Τελευταία Νέα
Διεθνή

MarketWatch: Ο ΟΠΕΚ διχάζεται αναφορικά με τις επιθυμητές τιμές για το πετρέλαιο

MarketWatch: Ο ΟΠΕΚ διχάζεται αναφορικά με τις επιθυμητές τιμές για το πετρέλαιο
Σύμφωνα με τον υπουργό Πετρελαίου του Ιράν, εάν η τιμή του πετρελαίου αυξηθεί στα 70 δολ. ανά βαρέλι, η παραγωγή σχιστολιθικού στις ΗΠΑ θα ενισχυθεί
Ο ΟΠΕΚ χωρίζεται σε δύο στρατόπεδα μετά από περισσότερο από έναν χρόνο ενότητας, με τη Σαουδική Αραβία, η οποία είναι στη μία πλευρά, να επιθυμεί η τιμή του πετρελαίου να αγγίξει τα 70 δολ. ανά βαρέλι, και το Ιράν, το οποίο βρίσκεται στην άλλη πλευρά, να θέλει η τιμή του πετρελαίου να κυμανθεί γύρω στα 60 δολ. ανά βαρέλι.
Η διάσπαση οφείλεται σε διαφορετικές απόψεις αναφορικά με το αν η τιμή του πετρελαίου στα 70 δολ. ανά βαρέλι, θα οδηγήσει τις αμερικανικές εταιρείες σχιστολιθικού σε μία φρενίτιδα παραγωγής η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα την ισχυρή πτώση στις τιμές του πετρελαίου.
Στο επίκεντρο της διάσπασης βρίσκονται επίσης και οι περιορισμοί στην παραγωγή πετρελαίου των μελών του ΟΠΕΚ, οι οποίοι συγκαταλέγονται μεταξύ των παραγόντων που βοηθούν στην ανάκαμψη της αγοράς πετρελαίου κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών.
Το Ιράν επιθυμεί ο ΟΠΕΚ να εργαστεί ώστε να διατηρήσει τις τιμές του πετρελαίου γύρω στα 60 δολ. ανά βαρέλι, ώστε να συγκρατήσει τους παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου, όπως τόνισε ο υπουργός Πετρελαίου της χώρας, Bijan Zanganeh, σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal.
Ο παραπάνω στόχος είναι χαμηλότερος τόσο από την τρέχουσα τιμή του Brent, στα 65,09 δολ. ανά βαρέλι, όαο και από την τιμή του αμερικανικού αργού, στα 61,70 δολ. ανά βαρέλι.
«Εάν η τιμή αυξηθεί στα 70 δολ. ανά βαρέλι, αυτό θα παρακινήσει τους παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ να αυξήσουν την παραγωγή τους», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του Zanganeh.
Σημειώνεται ότι οι παραγωγοί σχιστολιθικού είναι πιο ευέλικτοι από τους παραγωγούς του ΟΠΕΚ, χρησιμοποιώντας τεχνικές που τους επιτρέπουν να αυξάνουν ή να μειώνουν την παραγωγή ανάλογα με την τιμή του πετρελαίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης