Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Προβληματική η έναρξη υλοποίησης του νέου «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον»

tags :
Προβληματική η έναρξη υλοποίησης του νέου «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον»
Παρά τα τεκμηριωμένα αιτήματα φορέων που εμπλέκονται στο πρόγραμμα για μικρή παράταση με παράλληλη δοκιμαστική πρόσβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα, αυτά δεν έγιναν δεκτά από το αρμόδιο υπουργείο
Για τις διαδοχικές αναβολές στην έναρξη του πληροφοριακού συστήματος του «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», τη στιγμή που μάλιστα παραμένουν αναπάντητα βασικά θέματα υλοποίησης του προγράμματος, διαμαρτύρεται ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών (ΠΣΠΕΕ), σε επιστολή του που απέστειλε χθες στον υπουργό Ενέργειας Γ. Σταθάκη.
Με την επιστολή του, ο Σύλλογος προτείνει να οριστεί ρεαλιστική ημερομηνία εκκίνησης του προγράμματος, αφού πρώτα επιβεβαιωθεί πως αυτό λειτουργεί σωστά, δεδομένου πως έως τώρα το υπουργείο έχει δείξει να μην έχει την ανάγκη της βοήθειας της κοινότητας των μηχανικών για δοκιμαστική λειτουργία, όπως έχει προσφερθεί.
Σύμφωνα με τον ΠΣΠΕΕ, παρά τα τεκμηριωμένα αιτήματα πολλών φορέων της αγοράς εμπλεκόμενων με το πρόγραμμα, για μικρή παράταση με παράλληλη δοκιμαστική πρόσβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα, το Υπουργείο ανακοίνωσε πως το πρόγραμμα θα ξεκινούσε κανονικά την Πέμπτη 8/3 και μάλιστα σε ώρα που θα ορίζονταν επίσημα από το Υπουργείο την ίδια μέρα.
Ωστόσο, αυτό δεν έγινε και το μεσημέρι της Παρασκευής 9/3 ανακοινώθηκε από το υπουργείο ως νέα ημερομηνία έναρξης η Δευτέρα 12/3, 12:00 μμ, η οποία τελικά δεν τηρήθηκε.
«Επισημαίνουμε ότι εδώ και δύο σχεδόν εβδομάδες, οι μηχανικοί έχουμε αφήσει όλες τις δραστηριότητές μας, επαγγελματικές και προσωπικές, προκειμένου – υπό και την αφόρητη πίεση των πολιτών για άμεση υποβολή της αίτησής τους - να είμαστε έτοιμοι για τις αιτήσεις, είτε αυτό προκύψει σήμερα, είτε αύριο, είτε το Σαββατοκύριακο, είτε γίνει ξημερώματα, είτε μεσάνυχτα. Πιστεύουμε πως κι εσείς θα αντιληφθείτε πως η κατάσταση αυτή απαξιώνει και το επάγγελμά μας και την όλη διαδικασία, που θεωρητικά βασίζεται στη συνεργασία επιστημόνων και κράτους για την επίτευξη ενός σημαντικού ενεργειακού στόχου», σημειώνεται στην επιστολή.

Παράπονα και προβλήματα  

Την ίδια στιγμή, ο ΠΣΠΕΕ εκφράζει την ανησυχία του για μία σειρά από θέματα σχετικά με το πρόγραμμα, όπως το γεγονός ότι τα Παραρτήματα, απολύτως απαραίτητα για την υποβολή αιτήσεων, πρώτα διέρρευσαν στο διαδίκτυο και μετά αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου, στις 28/2 δηλαδή ανήμερα της αρχικής εκκίνησης του Προγράμματος.
Παράλληλα, ο Οδηγός Χρήσης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη 7/3, δηλαδή μόλις λίγες ώρες πριν από την ανακοινωμένη εκκίνηση του προγράμματος μετά την πρώτη παράταση.
Παράλληλα, απαντήσεις σε κάποια από τα ερωτήματα που έχουν διατυπωθεί, δόθηκαν στη δημοσιότητα την Πέμπτη 8/3, ενώ βασικά θέματα όπως ο ξεκάθαρος ορισμός της διαδικασίας ελέγχου για υπαγωγή σε «Ριζική Ανακαίνιση» με συνακόλουθα τη υποχρέωση κατάταξης στην ενεργειακή κατηγορίας Β του εξεταζόμενου κτιρίου ή κτιριακής μονάδας, καθώς και ο ορισμός των παραμέτρων οικονομικής εφικτότητας των μέτρων που υποχρεούνται να ληφθούν σε αυτή την περίπτωση, δεν έχουν ακόμη επιλυθεί.
Την ίδια στιγμή, όπως επισημαίνει ο Σύλλογος, σημαντικός προβληματισμός υπάρχει σχετικά με τη νομιμότητα του ακινήτου, δεδομένου ότι θα παρουσιαστούν περιπτώσεις κατά τις οποίες ο ωφελούμενος θα «νομίζει» ότι έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα, αλλά είτε κατά τη διαδικασία έκδοσης έγκρισης εργασιών μικρής κλίμακας (απαραίτητη π.χ. για όλες τις θερμομονώσεις κατακόρυφων στοιχείων), είτε κατά τη διαδικασία δειγματοληπτικών ελέγχων θα διαπιστώνει ότι λόγω ύπαρξης αυθαιρεσιών που αγνοούσε δεν δικαιούται επιχορήγηση και αφού βέβαια έχει κάνει αρκετά ή ακόμη και όλα τα έξοδα για την ενεργειακή αναβάθμιση του ακινήτου του. Το παραπάνω ίσως θα μπορούσε να επιλυθεί με την έκδοση βεβαίωσης νομιμότητας του ακινήτου και κατάθεσης της ως απαραίτητο δικαιολογητικό για την ένταξη του ακινήτου στο πρόγραμμα, διαδικασία που επιβάλλεται εξάλλου για τη μεταβίβαση του.
«Παρακαλούμε επίσης ο μηχανικός να αντιμετωπιστεί ως ένας επιστήμονας, απαραίτητος για την απρόσκοπτη υλοποίηση του Προγράμματος και όχι ως αργόσχολος που θα στηθεί μπροστά στον υπολογιστή για 1, 2, 3 ημέρες ή μια εβδομάδα, όσο εν πάσει περιπτώσει χρειαστεί, ώστε να διεκπεραιώσει μια πολύ σοβαρή εργασία για την οποία θα αμειφθεί κατά μέσο όρο με 150 – 200 ευρώ, εκ των οποίων το 60% αφορά φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές. Οι περισσότεροι μηχανικοί, ευρισκόμενοι σε δύσκολη οικονομική θέση, συμμετέχουν στο πρόγραμμα προσπαθώντας να συνεισφέρουν στο εισόδημά τους, παρά τη δυσανάλογα του αντικειμένου μικρή αμοιβή. Μην μας εξαθλιώνετε περαιτέρω», καταλήγει η επιστολή.

www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης