Τελευταία Νέα
Στον Παλμό της Επικαιρότητας

Πόσο ζορισμένο είναι πλέον το σύστημα Τσίπρα(;) - Αναζητεί νέους συμμάχους

tags :
Πόσο ζορισμένο είναι πλέον το σύστημα Τσίπρα(;) - Αναζητεί νέους συμμάχους
Φάνηκε κατά την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή. Ενας πρωθυπουργός προβληματισμένος, άκεφος, κουρασμένος
Πόσο ζορισμένο είναι πλέον το σύστημα Τσίπρα(;)

Φάνηκε κατά την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή. Ενας πρωθυπουργός προβληματισμένος, άκεφος, κουρασμένος, αγχωμένος, χωρίς τη σπιρτάδα που τον διέκρινε στις προηγούμενες κοινοβουλευτικές εμφανίσεις του.

Ενας Αλέξης Τσίπρας που έφτασε στο σημείο να διαμαρτυρηθεί επειδή έχασε… «πολύτιμο χρόνο» προσερχόμενος στη Βουλή για να ψηφίσει τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής που ζήτησε η ΝΔ. Δήλωση που σχολιάστηκε δυσμενώς από την αντιπολίτευση, η οποία έκανε λόγο για «πρωθυπουργική αλαζονεία που χορηγεί η εξουσία» ή για «απουσία πολιτικής παιδείας».

***

Ο συνδυασμός πολλών ανοικτών θεμάτων που διαχειρίζεται ο Πρωθυπουργός σχεδόν μόνος του, αφού δεν έχει πλέον εμπιστοσύνη στους αρμόδιους υπουργούς του, αρχίζουν να τον ζορίζουν πολιτικά. Δύσκολα και περίπλοκα ζητήματα, όπως το Μακεδονικό, τα ελληνοτουρκικά, το Αλβανικό, το Κυπριακό, οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και στην Κύπρο, η έξοδος τον Αύγουστο της χώρας στις αγορές, η συζήτηση για το χρέος, το πρόγραμμα για τη μεταμνημονιακή εποχή, η σκανδαλολογία κ.τ.λ., όλα αυτά έκαναν τον κ. Τσίπρα να χάσει τη «λάμψη» του. Κουβαλά, δηλαδή, ένα φορτίο πολύ βαρύ για τους ώμους του.

***
Αναζητεί νέους συμμάχους

Ηδη άρχισε να αναζητεί νέους συμμάχους για την κυβέρνησή του, μετά την εμφανή αποστασιοποίησή του από τον «συγκυβερνήτη» του Πάνο Καμμένο. Το θέμα της σύλληψης των δύο ελλήνων στρατιωτικών το έχει πάρει αποκλειστικά επάνω του μέσω των διπλωματικών του συμβούλων, ενώ κάλεσε τηλεφωνικώς τον Στ. Θεοδωράκη να προσέλθει τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου για να συζητήσουν την ίδρυση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) βάσει μιας πρότασης που κατήρτισε το Ποτάμι.

***

Και όμως, η προτίμηση του κ. Τσίπρα προς τον κ. Θεοδωράκη έφερε τα πάνω κάτω στο πολιτικό σκηνικό. Να ξέρετε κατ’ αρχάς ότι πρόταση, και μάλιστα ολοκληρωμένη, για τη σύσταση ΣΕΑ έκαναν πρώτος ο Κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ. Ο κ. Τσίπρας παρακάμπτει τον κ. Μητσοτάκη και απευθύνεται στον κ. Θεοδωράκη, αναζητώντας (μάλλον απεγνωσμένα) στο πρόσωπό του την πολυπόθητη συναίνεση, τώρα που δεν εμπιστεύεται πλέον τον κ. Καμμένο και που αρχίζουν τα δύσκολα με τα εθνικά και οικονομικά ζητήματα.

***

Ο κ. Θεοδωράκης αποδέχθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, την πρωθυπουργική πρόταση, προκαλώντας όμως την έκρηξη της Φώφης Γεννηματά, πλην όμως ουδόλως απασχολεί το ζήτημα αυτό τον επικεφαλής του Ποταμιού (παραμονές μάλιστα του Συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής), τη στιγμή που θα βρεθεί στο πρωθυπουργικό γραφείο, παρουσιάζοντας με άνεση και μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες την πρότασή του για τη σύσταση ίσως του σημαντικότερου κυβερνητικού οργάνου, του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

***

Τώρα θα πείτε, τρία χρόνια στην κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας και ποτέ δεν σκέφτηκε την ίδρυση ενός τέτοιου Συμβουλίου – το οποίο να σημειώσω ότι λειτουργεί σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες αλλά και στη γειτονιά μας – και περιμένει ενημέρωση από τον Στ. Θεοδωράκη;

Μαθαίνω λοιπόν ότι πολλές φορές προτάθηκε στον Πρωθυπουργό (σε αυτές τις ατέλειωτες κλειστές συσκέψεις στο Μαξίμου) η σύσταση του ΣΕΑ, πλην όμως κάποιος υπουργός που νόμιζε ότι με ένα τέτοιο Συμβούλιο θα έχανε αρμοδιότητες απέρριπτε την πρόταση. Ο κ. Τσίπρας, που δεν είναι της εσωκομματικής ή ενδοκυβερνητικής ρήξης, δεν του χαλούσε το χατίρι. Αφήστε που οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας δύσκολα πλέον ανταλλάσσουν «καλημέρα». (ΒΗΜΑτοδότης)

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης