Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας με Θεοδωράκη για Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας... και στο βάθος ο Δήμος Αθηναίων

Τσίπρας με Θεοδωράκη για Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας... και στο βάθος ο Δήμος Αθηναίων
Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τον Νίκο Βούτση και τηλεφώνησε την Παρασκευή στον κ. Θεοδωράκη και συμφώνησαν να συναντηθούν την Δευτέρα για καλύτερη ενημέρωση
Πολιτικά σενάρια πυροδοτεί η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη.
Η συνάντηση τυπικά γίνεται για την πρόταση νόμου που κατέθεσε το Ποτάμι για την θέσπιση Συμβολίου Εθνικής Ασφαλείας.
Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τον Νίκο Βούτση και τηλεφώνησε την Παρασκευή στον κ. Θεοδωράκη και συμφώνησαν να συναντηθούν την Δευτέρα για καλύτερη ενημέρωση.
Αν και η πρόταση είναι παλαιότερη γίνεται επίκαιρη λόγω της συγκυρίας σε Σκοπιανό, Ελληνοτουρκικά, Κυπριακό.
Καίτοι τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και το Ποτάμι από την αρχή διεμήνυσαν ότι η συνάντηση αφορά καθαρά την πρόταση για το Εθνικό Συμβούλιο, ήδη από την κοινοποίησή της έχει αποκτήσει ευρύτερο πολιτικό συμβολισμό.
Κατ αρχήν υπήρξε η ανταλλαγή μηνυμάτων της Φώφης Γεννηματά με τον Σταύρο Θεοδωράκη από το τουίτερ.
Η κ. Γεννηματά έδειξε ότι δεν στέργει την συνάντηση αυτή, μερικές μόλις ημέρες πριν από το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής και επανήλθε στην άποψή της λέγοντας ότι «ο Σταύρος σε κάποια θέματα είναι ρομαντικός», εννοώντας σαφώς την προσέγγιση του Ποταμιού με τον ΣΥΡΙΖΑ, που σηματοδοτεί η συνάντηση.
Το ενδεχόμενο συνεργασίας πάντως δεν αφορά τόσο τα δύο κόμματα τώρα ή στο μέλλον όσο το ενδεχόμενο να διεκδικήσει ο Σταύρος Θεοδωράκης τον Δήμο Αθηναίων.
Καθώς το Ποτάμι δεν μπαίνει στη επόμενη Βουλή και άλλωστε θα συγχωνευθεί στο Κίνημα Αλλαγής, η εκλογή του κ. Θεοδωράκη στην επόμενη Βουλή είναι δύσκολη.
Στα βουλευτικά και δημοσιογραφικά γραφεία κυκλοφορούν φήμες ότι θα διεκδικήσει τον δήμο Αθηναίων και διερευνά τις πιθανές συνέργειες. Κάτι τέτοιο όμως ενέχει έναν σαφή συμβολισμό και αίρει την πολιτική απομόνωση στην οποία έχει περιέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το σκάνδαλο Novartis.
Ανησυχία όμως προκάλεσε και στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ καθώς συνδέεται με σενάρια για πιθανή μελλοντική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-Ποταμιού, εάν κυρίως λόγω του Σκοπιανού διαρραγεί η συνεργασία των νυν κυβερνητικών εταίρων.
Παρότι εδώ και καιρό από το Ποτάμι έχουν ξεκαθαρίσει ότι το θέμα των συνεργασιών θα τεθεί μετά τις εκλογές οψέποτε κι αν γίνουν.
Αλλά και στην άλλη πλευρά του πολιτικού φάσματος στη ΝΔ, προκαλεί προβληματισμό.
Μέχρι και το συνέδριο θέσεων της ΝΔ, το Ποτάμι εθεωρείτο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη η πιο κοντινή πολιτική δύναμη.
Μετά την στάση της ΝΔ όμως στο Σκοπιανό, στα ελληντοτουρκικά αλλά και σε ήσσονος σημασίας θέματα όπως η φαρμακευτική κάναβη, το Ποτάμι θεωρεί ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει κάνει στροφή προς τα δεξιά με εθνικιστικό πρόσημο, κατά τρόπο που ενδεχόμενη προσέγγιση να είναι πλέον από δύσκολη εώς αδύνατη.
Στην πραγματικότητα η "εθνικιστική και δεξιά στροφή της ΝΔ", σπρώχνει την ΔΗΣΥ και το Ποτάμι πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, ως δυνάμεις άλλωστε της ευρύτερης κεντροαριστεράς και αριστεράς.
Η προσέγγιση δεν μπορεί να ολοκληρωθεί λόγω της υπόθεσης Novartis.
«Πώς να προχωρήσει μία διαδικασία συνεννόησης όταν δύο κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ είναι κατηγορούμενοι στην προανακριτική», λένε στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Η εσωτερική κριτική που ασκείται είναι ότι τα στελέχη της ΔΗΣΥ στις δημόσιες τοποθετήσεις τους για την κυβέρνηση δεν ξεχωρίζουν από τη ΝΔ , χάνει έτσι η ΔΗΣΥ την ευκαιρία να καλύψει τον κεντρώο χώρο που αφήνει δίχως πολιτική στέγη η δεξιά στροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Υπό την πίεση των Βενιζέλου-Λοβέρδου και των στελεχών της ΔΗΜΑΡ, που είναι πιο σκληροί απέναντι στους πάλαι ποτέ συντρόφους τους, το ΠΑΣΟΚ τείνει να γίνει ξανά ουρά της ΝΔ των Μητσοτάκη-Σαμαρά-Γεωργιάδη.

Θεοδωράκης: Και θα συναντήσω τον Τσίπρα και δεν θα μπω στην κυβέρνηση

Την θέση ότι θα συναντήσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με κύριο αντικείμενο τα εθνικά θέματα διατύπωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος απέκλεισε κατηγορηματικά όλη τη σεναριολογία περί ένταξης του στην κυβέρνηση.
«Λοιπόν.
Και θα συναντήσω τον Τσίπρα και δεν θα μπω στην κυβέρνηση.
Τόσο δύσκολο είναι να τα συνδυάσουν κάποιοι στο μυαλό τους;
Παιδιά, εκτός από τα προσωπικά ή τα κομματικά παιγνίδια υπάρχει και η πατρίδα.
Και οι εξελίξεις δεν θα μας περιμένουν» ανέφερε σε ανάρτηση του στο twitter ο κ.Θεοδωράκης.
Σημειώνεται πως Τσίπρας και Θεοδωράκης θα συναντηθούν σήμερα στις 16:30 στο Μέγαρο Μαξίμου με κύριο αντικείμενο τα εθνικά θέματα και την πρόταση του κ.Θεοδωράκη για τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.
Η συνάντηση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην κεντροαριστερά, μια και γίνεται λίγα 24ωρα πριν από το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής.

Επικρίσεις κατά του Σταύρου Θεοδωράκη στο ΠΣ του Κινήματος Αλλαγής για τη συνάντηση με Τσίπρα

Ενστάσεις και επικρίσεις για τη συνάντηση, το απόγευμα, του Σταύρου Θεοδωράκη με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, εκφράστηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου (ΠΣ) του Κινήματος Αλλαγής.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, τα μέλη του ΠΣ επεσήμαναν ότι θα ήταν προτιμότερο να μη γινόταν η συνάντηση, ιδιαίτερα αυτή την εβδομάδα που είναι το Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, καθώς εκπέμπονται μηνύματα που προκαλούν σύγχυση.
Ειπώθηκε, δε, χαρακτηριστικά: "Είμαστε υπέρ της συνεννόησης στα εθνικά θέματα, αλλά όχι στην εκμετάλλευσή τους.
Τα ζητήματα αξιοπιστίας και διγλωσσίας της κυβέρνησης δεν λύνονται με τη συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας".

(Αρχική δημοσίευση Κυριακή 11 Μαρτίου 2018, ώρα 19:49)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης