Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Το "πολεμικό κλίμα" απειλεί τα έσοδα από τον τουρισμό...

Το
Εάν κλιμακωθεί η κρίση υπάρχει ο φόβος ακυρώσεων των κρατήσεων για το καλοκαίρι.
Δεν χρειάζεται βαθιά αναλυτική ικανότητα για να δει κανείς ότι η χώρα εδώ και αρκετές εβδομάδες, ζει υπό τη διαρκή "παρενόχληση" της Τουρκίας, έχοντας υποστεί διαδοχικές προκλήσεις, τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση -πλην του ΥΠΕΘΑ Πάνου Καμμένου- συνεχίζει να αντιμετωπίζει ως "ήσσονος" σημασίας και "καθημερινά" γεγονότα...
Είναι πλέον ξεκάθαρο, σε κάθε προσεκτικό παρατηρητή, και δυστυχώς, στον απολυταρχικό και επικίνδυνο ηγέτη της Τουρκίας Tayip Erdogan, ότι έχει να κάνει με μια χώρα χωρίς σοβαρό σχέδιο αντιμετώπισης των σχεδιασμών του, με ένα βαθιά διχασμένο εσωτερικό μέτωπο και μια κοινωνία απορροφημένη, λόγω της ζοφερής καθημερινότητας, σε μια εξυπηρετική άγνοια.
Η τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, την έχει οδηγήσει σε πολύ δύσκολη θέση και πολύ πιθανόν χωρίς δυνατότητα επιστροφής.

Σημαντική απειλή για τον τουρισμό

Δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς ότι το μοναδικό σοβαρό έσοδο της χώρας προέρχεται από τον καλοκαιρινό τουρισμό, από τον οποίο το καλοκαίρι που έρχεται ευελπιστούμε να κερδίσουμε πάνω από 30 δις ευρώ.
Την ίδια στιγμή σε καθημερινή βάση, ο Erdogan, στήνει πολεμικό σκηνικό το οποίο κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος πότε και με ποια μορφή θα "σκάσει". Και παρόλα αυτά, κανείς δε δείχνει να έχει τη διάθεση να ξεκινήσει μια ουσιαστική και επίπονα ειλικρινή συζήτηση για το τι μέλλει γενέσθαι. Υπάρχουν κάποια θέματα τα οποία καίνε και ουδείς τολμά, να τα θίξει, φοβούμενος για τις επιπτώσεις τις οποίες θα έχει.

Αποτέλεσμα εικόνας για μεταναστες
Αν και δεν πρόκειται για γεγονότα του πολύ μακρινού παρελθόντος, όλοι έχουν, ή κάνουν πως έχουν, ξεχάσει τι συνέβη το 2015, όταν η σημερινή κυβέρνηση άνοιξε εντελώς τα σύνορα της χώρας, με αποτέλεσμα να εισέλθουν στη χώρα, ανεξέλεγκτα, χιλιάδες λαθρομετανάστες και μερικοί πρόσφυγες.
Αλήθεια μπορεί να εγγυηθεί η κυβέρνηση ότι όλοι αυτοί οι χιλιάδες λαθρομετανάστες, είναι όλοι απλώς αυτό και ότι αναμεσά τους δεν έχουν παρεισφρήσει, βάση σχεδίου, ομάδες οι οποίες σε μια δεδομένη στιγμή θα παίξουν το ρόλο της Πέμπτης Φάλαγγας, στο εσωτερικό, μιας ήδη πληγείσας και βαθιά ταλαιπωρημένης χώρας.
Και πού βρίσκονται τα κέντρα συγκέντρωσης αυτών των λαθρομεταναστών; Μήπως βρίσκονται σε ακριτικά νησιά υψηλού κινδύνου; Μήπως, ταυτόχρονα, βρίσκονται και σε νησιά τα οποία είναι ανάμεσα στις ναυαρχίδες του τουρισμού στην Ελλάδα; Υπάρχει σχέδιο γύρω από τους κινδύνους που εγγυμονούν;
Υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης μιας προσχεδιασμένης πρόκλησης, από τον απρόβλεπτο και εξαιρετικά επικίνδυνο Erdogan, στο παρά πέντε της έναρξης της τουριστικής περιόδου;

Αποτέλεσμα εικόνας για μεταναστες
Και για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ, γνωρίζουν πολύ καλά, ότι τις τελευταίες εβδομάδες μεγάλα ακριτικά νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν Βηρυτό, τις ένδοξες εποχές του Ψυχρού Πολέμου, όταν γίνονταν πάρτι πρακτόρων, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Σημαντική έλλειψη σεναρίων διαχείρισης κρίσης

Με βάση λοιπόν αυτό το σκηνικό, είναι καιρός η ελληνική κυβέρνηση κυρίως, το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του, και τα ΜΜΕ, να κατανοήσουν ότι ο επικίνδυνος Erdogan, δεν αντιμετωπίζεται με ευχολόγια περί Ευρώπης, με επίκληση συμμάχων που έχουν αποδείξει κατ’ επανάληψη ότι είναι Πόντιοι Πιλάτοι, και με διανυκτερεύσεις του Αρχηγού Στρατού, στον Έβρο.
Ούτε βέβαια με δημιουργία, χωρίς καμία βάση, ενός κλίματος ότι κατέβηκε ο 6ος Στόλος των Ηνωμένων Πολιτειών, να κάνει ντα και να τρομοκρατήσει τον Σουλτάνο της Άγκυρας.
Αυτά μόνο στα παραμύθια συμβαίνουν και σε εικονικές πραγματικότητες που κάποιοι σκόπιμα κατασκευάζουν μόνο και μόνο για να καλύψουν την ανεπάρκεια τους και την ασχετοσύνη τους.
Κανείς δε θα μας δώσει χείρα βοηθείας στη δύσκολη στιγμή. Ούτε οι ΗΠΑ, ούτε το ΝΑΤΟ, ούτε, η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο ΟΗΕ.
Το διεθνές δίκαιο είναι καλό εργαλείο, μόνο για αυτούς που πατάνε γερά στα πόδια τους, και δεν λειτουργούν ως επαίτες, φοβούμενοι ακόμη και να ψελλίσουν λέξεις όπως έθνος και εθνικό συμφέρον.

Τάσος Τσιπλάκος - Σύμβουλος Στρατηγικής
C4I Strategy Consultants

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης