Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα στη Wall, μετά την αποπομπή Tillerson, στο -0,6% ο Dow - Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές, «βουτιά» -1,59% για DAX

Νευρικότητα στη Wall, μετά την αποπομπή Tillerson, στο -0,6% ο Dow - Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές, «βουτιά» -1,59% για DAX
Ισχυρές απώλειες κατέγραψαν τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, ενώ η Wall εμφανίζει νευρικότητα 
(upd) Νευρικότητα και εναλλαγές προσήμων καταγράφει σήμερα (13/3/2018) η Wall Street, καθώς η είδηση της αποπομπής του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Rex Tillerson, επισκίασε τα θετικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ.
Περί τις 21:00, ο Dow Jones Industrial average υποχωρούσε κατά 0,6% στις 25.036 μονάδες, ο S&P 500 σημείωνε πτώση 0,7% στις 2.765 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείτο κατά 1% χαμηλότερα, στις 7.516 μονάδες.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ανακοίνωσε μέσω «Twitter» την αποπομπή του Tillerson, αναφέροντας πως νέος υπουργός Εξωτερικών θα αναλάβει ο Mike Pompeo, επικεφαλής της CIA.
Σύμφωνα με ξένα μέσα ενημέρωσης πρόκειται για ένα προαναγγελθέν διαζύγιο, καθώς οι διαφωνίες Tillerson - Trump για μείζονα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής ήταν συχνές, ενώ το… κερασάκι στην τούρτα ήρθε μετά τις χθεσινές του δηλώσεις για τη Ρωσία, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ «έδειξε» τη Μόσχα ως υπεύθυνη για την επίθεση για τη δηλητηρίαση του Ρώσου πράκτορα και της κόρης του στη Βρετανία.
Σε ανακοίνωσή του, το State Department αναφέρει ότι ο υπουργός δεν επικοινώνησε με τον Trump και δεν γνωρίζει τους λόγους της αποπομπής του, ωστόσο δηλώνει ευγνώμων για την ευκαιρία που του δόθηκε να υπηρετήσει την πατρίδα.
Αργότερα, ο Tillerson δήλωσε πως θα αποχωρήσει από το πόστο του στις 31 Μαρτίου 2018, ενώ τόνισε ότι «το πιο σημαντικό είναι να εξασφαλιστεί μια ομαλή μετάβαση σε μια εποχή που η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις πολιτικής και εθνικής ασφάλειας».
Νωρίτερα, τα futures των δεικτών της Wall είχαν δεχτεί σημαντική ώθηση από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ.
Οι επενδυτές παρακολουθούν με προσοχή τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, προσπαθώντας να αναζητούν ενδείξεις σχετικά με τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
Η Fed αναμένεται ευρέως να ανακοινώσει την πρώτη αύξηση επιτοκίων για το 2018 στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας.
Μια σημαντική άνοδος του πληθωρισμού θα μπορούσε, ωστόσο, να εντείνει τις ανησυχίες για μια πιο «επιθετική» πορεία αυξήσεων των επιτοκίων.
Τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ είχαν προκαλέσει σημαντική μεταβλητότητα στις αγορές παγκοσμίως.
Ωστόσο, τα σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,2% τον Φεβρουάριο του 2018 σε μηνιαία βάση, σημειώνοντας επιβράδυνση σε σχέση την αύξηση 0,5% του Ιανουαρίου, σε αντιστοιχία με τις προσδοκίες της αγοράς.
Τα στοιχεία μετρίασαν τις ανησυχίες για μια σοβαρή επιτάχυνση του πληθωρισμού, που θα μπορούσε να αναγκάσει τη Fed στην υιοθέτηση μιας πιο «επιθετικής» στάσης αναφορικά με τις αυξήσεις των επιτοκίων.
Σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,2%, από 2,1% τον Ιανουάριο.
Ο δομικός πληθωρισμός, δηλαδή εξαιρουμένων των τιμών ενέργειας και τροφίμων, διαμορφώθηκε στο 1,8% σε ετήσια βάση - για τρίτο συνεχόμενο μήνα - και 0,2% σε μηνιαία.
Το ελληνικό ETF GREK υποχωρεί κατά 1,3%, διαπραγματευόμενο στα 10,35 δολ., ενώ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ υποχωρεί ελαφρώς στο 2,84%.

Στο «κόκκινο» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, λόγω ισχυρού ευρώ - «Βουτιά» 1,59% για DAX

Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν σήμερα (13/3/2018) τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς τα στοιχεία για τον πληθωρισμό ΗΠΑ άσκησαν πιέσεις στο δολάριο, προσφέροντας σημαντική ώθηση σε ευρώ και στερλίνα.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,98% χαμηλότερα, στις 375,49 μονάδες, με σχεδόν όλους τους κλάδους να τερματίζουν σε αρνητικό έδαφος.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε «βουτιά» 1,59% και έκλεισε στις 12.221,03 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 1,05% στις 7.138,78 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 0,64% χαμηλότερα, στις 5.242,79 μονάδες.


