Τελευταία Νέα
Οικονομία

Centeno: Αξιοσημείωτη η πρόοδος της Ελλάδας - Συνάντηση με Τσακαλώτο για το χρέος - Ανησυχία για τους δασμούς Trump

Centeno: Αξιοσημείωτη η πρόοδος της Ελλάδας - Συνάντηση με Τσακαλώτο για το χρέος - Ανησυχία για τους δασμούς Trump
Σχετικά με τη δόση των 5,7 δισ. που κληρώνει σήμερα στο Eurogroup, oι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να ανάψουν το «πράσινο φως»
(upd) Το ζήτημα του ελληνικού χρέους και η πορεία του ελληνικού προγράμματος βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του προέδρου του Eurogroup, Mario Centeno, με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, που προηγήθηκε της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
«Είχα κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Μιλήσαμε για την πρόοδο στις συζητήσεις για το χρέος, ενώ εξετάσαμε την πρόοδο στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Επίσης, ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ότι «η Ελλάδα έχει κάνει αξιοσημείωτη πρόοδο στην εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής».
«Αναμένουμε την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας με τα 5,7 δισ. ευρώ από τη δόση και εργαζόμαστε ήδη για το θέμα της ελάφρυνσης χρέους και την ομαλή έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο», τόνισε ο Centeno.



Ο Επίτροπος Οικονομικών της Κομισιόν, Pierre Moscovici δήλωσε ότι το ελληνικό πρόγραμμα πρέπει να ολοκληρωθεί και η Ελλάδα να γίνει μια κανονική χώρα.
Δεν αναμένουμε να καταλήξει το Eurogroup σε κοινή θέση για την τραπεζική ένωση, δήλωσε ο P. Altmaier, o Γερμανός Υπουργός Οικονομικών κατά την είσοδο του στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Στο επίκεντρο ο εμπορικός πόλεμος


Στο επίκεντρο της συνεδρίασης αναμένεται να βρεθεί και η απειλή ενός εμπορικού πολέμου, μετά την επιβολή δασμών 25% στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.
«Πιθανός εμπορικός πόλεμος από τις ΗΠΑ έχει μόνο χαμένους», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Bruno Le Maire.
«Δεν μας αρέσουν οι «πόλεμοι».
Πρέπει να είμαστε έτοιμοι σε περίπτωση που οι ΗΠΑ λάβουν μέτρα κατά του εμπορίου», ανέφερε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup ο Επίτροπος Οικονομικών της Κομισιόν, Pierre Moscovici.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr,
με το πρώτο «κομμάτι» της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ και την πορεία της 4ης και τελευταίας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος θα ασχοληθεί σήμερα 12/3/2018 το Eurogroup, αφήνοντας εκτός ατζέντας τις συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους και το μεταμνημονιακό πλαίσιο εποπτείας.
Και τα δύο αυτά θέματα αναμένεται να συζητηθούν στο επόμενο Εurogroup που θα γίνει στις 27 Απριλίου στη Σόφια, όπου η ελληνική πλευρά αναμένεται να παρουσιάσει το λεγόμενο σχέδιο «ολιστικής στρατηγικής ανάπτυξης».
Το μεταμνημονιακό πλαίσιο επιτήρησης θα παραμείνει ασφυκτικό, με τη διαφορά ότι η Αθήνα θα έχει την «ιδιοκτησία» των μεταρρυθμίσεων που πρόκειται να ακολουθήσουν προκειμένου η οικονομία της να μπει σε μια φάση βιώσιμης ανάπτυξης, χωρίς να ανατρέπονται οι στόχοι για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022.
Οπως είναι φυσικό, το Εurogroup στη Σόφια μαζί με την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον (20-22 Απριλίου), που θα αποτελέσει και το πρώτο μεγάλο «κρας τεστ» για το ελληνικό χρέος, συγκεντρώνουν και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι οι διαπραγματεύσεις που θα λάβουν χώρα εκείνη την περίοδο στην έδρα του Ταμείου θα σταθούν αφορμή ώστε να ξεκαθαρίσουν πολλά πράγματα γύρω από το ελληνικό ζήτημα.
Συγκεκριμένα:

1. Εάν τελικά το Ταμείο συμφωνήσει με το γαλλικό σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που συνδέει την αποπληρωμής των δανείων με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Το ΔΝΤ παρασκηνιακά δεν συμφωνεί με τη γαλλική πρόταση, υποστηρίζοντας ότι αυτή όχι μόνο «ακυρώνει» τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης που προωθούνται μετά το τέλος του προγράμματος, αλλά επί της ουσίας δεν λύνει το πρόβλημα.
Αντίθετα, με την επιμήκυνση των δανείων αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων στα έτη που η ανάπτυξη θα είναι χαμηλή, μεταθέτει για τα επόμενα χρόνια το πρόβλημα.

2. Το «περιεχόμενο» της νέας έκθεσης βιωσιμότητας (DSA) του Ταμείου για το ελληνικό χρέος, η οποία δεν πρέπει να αποκλίνει από αυτές που ετοιμάζουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να μπορέσει να ανοίξει ο δρόμος για την περαιτέρω εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων (επιμήκυνση των ωριμάνσεων κατά 15 χρόνια, επιστροφή των κερδών ύψους 7,6 δισ. ευρώ από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες και την ΕΚΤ, αποπληρωμή από τα αδιάθετα κεφάλαια του ESM των δανείων 11,6 δισ. των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από το ΔΝΤ).

3. Εάν το Ταμείο θα ενεργοποιήσει τελικά το «εν αναμονή πρόγραμμα με την Ελλάδα» - «Stand by Arrangement» (παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στον Μάρτιο και το πρόγραμμα του ESM λήγει στις 21 Αυγούστου).
Εχει βάλει κάποιες νέες «ρήτρες», όπως αυτή της εσπευσμένης μείωσης του αφορολογήτου, που δυσκολεύουν την ελληνική πλευρά.

Σχετικά με τη δόση των 5,7 δισ. που κληρώνει σήμερα στο Eurogroup, oι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να ανάψουν το «πράσινος φως» για να προχωρήσει η εκταμίευση που είχε «παγώσει» εξαιτίας των δύο προαπαιτούμενων που εκκρεμούσαν από την 3η αξιολόγηση (ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, Ελληνικό).
Οσον αφορά την εκταμίευση του δεύτερου τμήματος που ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ και συνδέεται με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, αυτή θα γίνει τον Απρίλιο υπό τον όρο και πάλι ότι έχει σημειωθεί πρόοδος και στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.
Αναφορικά με την 4η αξιολόγηση και τα 88 προαπαιτούμενα μέτρα που περιλαμβάνει παραμένει ο στόχος για τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement) στο Eurogroup της 24ης Μαΐου.
Το ΔΝΤ έχει κωδικοποιήσει τα 21 πιο αναγκαία που πρέπει να μπουν σε τροχιά υλοποίησης το επόμενο διάστημα.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης