Βόμβα από το ΔΝΤ για αφορολόγητο, συντάξεις, αντίμετρα - Έρχεται με νέα κοστολογημένη πρόταση τον Μάιο

Βόμβα από το ΔΝΤ για αφορολόγητο, συντάξεις, αντίμετρα - Έρχεται με νέα κοστολογημένη πρόταση τον Μάιο
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ταμείο θα έρθει με νέα «κοστολογημένη» πρόταση τον Μάιο
Στην αντεπίθεση περνάει το ΔΝΤ το οποίο έχει ξεκινήσει να πιέζει όχι μόνο να έρθουν «μπροστά» οι περικοπές της διετίας 2019-2020 (αφορολόγητο - συντάξεις ) αλλά ταυτόχρονα να παγώσουν και τα «θετικά μέτρα» που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση για την προστασία των νοικοκυρών (μειώσεις φορολογικών συντελεστών σε εισόδημα, ΕΝΦΙΑ και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης).

του απεσταλμένου του BankingNews στις Βρυξέλλες, Μάριου Χριστοδούλου

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ταμείο θα έρθει με νέα «κοστολογημένη» πρόταση τον Μάιο επιβάλλοντας στην κυβέρνηση να μειώσει από το 2019 το αφορολόγητο για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες, αυξάνοντας τις φορολογικές επιβαρύνσεις κατά 650 ευρώ.
Μάλιστα, το χτύπημα για τους συνταξιούχους θα είναι διπλό.
Εκτός από το «μαχαίρι» στο αφορολόγητο θα χάσουν και μεγάλο κομμάτι από την κύρια και την επικουρική σύνταξη στο πλαίσιο της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς μέσω της οποίας θα εξοικονομηθούν έσοδα 1,8 δισ. ή 1% του ΑΕΠ.
Να σημειωθεί ότι από το 2019 θα εξαφανιστεί από το «χάρτη» και το βοήθημα του ΕΚΑΣ που λαμβάνουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι προτάσεις του Ταμείου έρχονται να δυναμιτίσουν το κλίμα των διαπραγματεύσεων και τις συζητήσεις που διεξάγει η κυβέρνηση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για μία συμφωνία - «πακέτο» μέχρι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου.
Η απότομη αλλαγή της στάσης από το ΔΝΤ έχει προβληματίσει τις Βρυξέλλες ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το διάστημα που θα ακολουθήσει θα είναι κολασμένο για την κυβέρνηση.
Η Κομισιόν διαφωνεί και προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 3% του ΑΕΠ για το 2017 και 3,5% για το 2018 αλλά πλέον διαμορφώνεται ένα πλαίσιο διαπραγματεύσεων μέχρι τον  Μάιο – Ιούνιο που θα κινηθεί στην «κόψη του ξυραφιού».
Αν το ΔΝΤ λοιπόν επιμείνει σε μία εμπροσθοβαρή εφαρμογή των μέτρων, τότε θα διαμορφωθεί ένα δύσκολο «παζάρι» όχι μόνο με την ελληνική κυβέρνηση αλλά και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία φέρεται διατεθειμένη να ζητήσει στοιχεία από το Ταμείο για τον τρόπο με τον οποίο τεκμηριώνει τις προβλέψεις του για χαμηλότερα πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια.
Εκτός από το αφορολόγητο τις συντάξεις και τα αντίμετρα η κυβέρνηση έχει παράλληλα να αντιμετωπίσει και τα μέτρα – αγκάθια της 4ης αξιολόγησης.
Από τα 88 προαπαιτούμενα τα πιο δύσκολα είναι:

- Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί
- Τα κόκκινα δάνεια
- Η αναθεώρηση των αντικειμενικών  τιμών και η αναθεώρηση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ ώστε να μην χαθούν τα 2,7 δισ. ευρώ που εισπράττονται κάθε χρόνο από την φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας.
- Η αγορά ενέργειας μαζί με τις παρεμβάσεις στις ιδιωτικοποιήσεις.
- Το δημόσιο και η τοποθέτηση των νέων στελεχών.

Τα τεστ αντοχής των τραπεζών, τα αποτελέσματα των οποίων θα ανακοινωθούν τον Μάιο, είναι και αυτό ένα ζήτημα για τους δανειστές αφού θα φανεί αν θα υπάρχουν ή όχι νέες κεφαλαιακές ανάγκες.
Η τεχνική συζήτηση για την 4η αξιολόγηση θα πρέπει να τελειώσει τον Μάιο για να πάρουν χρόνο οι πολιτικές συζητήσεις.
Τον Ιούνιο θα απαντήσει το ΔΝΤ αν θα επιβιβαστεί στο ελληνικό πρόγραμμα ενώ τον ίδιο μήνα θα αποκρυσταλλωθούν και τα μέτρα αναδιάρθρωσης του χρέους τα οποία θα περιλαμβάνουν:

- Επιστροφή αδιάθετων κερδών ομολόγων (SNP- ANFAs) της τάξης των 4 – 5 δισ. ευρώ         
- Παράταση ωριμάνσεων δανείων του EFSF (2ο δάνειο)
- Εξόφληση με τα αδιάθετα κεφάλαια από το ESM των δανείων που έχει λάβει η Αθήνα από το ΔΝΤ
- Μηχανισμός που θα συνδέει τις παρεμβάσεις στο χρέος με την ονομαστική ανάπτυξη.

www.bankingnews.gr

Μάριος Χριστοδούλου

BREAKING NEWS