Την ίδια ώρα, το ευρώ ενισχυόταν κατά 0,5% έναντι του δολαρίου, στο 1,24 δολ., ενώ η στερλίνα σημείωνε άνοδο 0,6% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, στο 1,398 δολ., ασκώντας πιέσεις στις ευρωπαϊκές μετοχές.
Πιέσεις στο δολάριο άσκησαν τα στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό, καθώς μετρίασαν τις ανησυχίες για περισσότερες από τις αναμενόμενες αυξήσεις των επιτοκίων το 2018 από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
Πέραν των αμερικανικών στοιχείων, οι επενδυτές έστρεψαν τα «βλέμματα» σε εταιρικά νέα.
Ο ασφαλιστικός κλάδος κατέγραψε απώλειες 1,4%, στον απόηχο εταιρικών αποτελεσμάτων.
Η μετοχή της Hannover Rueck βρέθηκε στον… πάτο, κλείνοντας με «βουτιά» 4,2% μετά τα ετήσια της αποτελέσματα.
Ο κλάδος με τις χειρότερες επιδόσεις ήταν οι τηλεπικοινωνίες, υποχωρώντας κατά 1,6%.
Η μετοχή της γαλλικής Iliad «βούλιαξε» κατά 10%, παρά τα υψηλότερα κέρδη και έσοδα που ανακοίνωσε για το 2017.
Στον αντίποδα, η μετοχή της E.ON σημείωσε άνοδο 3,9%, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει εθελοντική προσφορά εξαγοράς ύψους 5,2 δισ. ευρώ για μειοψηφούντες μετόχους στην Innogy εντός του β’ τριμήνου του 2018.

Ασία

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Τρίτη (13/3) οι αγορές στην Ασία, με τους επενδυτές να διατηρούν στραμμένο το βλέμμα τους στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, αναζητώντας στοιχεία αναφορικά με το αν η Federal Reserve θα επιταχύνει τον ρυθμό αύξηση των επιτοκίων κατά το τρέχον έτος.
Ειδικότερα, στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei έκλεισε με κέρδη 0,66% στις 21.968,10 μονάδες, δεχόμενος ώθηση από την πτώση του γεν έναντι του αμερικανικού δολαρίου, ενώ παράλληλα έμεινε ανεπηρέαστος από την αναταραχή στο εσωτερικό της χώρας, μετά το σκάνδαλο που αφορά τον υπουργό Οικονομικών της χώρας, Taro Aso.
Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 υποχώρησε κατά 0,36% στις 5.974,70 μονάδες, καθώς οι χαμηλότερες τιμές στο σιδηρομετάλλευμα άσκησαν πιέσεις στις μετοχές του τομέα εξορύξεων.
Ο δείκτης KOPSI στη Νότια Κορέα σημείωσε άνοδο 0,42% στις 2.494,49 μονάδες, ενώ με κέρδη έκλεισε και ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, και συγκεκριμένα στο +0,85% και στις 11.095,63 μονάδες.
Σε ό,τι αφορά την ευρύτερη περιοχή της Κίνας, ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε κατά 0,49% κλείνοντας στις 3.310,24 μονάδες, ενώ οριακή άνοδο σημείωσε ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ, κλείνοντας στο +0,02% και στις 31.521 μονάδες.

Πετρέλαιο

Πτώση καταγράφει σήμερα το πετρέλαιο, διευρύνοντας τις απώλειες που σημείωσε κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, καθώς η αυξημένη παραγωγή αργού στις ΗΠΑ εξακολουθεί να ασκεί πιέσεις στον μαύρο χρυσό.
Συγκεκριμένα, περί τις 19:45, το Brent υποχωρεί κατά 0,7% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 64,5 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το αμερικανικό αργό καταγράφει πτώση της τάξεως του 1,4% στα 60,5 δολ. ανά βαρέλι.
Τόσο το Brent όσο και το αργό απώλεσαν σχεδόν το 1% της τιμής τους κατά τη διάρκεια της χθεσινής (12/3) συνεδρίασης.
«Οι τιμές στο πετρέλαιο υποχώρησαν εν μέσω ανησυχιών ότι η αυξημένη παραγωγή στις ΗΠΑ θα οδηγήσει σε υψηλότερα αποθέματα αργού στη χώρα», αναφέρει σε σημείωμά της η ANZ bank.
Κατά τα τέλη του 2017 η αμερικανική παραγωγή πετρελαίου ξεπέρασε τα 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ενώ σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, η παραγωγή στις ΗΠΑ αναμένεται να ξεπεράσει τα 11 εκατ. βαρέλια ημερησίως μέχρι την ολοκλήρωση του 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης