Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bruegel: Στον αέρα η μεταρρύθμιση της ευρωζώνης λόγω των εξελίξεων στην Ιταλία

Bruegel: Στον αέρα η μεταρρύθμιση της ευρωζώνης λόγω των εξελίξεων στην Ιταλία
«Είναι μια ατυχής πρόκληση για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης» επισημαίνει ο Gregory Claeys από το Bruegel αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών
Στο τραπέζι του σημερινού (12/3/2018) Eurogroup θα τεθούν τα φιλόδοξα σχέδια του Γάλλου προέδρου, Emmanuel Macron, για τη μεταρρύθμιση του ευρώ.
Ωστόσο, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της Ιταλίας εγείρονται ερωτήματα ως προς το ποιες μεταρρυθμίσεις μπορεί να διαχειριστεί.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, έδωσε προθεσμία έως τον Ιούνιο για τη θέσπιση των μεταρρυθμίσεων που θα μπορούσε να προστατέψουν τα κράτη-μέλη από τις οικονομικές κρίσεις, επιδιώκοντας να χρησιμοποιήσει το momentum μιας ισχυρότερης οικονομίας.
Παρ' όλο όμως που Γερμανία και Γαλλία δηλώνουν έτοιμη να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις, οι εκλογές στην Ιταλία (που είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ) θα μπορούσαν να βάλουν σε αναμονή τα σχέδια αυτά.
«Είναι μια ατυχής πρόκληση για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης» επισημαίνει ο Gregory Claeys από το Bruegel προσθέτοντας ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία δημιούργησε ένα παράθυρο ευκαιρίας, αλλά είναι δύσκολο να προβλέψεις την επίδραση χωρίς να ξέρεις ποια θα είναι η κυβέρνηση στην Ιταλία.
Σύμφωνα με το Bloomberg, αν και έχουν ακουστεί πολλές δόσεις για την ενίσχυση της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένου του κοινού προϋπολογισμού και του κοινού υπουργού Οικονομικών, οι δύο βασικότερες προκλήσεις είναι η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και η ισχυροποίηση του ESM.
Ωστόσο, η αβεβαιότητα στη Ρώμη θα μπορούσε να επιδεινώσει το σκεπτικισμό σε χώρες που δεν επιθυμούν να προχωρήσουν περισσότερο με την κατανομή των κινδύνων στη ζώνη του ευρώ, πριν οι τράπεζες λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να μειώσουν τους κινδύνους, για παράδειγμα με την εξυγίανση των ισολογισμών τους.
Εν τω μεταξύ, η καθυστέρηση στον σχηματισμό γερμανικής κυβέρνησης έχει καθυστερήσει στα σχέδια για μια γαλλογερμανική θέση σχετικά με τη μεταρρύθμιση στης ευρωζώνης, παρ' όλο που οι δύο χώρες αναμένεται να υποβάλλουν ένα κοινό έγγραφο ενόψει διάσκεψης κορυφής αργότερα τον Μάρτιο του 2018.
Αλλά ακόμα κι αν Παρίσι και Βερολίνο καταλήξουν σε μια κοινή θέση, αυτή αναμένεται να μην είναι αρκετή, υποστηρίζει ο Claeys, καθώς οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες δεν εκπροσωπούν πλέον τους μεγαλύτερους συμμάχους τους στο μπλοκ και ειδικά στην περίπτωση της Γερμανίας, η κοινή θέση των οκτώ χωρών έδειξε ότι τώρα έχει μικρότερη στήριξη από τους παραδοσιακούς συμμάχους.
«Τώρα είναι απαραίτητη, αλλά όχι εφικτή, η γαλλογερμανική συμφωνία» δήλωσε ο Claeys.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης