Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

WSJ: Απόσυρση μέρους αεροπορικών μονάδων από τη βάση του Incirlik

WSJ: Απόσυρση μέρους αεροπορικών μονάδων από τη βάση του Incirlik
Αιτία η διογκούμενη κρίση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.
Η Wall Street Journal σε άρθρο της, αναφέρει ότι σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων, οι Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν μειώσει δραστικά την παρουσία τους στην αεροπορική βάση του Incirlik εξαιτίας της κρίσης στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας.
Το Incirlik αποτελεί την κύρια βάση των ΗΠΑ στη μάχη κατά του ISIS εδώ και πολλά χρόνια, αλλά οι διαφορετικοί στόχοι Αμερικανών και Τούρκων στη Συρία, έχουν προκαλέσει ρήξη στις σχέσεις των δυο χωρών. Συγκεκριμένα, μια μοίρα αεροσκαφών A-10 Warthog, αποχώρησε τον περασμένο Ιανουάριο από τη συγκεκριμένη βάση και μετέβη στο Αφγανιστάν, με τα μόνα αεροσκάφη που παραμένουν να είναι τα ιπτάμενα τάνκερ KC-135. Μείωση έχει παρατηρηθεί και στο αμερικανικό προσωπικό που διαμένει στη βάση.
Επισήμως, οι ΗΠΑ αναφέρουν πως η Τουρκία παραμένει πολύτιμος σύμμαχος στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και δεν υπάρχουν σχέδια για περαιτέρω συρρίκνωση της αμερικανικής παρουσίας στη βάση.
Μπορεί η Τουρκία να μην έχει επιβάλει επίσημους περιορισμούς στην αμερικανική παρουσία στο Incirlik, αλλά υπάρχει προβληματισμός για το γεγονός πως η Άγκυρα χρησιμοποιεί αυτή την κατάσταση ως μοχλό πίεσης προς τις ΗΠΑ.
Οι Τούρκοι αξιωματούχοι, από την πλευρά τους, αποδίδουν την αποχώρηση των Αμερικανών στη μεταβολή των επιχειρησιακών αναγκών από τη Συρία στο Αφγανιστάν και όχι στην ένταση στις σχέσεις των δυο χωρών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης