Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Έντονο το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για Βαλκάνια - Αν. Μεσόγειο

Έντονο το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για Βαλκάνια - Αν. Μεσόγειο
Την Κύπρο θα επισκεφτεί ο ΥφΥΠΕΞ των ΗΠΑ, εν μέσω κλιμάκωσης των τουρκικών προκλήσεων και απειλών.
Περιοδεία στα Βαλκάνια και την Κύπρο πραγματοποιεί από τις 12-17 Μαρτίου, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Wess Mitchel.
Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το State Department, ο Wess Mitchel θα βρίσκεται στην Κύπρο την Παρασκευή 16 Μαρτίου, όπου θα συναντηθεί με ανώτερους αξιωματούχους της Κυπριακής Δημοκρατίας "για να συζητήσουν διμερή και περιφερειακά θέματα, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης των ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο".
Παράλληλα, θα συναντηθεί με τους ηγέτες των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, όπως και αντιπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών.
Στην Αθήνα ο κ. Mitchel θα βρίσκεται στις 15 Μαρτίου για συναντήσεις με ανώτερους Έλληνες επισήμους. Θα συζητήσουν: "την εμβάθυνση των Ελληνοαμερικανικών στρατηγικών δεσμών και την ενδυνάμωση της διμερούς συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένων των τομέων της άμυνας, ενέργειας, εμπορίου και επενδύσεων".
Πρώτος σταθμός της περιοδείας του είναι η Πρίστινα, τη Δευτέρα 12 Μαρτίου, όπου θα συναντηθεί - μεταξύ άλλων - με τον πρόεδρο Hassim Thatchi και τον πρωθυπουργό Ramus Haradinai, ενώ την επομένη θα βρίσκεται στα Σκόπια για συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Zoran Zaef και τον υπουργό Εξωτερικών Nikola Dimitrof.
Σύμφωνα με την αμερικανική ανακοίνωση: "Θα επιβεβαιώσει την υποστήριξη των ΗΠΑ στους ευρω-ατλαντικούς οραματισμούς της ``Μακεδονίας`` - όπως χαρακτηρίζει την ΠΓΔΜ - θα προσφέρει υποστήριξη στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις της με την Ελλάδα και θα προτρέψει την κυβέρνηση να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις για την ενδυνάμωση της δημοκρατικής διακυβέρνησης, του κανόνα δικαίου και του ελεύθερου τύπου".
Πριν την Αθήνα, θα επισκεφθεί στις 14 Μαρτίου το Βελιγράδι για συνομιλίες με τον Σέρβο πρόεδρο Alexandar Voutcic και την πρωθυπουργό Anna Brnabic.
"Θα επαναβεβαιώσει την ισχυρή σχέση μεταξύ Σερβίας και ΗΠΑ και θα προτρέψει τη Σερβική κυβέρνηση να προχωρήσει με την εξομάλυνση των σχέσεων με το Κόσοβο, να προβεί στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να διατηρηθεί ο στόχος της ένταξης στην Ε.Ε. και να υποστηρίξει ενεργά την περιφερειακή σταθερότητα", καταλήγει η ανακοίνωση του State Department.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης