Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στη Wall, στο -0,6% ο Dow - Θετικό κλίμα στις ευρωαγορές, κέρδη +0,58% για DAX

Μεικτά πρόσημα στη Wall, στο -0,6% ο Dow - Θετικό κλίμα στις ευρωαγορές, κέρδη +0,58% για DAX
Μεικτά πρόσημα εμφανίζουν οι δείκτες της Wall Street
(upd) Νευρικότητα καταγράφει σήμερα (12/3/2018) η Wall Street, με τον Dow Jones να βρίσκεται υπό πίεση και τον S&P 500 να δυσκολεύεται να συγκρατήσει τα κέρδη του, παρά τα ισχυρά στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, τα οποία βοήθησαν να μετριαστούν οι ανησυχίες για μια υπερβολικά «επιθετική» αύξηση των επιτοκίων.
Περί τις 21:00, ο Dow Jones Industrial average υποχωρούσε κατά 0,6% στις 25.177 μονάδες, ο S&P 500 σημείωνε πτώση 0,2% στις 2.782 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείτο κατά 0,4% υψηλότερα, στις 7.589 μονάδες.
Πιέσεις στον Dow ασκεί η μετοχή της Boeing, που υποχωρεί κατά 2,8%, με το sell-off να ακολουθεί ένα αδιάκοπο «ράλι» 16 μηνών.
Tην Παρασκευή (9/3), η Wall Street έκλεισε με ισχυρή άνοδο, με τον Nasdaq να ανέρχεται σε νέα ιστορικά υψηλά, καθώς οι επενδυτές «καλωσόρισαν» τα ισχυρά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, ενώ θετικά το επενδυτικό κλίμα επηρέασε και η είδηση της επικείμενης ιστορικής συνάντησης του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Kim Yong Un.
Τα στοιχεία της Παρασκευής έδειξαν ότι οι θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση σε διάστημα άνω του 1,5 έτους τον Φεβρουάριο του 2018, ξεπερνώντας μάλιστα και τις προσδοκίες των οικονομολόγων.
Την ίδια ώρα, μια επιβράδυνση στην αύξηση των μισθών αύξησε τις προσδοκίες για μια αργή επιτάχυνση στον πληθωρισμό, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) θα μπορούσε ενδεχομένως να απέχει από μια υπερβολικά επιθετική προσέγγιση ως προς τις αυξήσεις των επιτοκίων.
Ειδικότερα, οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 313.000 τον Φεβρουάριο, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιούλιο του 2016, έναντι των προβλέψεων των οικονομολόγων, που έκαναν λόγο για 200.000 νέες θέσεις εργασίας.
Πριν το σημερινό άνοιγμα, ο Dow Jones και ο S&P 500 απείχαν μόλις κατά 4,8% και 3% από το να ανακάμψουν από τις απώλειες του προηγούμενου μήνα, ενώ ο Nasdaq έχει ήδη καταφέρει να «σβήσει» το σύνολο των ζημιών του.
Η Fed αναμένεται να συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα, με την αγορά να εκτιμά ότι η κεντρική τράπεζα θα προβεί στην πρώτη της αύξηση των επιτοκίων για το 2018.
Σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME Group, οι προσδοκίες για μια αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση αυτού του μήνα διαμορφώνονται στο 86%.
Το ελληνικό ETF GREK ενισχύεται κατά 0,8%, διαπραγματευόνενο στα 10,46 δολ., ενώ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ κινείται ελαφρώς πτωτικά, στο 2,88%. 
Την ίδια ώρα, πάνω από τις 15 μονάδες διαπραγματεύεται σήμερα ο δείκτης CBOE Volatility Index (VIX) για τον δείκτη S&P 500 στη Wall Street, σηματοδοτώντας μία αύξηση της μεταβλητότητας.
Περί τις 20:15, ο «δείκτης φόβου» ενισχυόταν κατά 9%, «αγγίζοντας» σχεδόν τις 16 μονάδες.
Βέβαια, η τιμή του δείκτη δεν αποτυπώνει έναν «πανικό», καθώς βρίσκεται λίγο υψηλότερα από τις «φυσιολογικές» τιμές (μεταξύ 11 και 13 μονάδων).
Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018, ο δείκτης εκτοξεύτηκε πάνω από τις 30 μονάδες, από 15 που διαπραγματευόταν ως εκείνη τη στιγμή, ως απόρροια της «ελεύθερης πτώσης» -άνω του 4% στους κύριους χρηματιστηριακούς δείκτες της Νέας Υόρκης.
Ο VIX λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα προαίρεσης (options prices) για να υπολογίσει την κίνηση του S&P 500 τις επόμενες 30 ημέρες, με μία αύξηση του δείκτη συνεπάγεται και αύξηση της αβεβαιότητας στο επενδυτικό κοινό.
Το ιστορικό χαμηλό του δείκτη, το οποίο σημειώθηκε τον περασμένο Ιούλιο, είναι 8,84 μονάδες.


Θετικό το κλίμα στις ευρωαγορές 

Την ίδια ώρα, με ήπια κέρδη έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς υποχώρησαν οι ανησυχίες για έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται σε εταιρικές ειδήσεις.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,25% υψηλότερα, στις 379,20 μονάδες.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 0,58%, στις 12.418,39 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι σημείωσε οριακή άνοδο 0,04%, στις 5.276,71 μονάδες.
Νευρικότητα κατέγραψε το χρηματιστήριο του Λονδίνου, με τον FTSE 100 να υποχωρεί κατά 0,13% στις 7.214,76 μονάδες, καθώς δέχτηκε πιέσεις από την πτώση στον κλάδο εξόρυξης, στον απόηχο των δασμών που επέβαλε την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση Trump στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.


Μεταξύ των μεγαλύτερων κερδισμένων της σημερινής συνεδρίασης ήταν οι μετοχές εταιρειών κοινής ωφελείας, στον απόηχο της είδησης ότι η RWE θα πουλήσει το 76,8% της Innogy στην ανταγωνιστική της E.On.
Η μετοχή της Innogy σημείωσε «άλμα» 12,1%, ενώ οι μετοχές των RWE και E.On ενισχύθηκαν κατά 9,2% και 5,4% αντίστοιχα.
Ο κλάδος εμπορευμάτων έκλεισε οριακά χαμηλότερα, καθώς οι τιμές των μετάλλων βρέθηκαν υπό πίεση,
Την ίδια ώρα, με απώλειες 2,5% έκλεισε η μετοχή της GKN, «σβήνοντας» τα κέρδη που κατέγραφε νωρίτερα, καθώς η εταιρεία απέρριψε την αυξημένη προσφορά της Melrose, στις 8,1 δισ. στερλίνες.
Εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών βρέθηκε και το σημερινό Eurogroup, όπου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συζήτησαν την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, καθώς και τις εξελίξεις στην προτεινόμενη τραπεζική ένωση.

Ασία

Με κέρδη έκλεισαν σήμερα Δευτέρα (12/3) οι αγορές στην Ασία, ανακάμπτοντας περαιτέρω από την πτώση της προηγούμενης εβδομάδας, μετά τα θετικά στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με κέρδη 1,77% στις 21.848,50 μονάδες, παρά τη σημαντική άνοδο του γεν έναντι του αμερικανικού δολαρίου, γεγονός που συνήθως επιδρά αρνητικά στις εταιρείες που εξαρτώνται από τις εξαγωγές.
Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 ενισχύθηκε κατά 0,55% στις 5.996,10 μονάδες, ενώ άνοδο σημείωσε και ο δείκτης KOPSI στη Νότια Κορέα, και συγκεκριμένα στο +1% και τις 2.484,12 μονάδες.
Σε ό,τι αφορά την ευρύτερη περιοχή της Κίνας, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με κέρδη 0,59% στις 3.326,70 μονάδες, ενώ «άλμα» σημείωσε ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ, ο οποίος έκλεισε στο +1,93% και στις 31.594,33 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν διεύρυνε τα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας, κλείνοντας στο +1,26% και τις 11.002,10 μονάδες.

Πετρέλαιο

Πτώση καταγράφει σήμερα το πετρέλαιο, μετά την άνοδο που κατέγραψε κατά τις προηγούμενες ημέρες, καθώς η παραγωγή στις ΗΠΑ παραμένει ιδιαίτερα αυξημένη.
Συγκεκριμένα, περί τις 20:15, το Brent υποχωρούσε κατά 0,9%, με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 64,9 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το αμερικανικό αργό κατέγραφε πτώση της τάξεως του 1,2% στα 61,3 δολ. ανά βαρέλι.
Παρά την πτώση στις εξέδρες γεωτρήσεων των ΗΠΑ που σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, η συνολική παραγωγή της χώρας παραμένει αυξημένη κατά σχεδόν 20% σε σύγκριση με τα μέσα του 2016, στα 10,37 εκατ. βαρέλια συνολικά.
Μάλιστα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι πολύ σύντομα οι ΗΠΑ θα ξεπεράσουν τη Ρωσία, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερη παραγωγό παγκοσμίως, εξάγοντας σχεδόν 11 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Ωστόσο, ο μαύρος χρυσός εξακολουθεί να δέχεται στήριξη από την προσπάθεια του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας να εξισορροπήσει την αγορά, μέσω των περιοκοπών που πραγματοποιούν στην παραγωγή τους.
Παράλληλα, η ενισχυμένη αμερικανική αγορά εργασίας δίνει ελπίδες στην πετρελαϊκή βιομηχανία ότι η ζήτηση προς τον μαύρο χρυσό αναμένεται να είναι αυξημένη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης