Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γιατί η συμφωνία του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής θα καταρρεύσει τον Ιούνιο του 2018

tags :
Γιατί η συμφωνία του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής θα καταρρεύσει τον Ιούνιο του 2018
Γιατί η συμφωνία του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής θα καταρρεύσει τον Ιούνιο του 2018
Η συμφωνία του OPEC για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου θα μπορούσε να αρχίσει να καταρρέει σύντομα, καθώς για μια ακόμη φορά ανεβαίνει η ένταση στις σχέσεις Σαουδικής Αραβίας και Ιράν αναφέρει το report του το OilPrice.com.
Αυτή τη φορά, η διαμάχη είναι για το ποιο είναι το καλύτερο επίπεδο τιμών για το πετρέλαιο.
Αυτό εξήγησε ο υπουργός πετρελαίου του Ιράν Bijan Zanganeh σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Wall Street Journal.
Η Σαουδική Αραβία επιμένει ότι η του αργού πετρελαίου θα πρέπει να παραμείνει πιο κοντά στα 70 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Ιράν εκτιμά πως τα 60 δολάρια ανά βαρέλι είναι καλύτερη τιμή για το πετρέλαιο.
Αυτή η διαφωνία θα μπορούσε να οδηγήσει το καρτέλ στο να σταματήσει τις στην παραγωγή, από τον Ιούνιο του 2018, όταν θα λάβει χώρα νέα συνάντηση του ΟΠΕΚ και ανεξάρτητων ωρών παραγωγών πετρελαίου, για να συζητήσει την πρόοδο και τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουν.
Η εξήγηση της ιρανικής στάσης από τον Zanganeh δεν αποτελεί έκπληξη.
«Αν η τιμή διαμορφωθεί στα 70 δολάρια ανά βαρέλι, τότε θα παρακινήσει περισσότερο την παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε στη WSJ.
Η άποψη αυτή του υπουργού πετρελαίου του Ιράν, δεν είναι λάθος, αλλά το πρόβλημα είναι ότι οι αμερικανοί παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου, έχουν αποδείξει ότι θα μπορούσαν να αντλήσουν περισσότερη παραγωγή και με την τιμή στα 60 δολάρια το βαρέλι, οπότε η προσέγγιση των τιμών πιο κοντά σε αυτά τα επίπεδα δεν είναι ένας εγγυημένος τρόπος για σταματήσει η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ.
Η παραγωγή αυξάνεται σταθερά, την περασμένη εβδομάδα εκτινάχθηκε στα 10,37 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως.



Η παραγωγή πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η άνοδος των εξαγωγών πετρελαίου των ΗΠΑ, οι οποίες κερδίζουν μερίδιο αγοράς από τα μέλη του ΟΠΕΚ.
Σύμφωνα με ανάλυση της ING, η τιμή του αργού πετρελαίου θα μπορούσε να πέσει κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι λόγω των αυξανόμενων εξαγωγών των ΗΠΑ προς την Ασία, μιας βασικής αγοράς για κάθε παραγωγό πετρελαίου.
Η συμφωνία του ΟΠΕΚ κινδυνεύει αναφέρει η ING, επειδή η παραγωγή αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ εκτοπίζει την παραγωγή του ΟΠΕΚ.
"Όσο περισσότερο συνεχίζεται η συμφωνία του ΟΠΕΚ, τόσο θα συνεχίζει να χάνει μερίδιο αγοράς ο ΟΠΕΚ από τις ΗΠΑ" αναφέρει χαρακτηριστικά η ING.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης