Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Raiffeisen Bank: «Υπερθέρμανση» στην οικονομία των ΗΠΑ – Ανάπτυξη 3% το 2018

tags :
Raiffeisen Bank: «Υπερθέρμανση» στην οικονομία των ΗΠΑ – Ανάπτυξη 3% το 2018
«Υπερθέρμανση» στην οικονομία των ΗΠΑ «βλέπει» αναλυτής της αυστριακής Raiffeisen Bank
Ανάπτυξη της τάξεως του 3% «βλέπει» για την οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών ο αναλυτής της αυστριακής Raiffeisen Bank International και «οικονομολόγος του μήνα» (Φεβρουάριος 2018) για το MarketWatch, Joerg Angelé, διαπιστώνοντας, ωστόσο, τον κίνδυνο «υπερθέρμανσης».
Παράλληλα, εκτιμά πως το ποσοστό ανεργίας θα υποχωρήσει περαιτέρω το επόμενο ‘έτος, στο 3,5%, από 4,1% αυτή την περίοδο.
Όπως δήλωσε στον οικονομικό ιστότοπο, είναι «πολύ αισιόδοξος» για την αμερικανική οικονομία σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, αμφιβάλλοντας όμως για το αν ο ρυθμός ανάπτυξης είναι βιώσιμος.
«Η αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται πλέον με ταχύτερο ρυθμό από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 1,5%.
Επίσης, η ανεργία βρίσκεται κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 5%.
Όλα τα οικονομικά μεγέθη “δείχνουν” υπερθέρμανση.
Η “φούσκα” κάποια στιγμή θα εκραγεί, δεν γίνεται να διαρκεί για πάντα.
Μετά τα μέσα του 2019, η οικονομία θα μειώσει ταχύτητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.



Δεν υπάρχει πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τους δείκτες της Credit Suisse

Προς το παρόν δεν εντοπίζεται κίνδυνος για επικείμενη ύφεση στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τους επτά βασικούς οικονομικούς δείκτες που χρησιμοποιεί η Credit Suisse, με βάση την εμπορεία από προηγούμενες κρίσης της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.
Ειδικότερα, όπως φαίνεται και παρακάτω, στις έξι περιόδους ύφεσης που καταγράφηκαν από το 1973, παρατηρήθηκε προηγουμένως σημαντική πτώση της δραστηριότητας στην αγορά ακινήτων, τη μεταποίηση, σε συνδυασμό με υποχώρηση του πληθωρισμού, μείωση του ρυθμού δημιουργίας θέσεων εργασίας, πτώση στις αποδόσεις των κρατικών χρεογράφων, πτώση στα εταιρικά κέρδη και αύξηση των αθετήσεων πληρωμών σε δάνεια.
Σε ό,τι αφορά τα ομόλογα, να σχολιαστεί ότι ορισμένοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η συνεχόμενη αύξηση που παρατηρείται στην απόδοση, αναμένεται να προκαλέσει κατάρρευση των χρηματιστηριακών αγορών.



Στα προαναφερθέντα οικονομικά μεγέθη, η ελβετική τράπεζα διαπιστώνει επί του παρόντος δυναμική συνεχόμενης βελτίωσης, με εξαίρεση τον πληθωρισμό, όπου η τάση είναι πιο «επίπεδη».







Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αντίστοιχη έκθεση της Bank of America Merrill Lynch, η τράπεζα διαπίστωνε ότι 13 από τους 18 δείκτες που προμηνύουν οικονομική ύφεση και «bear» αγορά, έχουν ήδη «ενεργοποιηθεί».



Fed: Στο 11% η πιθανότητα μίας ύφεσης στις ΗΠΑ, με βάση τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων για τις Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν ακόμη ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την πρόβλεψη μίας οικονομικής ύφεσης, αναφέρει σε έρευνά της η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve, Fed) του Σαν Φρανσίσκο, εστιάζοντας, ιδιαίτερα, στα spreads των αποδόσεων μεταξύ του 2ετούς και του 10ετούς χρεογράφου.
Όπως αναφέρεται, μία υψηλότερη καμπύλη αποδόσεων για το 10ετές ομόλογο, σε σύγκριση με τα χρεόγραφα βραχυπρόθεσμου δανεισμού, είναι χαρακτηριστική σε μια οικονομία που αναπτύσσεται.
Μια αναστροφή, ωστόσο, των παραπάνω -δηλαδή εάν η απόδοση του 2ετούς είναι υψηλότερη από την απόδοση του 10ετούς- «προβλέπει αξιόπιστα» μία χαμηλή μελλοντική αύξηση της παραγωγής και αναδεικνύει μία μεγάλη πιθανότητα ύφεσης.
Η παραπάνω «σχέση» έχει προβλέψει με επιτυχία κατά το παρελθόν εννέα φορές την ύφεση, με μόνο μία «αποτυχία», το 1960, επισημαίνεται.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης