Τελευταία Νέα
old

Δεν διαφωνεί με ενδεχόμενη μικρή αύξηση του κατώτατου μισθού ο ΣΕΒ

Δεν διαφωνεί με ενδεχόμενη μικρή αύξηση του κατώτατου μισθού ο ΣΕΒ
Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν ότι η υπουργός θα είναι έτοιμη να καταθέσει την πρότασή της για τον κατώτατο μισθό τον Απρίλιο
Θετική στάση, με κάποιες επιφυλάξεις, κράτησε ο ΣΕΒ στο ενδεχόμενο μικρής αύξησης του κατώτατου μισθού την οποία έχει προαναγγείλει η υπουργός εργασίας κ. Εφη Αχτσιόγλου.
Περισσότερο διστακτικοί σε οποιαδήποτε επιβάρυνση του εργατικού κόστους δηλώνουν οι μικρομεσαίαοι αν και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης είχε τονίσει για το θέμα «αντέξαμε τα επιδόματα και τα δώρα. Θα αντέξουμε και μια μικρή αύξηση»
Υπενθυμίζουμε ότι ο κατώτατος μισθός καθορίζεται πλέον από το κράτος και όχι μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων, μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.
Η χρονοβόρα διαδικασία δεν έχει ακόμη ξεκινήσει αν και θα μπορούσε βάσει του νόμου η έναρξη να είχε οριστεί στο τέλος Φεβρουαρίου.
Κύκλοι του υπουργείου εργασίας αναφέρουν ότι η υπουργός θα είναι έτοιμη να καταθέσει την πρότασή της για τον κατώτατο μισθό τον Απρίλιο.
Η συζήτηση για τον κατώτατο μισθό έγινε στη διάρκεια της συνάντησης της κ. Αχτσιόγλου με το ΣΕΒ για την επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων, της επεκτασιμότητα και του προστίμου για την αδήλωτη εργασία.
Ο ΣΕΒ τάσσεται υπέρ της επαναφοράς της αρχής της επεκτασιμότητας καθώς η αναστολή της νοθεύει τον ανταγωνισμό.
Σήμερα κάθε κλαδική ή ομοιοεπαγγελματική δεσμεύει μόνο τα μέλη της εργοδοτικής οργάνωσης που εκπροσωπούνται από το σωματείο που υπογράφει.
Οι εργοδοτικοί φορείς « γκρινιάζουν» ότι η συγκεκριμένη μνημονιακή ρύθμιση νοθεύει τον ανταγωνισμό, καθώς επιχειρήσεις  του ίδιου κλάδου επιβαρύνονται με διαφορετικό εργατικό κόστος.
Ωστόσο για την  επαναφορά της επεκτασιμότητας, δηλαδή της υποχρεωτικής εφαρμογής των όρων της κλαδικής σύμβασης για όλες τις επιχειρήσεις, οι δανειστές έχουν θέσει έναν απαράβατο όρο.
Όπως αναφέρεται στα προαπαιτούμενα, η κυβέρνηση, σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και σε συμφωνία με τους θεσμούς, θα πρέπει να αναπτύξει ένα αξιόπιστο διοικητικό σύστημα για την εκτίμηση της αντιπροσωπευτικότητας, το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία έως τον Μάρτιο.
Ο μηχανισμός θα πρέπει αποδεικνύει ότι τη σύμβαση υπογράφεται από εργοδότες που απασχολούν το 51% των εργαζομένων του κλάδου ή του επαγγέλματος.
Το υπουργείο Εργασίας αναζητά το μηχανισμό  στο σύστημα “Έργάνη” όπου δηλώνονται εργοδότες και εργαζόμενοι ενώ έχει προγραμματιστεί και η τεχνική συνδρομή του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO).
Ο ΣΕΒ αμφισβήτησε από την πλευρά του ότι υπάρχει η τεχνική δυνατότητα να «μετρηθεί» η αντιπροσωπευτικότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης