 από τους 122 βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος αντιτίθενται σε μία συμφωνία με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και φέρονται έτοιμοι να στηρίξουν μία κεντροδεξιά κυβέρνηση υπό τον Salvini ή κάποιον άλλο από το χώρο της Λέγκας.
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο Salvini θα χρειάζονταν ακόμη 10 βουλευτές για να επιτευχθεί ο στόχος των 316 εδρών και του σχηματισμού κυβέρνησης,
Από την πλευρά του το Κίνημα Πέντε Αστέρων εκλαμβάνει αυτή την πιθανότητα ως «μία έντονη προσβολή» προς τους Ιταλούς ψηφοφόρους, όπως έγραψε ο επικεφαλής του Di Maio το Σάββατο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Στο Δημοκρατικό Κόμμα, πέραν των 40 βουλευτών ο Renzi δεν είναι ο μόνος που έχει την άποψη, πως θα πρέπει να μείνει στην αντιπολίτευση.
Ο πρώην επικεφαλής της κεντροαριστεράς στην Κάτω Βουλή Ettore Rosato, πιστεύει το ίδιο και μάλιστα κάλεσε τη Λέγκα του Βορρά και το Κίνημα Πέντε Αστέρων να σχηματίσουν από κοινού κυβέρνηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης