Επιχειρήσεις

Ένα... 12% μετόχων θέλει να κάνει «κουμάντο» στην Aegean Marine Petroleum - Στράφηκε και κατά του Δ. Μελισσανίδη

tags :
Ένα... 12% μετόχων θέλει να κάνει «κουμάντο» στην Aegean Marine Petroleum - Στράφηκε και κατά του Δ. Μελισσανίδη
Μια πρακτική που έχει βρει εκφραστές αρκετά πρώην μεγαλοστελέχη επενδυτικών εταιρειών του κόσμου, φαίνεται ότι τα έχει βάλει με τον Δ. Μελισσανίδη
Αντιμέτωπος με μια ομάδα μετόχων που με λίγα κεφάλαια θέλει να κάνει... κουμάντο σε έναν όμιλο που είναι ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος προμηθευτής ναυτιλιακού καυσίμου στον κόσμο, βρίσκεται ο ιδρυτής της Aegean Marine Petroleum Network, Δ. Μελισσανίδης.
Μια πρακτική που έχει βρει εκφραστές αρκετά πρώην μεγαλοστελέχη μεγάλων επενδυτικών εταιρειών του κόσμου, φαίνεται ότι τα έχει βάλει με τον Δ. Μελισσανίδη κατηγορώντας τον για αθέμιτες πρακτικές που στόχο έχουν την... απαξίωση του ομίλου.
Ενός ομίλου που έγινε παντοδύναμος υπό τη δική του διαχείριση...
Ειδικότερα, όπως «αναδεικνύει» δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, μερίδα μετόχων που κατέχουν το 12% της εταιρείας Aegean Marine Petroleum Network, κατέθεσε αγωγή κατηγορώντας τη διοίκηση για «διεφθαρμένη εταιρική εξαγορά».
Ποιο ήταν το μεμπτό;
Ότι η Aegean Marine Petroleum Network αποφάσισε να εξαγοράσει την εταιρεία HEC (Hellenic Environmental Center) Europe έναντι 367 εκατ. δολαρίων.
Το τίμημα θα καταβληθεί σε μετρητά αλλά και σε μετοχές της Aegean Marine Petroleum.
Αν η συναλλαγή ολοκληρωθεί οι ιδιοκτήτες της HEC, συμπεριλαμβανομένης της οικογένειας Μελισσανίδη, θα έχουν το 33% των μετοχών της Aegean Marine Petroleum.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι τον Αύγουστο του 2016 ο Δημήτρης Μελισσανίδης αποχωρεί από την εταιρεία πουλώντας το 22% των μετοχών που κατείχε έναντι 99 εκατ. δολαρίων.
Τις μετοχές τις αγόρασε η ίδια η εταιρεία.
Αυτό...
Οι μέτοχοι του 12% θεωρούν ότι ο Δ. Μελισσανίδης ξαναμπαίνει από την πίσω πόρτα (;;;) σε μία εταιρεία που δημιούργησε ο ίδιος.
Η εξαγορά δηλαδή της HEC, η οποία δραστηριοποιείται στη διαχείριση υγρών αποβλήτων πλοίων και στην Ελλάδα και έχει ανάμεσα στα άλλα και την αποκλειστική διαχείριση των υγρών αποβλήτων στο λιμάνι του Πειραιά, ήταν... παράνομη;
Η ομάδα αυτή των "διαμαρτυρόμενων" μετόχων, μεταξύ των οποίων ο Raymond Bartoszek, πρώην στέλεχος της Glencore, ο Donald Moore, πρώην επικεφαλής της Morgan Stanley στην Ευρώπη και ο Tyler Baron της Sentinel Rock Capital, μίλησαν για «χρόνιες ανεπάρκειες στην εταιρική διοίκηση και τη χρηματοοικονομική διαχείριση» της εταιρείας.
Βέβαια οι «χρόνιες ανεπάρκειες» δεν τους εμπόδισαν να αποκτήσουν το 12% της Aegean Marine Petroleum Network.
Ποιο όμως είναι το πραγματικό τους πρόβλημα;
Όπως όλα δείχνουν η ομάδα μετόχων έχει αντιρρήσεις με τη χρηματοδότηση της εξαγοράς της HEC.
Το τίμημα σε μετρητά, αλλά και μετοχές, μεταβάλλει ουσιαστικά τη μετοχική σύνθεση της εταιρείας και μειώνει το δικό τους ποσοστό στην εταιρεία.
Και αντί να προβάλουν αντιρρήσεις στον τρόπο χρηματοδότησης της εξαγοράς στρέφονται κατά του Μελισσανίδη, επειδή θα πληρωθεί με μετρητά και μετοχές!
Επίσης, ελλείψει επιχειρημάτων, στην αγωγή τους επικαλούνται παρελθούσες υποθέσεις του Δ. Μελισσανίδη με τη δικαιοσύνη, χωρίς μάλιστα οι περισσότερες εξ αυτών να έχουν τελεσιδικήσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης