Centeno: Έως τα τέλη Μαρτίου 2018 η εκταμίευση των 5,7 δισ. - Moscovici: Στις αρχές Απριλίου η αναπτυξιακή στρατηγική

Centeno: Έως τα τέλη Μαρτίου 2018 η εκταμίευση των 5,7 δισ. - Moscovici: Στις αρχές Απριλίου η αναπτυξιακή στρατηγική
Έως τα τέλη Μαρτίου αναμένεται η έγκριση της εκταμίευσης των 5,7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα
Έως τα τέλη Μαρτίου 2018 αναμένεται η έγκριση της εκταμίευσης των 5,7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, ενώ στη σύνοδο του Απριλίου θα υπάρξει συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους, τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup Μario Centeno μετά την ολοκλήρωση της σημερινής (12/3/2018) συνεδρίασης του Eurogroup.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Centeno, το Eurogroup συνεχάρη την Ελλάδα για την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης, ενώ έχει ξεκινήσει η δ' αξιολόγηση.
«Θα υπάρξει η έγκριση της εκταμίευσης των 5,7 δισ. ευρώ έως τα τέλη Μαρτίου αφού πρώτα εγκριθούν από τα κοινοβούλια των κρατών - μελών», δήλωσε ο κ. Centeno, ενώ, όπως υπογράμμισε, συνεχίζεται η διαδικασία για την ελάφρυνση του χρέους.
«Έχει γίνει τεχνική προετοιμασία, προκειμένου να καταγραφεί το προφίλ του ελληνικού χρέους και στη σύνοδο Απριλίου θα υπάρξει συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα.
Είναι ολοφάνερο ότι η Ελλάδα έχει κάνει εντυπωσιακή πρόοδο στην εφαρμογή του προγράμματος», τόνισε ο κ. Centeno.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Eurogroup, «αυτό που αναμένουμε απο την αναπτυξιακή πολιτική της Ελλάδας είναι, από πολιτικής πλευράς, οι ελληνικές αρχές να έχουν την πλήρη ιδιοκτησία της.
Θα πρέπει να υπάρχει μία ομαλή έξοδος από το πρόγραμμα και μία ομαλή πρόσβαση στις αγορές».
Από την πλευρά του, ο ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Pierre Moscovici, έκανε λόγο για συμφωνία - πακέτο για την Ελλάδα στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, προκειμένου η χώρα να εξέλθει του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.
Όπως ανέφερε ο κ. Moscovici, η δ' αξιολόγηση έχει ξεκινήσει, με πολύ επιτυχημένη πορεία.
Ο ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε ότι οι Έλληνες θα πρέπει εντός του Απριλίου να καταθέσουν την αναπτυξιακή στρατηγική τους, ενώ, σύμφωνα με τον ίδιο, θα ακολουθήσει το θέμα της διευθέτησης του χρέους και η συζήτηση για τον τρόπο εποπτείας της Ελλάδας μετά το πέρας του προγράμματος.
«Σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για ένα νέο πρόγραμμα», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Αυτό το οποίο συζητάμε είναι ο τρόπος με τον οποίο η Ελλάδα θα μπορεί να αυτοχρηματοδοτείται και οι Έλληνες να δουν τους καρπούς των κόπων τους», συνέχισε ο ευρωπαίος Επίτροπος.
Ο κ. Moscovici ξεκαθάρισε ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει υποσχεθεί να καταθέσει την αναπτυξιακή στρατηγική της Ελλάδας πριν από το Πάσχα, δηλαδή στις αρχές Απριλίου.
Όπως τόνισε ο κ. Moscovici «μιλήσαμε για την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης και για την έναρξη της 4ης αξιολόγησης.
Υπάρχουν αρκετές απαιτήσεις που πρέπει να εκπληρωθουν προκειμένου να κλείσει η 4η αξιολόγηση, δεν θα πρέπει να το ξεχνάμε αυτό».
Όπως τόνισε ο ευρωπαίος Επίτροπος «αυτή η στρατηγική θα παρουσιαστεί στο Eurogroup πριν από το Ελληνικό Πάσχα, δηλαδή στις αρχές Απριλίου, όπως υποσχέθηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκ. Τσακαλώτος.
Θα είναι ένα μεγάλο τεστ αξιοπιστίας για τη συνέχιση των συζητήσεων».
«Αυτό που περιμένουμε είναι η ολοκλήρωση του γ' ελληνικού προγράμματος διάσωσης», τόνισε με τη σειρά του ο επικεφαλής του ESM, Κlaus Regling.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Regling «υπάρχουν πολύ σφιχτές προθεσμίες», ενώ στη συνέχεια τόνισε πως «η στρατηγική είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης».
«Σαφώς, όμως, θα έχει επίπτωση στο χρέος και γι' αυτό θα εξετασθεί λεπτομερώς», ανέφερε.

Ανακοίνωση Eurogroup: Μετά τις εθνικές διαδικασίες η εκταμίευση της δόσης

Την εκταμίευση της δόσης των 6,7 δισ. ευρώ αφού πρώτα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στα κοινοβούλια των κρατών-μελών, τονίζει στην επίσημη ανακοίνωσή του το Eurogroup.
Σε αυτήν αναφέρεται ότι το Eurogroup καλωσόρισε την ολοκλήρωση όλων των προαπαιτουμένων που χρειάζονταν προκειμένου να κλείσει και η γ’ αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Παράλληλα υπογραμμίζεται ότι με αυτόν τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης υπό το πρόγραμμα του ESM, το συνολικό ύψος της οποίας φθάνει στα 6,7 δισ. ευρώ θα γίνει αφού θα έχουν ολοκληρωθεί οι εθνικές διαδικασίες.
Επιπρόσθετα τονίζεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενημερώθηκαν για την έναρξη της τέταρτης αξιολόγησης, κάτι που ξεκίνησε στα τέλη Φεβρουαρίου 2018.
Αναφορικά με τα άλλα θέματα τα οποία αφορούν την προετοιμασία της Συνόδου της Ευρωζώνης αλλά και ορισμένες διεθνείς συναντήσεις αναφορικά με τον πληθωρισμό και των συναλλαγματικών ισοτιμιών, στην επίσημη ανακοίνωση τονίζονται τα ακόλουθα.
Το Eurogroup συζήτησε για την εμβάθυνση της Ευρωζώνης, πριν από τη Σύνοδο της Ευρωζώνης στις 23 Μαρτίου 2018.
Οι υπουργοί Οικονομικών εξέτασαν τι χρειάζεται προκειμένου να ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση και η μεταμόρφωση του ESM.
Επίσης συζήτησαν για θέματα που αφορούν δημοσιονομικά ζητήματα.
Ο πρόεδρος του Eurogroup θα ενημερώσει τους ηγέτες της Ευρωζώνης για τις συζητήσεις που υπήρξαν.
Αναφορικά με τις διεθνείς συναντήσεις υποστηρίζεται ότι το Eurogroup εξέτασε τις απόψεις που υπάρχουν αναφορικά με την πορεία του πληθωρισμού και των συναλλαγματικών ισοτιμιών στην Ευρωζώνη κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών.
Πρόκειται για μία συζήτηση ρουτίνας η οποία πραγματοποιείται πάντα πριν από την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο.Τι μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews: 

Συνάντηση Τσακαλώτου - Centeno


Νωρίτερα, το ζήτημα του ελληνικού χρέους και η πορεία του ελληνικού προγράμματος βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του προέδρου του Eurogroup, Mario Centeno, με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, που προηγήθηκε της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
«Είχα κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Μιλήσαμε για την πρόοδο στις συζητήσεις για το χρέος, ενώ εξετάσαμε την πρόοδο στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Centeno.
Επίσης, ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ότι «η Ελλάδα έχει κάνει αξιοσημείωτη πρόοδο στην εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής».
«Αναμένουμε την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας με τα 5,7 δισ. ευρώ από τη δόση και εργαζόμαστε ήδη για το θέμα της ελάφρυνσης χρέους και την ομαλή έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο», τόνισε ο Centeno.Ο Επίτροπος Οικονομικών της Κομισιόν, Pierre Moscovici δήλωσε ότι το ελληνικό πρόγραμμα πρέπει να ολοκληρωθεί και η Ελλάδα να γίνει μια κανονική χώρα.
Δεν αναμένουμε να καταλήξει το Eurogroup σε κοινή θέση για την τραπεζική ένωση, δήλωσε ο P. Altmaier, o Γερμανός Υπουργός Οικονομικών κατά την είσοδο του στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Στο επίκεντρο ο εμπορικός πόλεμος


Στο επίκεντρο της συνεδρίασης αναμένεται να βρεθεί και η απειλή ενός εμπορικού πολέμου, μετά την επιβολή δασμών 25% στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.
«Πιθανός εμπορικός πόλεμος από τις ΗΠΑ έχει μόνο χαμένους», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Bruno Le Maire.
«Δεν μας αρέσουν οι «πόλεμοι».
Πρέπει να είμαστε έτοιμοι σε περίπτωση που οι ΗΠΑ λάβουν μέτρα κατά του εμπορίου», ανέφερε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup ο Επίτροπος Οικονομικών της Κομισιόν, Pierre Moscovici.

Η περίοδος μετά το πέρας του προγράμματος στήριξης

Το μεταμνημονιακό πλαίσιο επιτήρησης θα παραμείνει ασφυκτικό, με τη διαφορά ότι η Αθήνα θα έχει την «ιδιοκτησία» των μεταρρυθμίσεων που πρόκειται να ακολουθήσουν προκειμένου η οικονομία της να μπει σε μια φάση βιώσιμης ανάπτυξης, χωρίς να ανατρέπονται οι στόχοι για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022.
Οπως είναι φυσικό, το Εurogroup στη Σόφια μαζί με την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον (20-22 Απριλίου), που θα αποτελέσει και το πρώτο μεγάλο «κρας τεστ» για το ελληνικό χρέος, συγκεντρώνουν και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι οι διαπραγματεύσεις που θα λάβουν χώρα εκείνη την περίοδο στην έδρα του Ταμείου θα σταθούν αφορμή ώστε να ξεκαθαρίσουν πολλά πράγματα γύρω από το ελληνικό ζήτημα.
Συγκεκριμένα:

1. Εάν τελικά το Ταμείο συμφωνήσει με το γαλλικό σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που συνδέει την αποπληρωμής των δανείων με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Το ΔΝΤ παρασκηνιακά δεν συμφωνεί με τη γαλλική πρόταση, υποστηρίζοντας ότι αυτή όχι μόνο «ακυρώνει» τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης που προωθούνται μετά το τέλος του προγράμματος, αλλά επί της ουσίας δεν λύνει το πρόβλημα.
Αντίθετα, με την επιμήκυνση των δανείων αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων στα έτη που η ανάπτυξη θα είναι χαμηλή, μεταθέτει για τα επόμενα χρόνια το πρόβλημα.

2. Το «περιεχόμενο» της νέας έκθεσης βιωσιμότητας (DSA) του Ταμείου για το ελληνικό χρέος, η οποία δεν πρέπει να αποκλίνει από αυτές που ετοιμάζουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να μπορέσει να ανοίξει ο δρόμος για την περαιτέρω εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων (επιμήκυνση των ωριμάνσεων κατά 15 χρόνια, επιστροφή των κερδών ύψους 7,6 δισ. ευρώ από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες και την ΕΚΤ, αποπληρωμή από τα αδιάθετα κεφάλαια του ESM των δανείων 11,6 δισ. των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από το ΔΝΤ).

3. Εάν το Ταμείο θα ενεργοποιήσει τελικά το «εν αναμονή πρόγραμμα με την Ελλάδα» - «Stand by Arrangement» (παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στον Μάρτιο και το πρόγραμμα του ESM λήγει στις 21 Αυγούστου).
Εχει βάλει κάποιες νέες «ρήτρες», όπως αυτή της εσπευσμένης μείωσης του αφορολογήτου, που δυσκολεύουν την ελληνική πλευρά.

Σχετικά με τη δόση των 5,7 δισ. που κληρώνει σήμερα στο Eurogroup, oι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να ανάψουν το «πράσινος φως» για να προχωρήσει η εκταμίευση που είχε «παγώσει» εξαιτίας των δύο προαπαιτούμενων που εκκρεμούσαν από την 3η αξιολόγηση (ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, Ελληνικό).
Οσον αφορά την εκταμίευση του δεύτερου τμήματος που ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ και συνδέεται με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, αυτή θα γίνει τον Απρίλιο υπό τον όρο και πάλι ότι έχει σημειωθεί πρόοδος και στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.
Αναφορικά με την 4η αξιολόγηση και τα 88 προαπαιτούμενα μέτρα που περιλαμβάνει παραμένει ο στόχος για τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement) στο Eurogroup της 24ης Μαΐου.
Το ΔΝΤ έχει κωδικοποιήσει τα 21 πιο αναγκαία που πρέπει να μπουν σε τροχιά υλοποίησης το επόμενο διάστημα.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS