Τελευταία Νέα
Οικονομία

Costello (Κομισιόν): Η Ελλάδα χρειάζεται μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους - Απαραίτητες και οι μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις

Costello (Κομισιόν): Η Ελλάδα χρειάζεται μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους - Απαραίτητες και οι μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Declan Costello, τόνισε η περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι προϋπόθεση για μια βιώσιμη ανάπτυξη
Στην ανάγκη τόσο της περαιτέρω ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους όσο και στην υλοποίηση μακροπρόθεσμων μεταρρυθμίσεων αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Declan Costello.
«Η Ελλάδα χρειάζεται μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους ως προϋπόθεση για μια διαρκή ανάπτυξη κάτι που στηρίζει η Κομισιόν.
Ωστόσο ακόμα πιο σημαντικό είναι η βιώσιμη ανάπτυξη που θα υποστηριχθεί από μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις για την αύξηση της απασχόλησης και τις επενδύσεις» επεσήμανε στο πλαίσιο ομιλίας του σε συνέδριο.
Πάντως από τις Βρυξέλλες διαμηνύεται ορισμένα από τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα συνδεθούν με την υλοποίηση των συμφωνηθέντων από την Ελλάδα τα επόμενα έτη.
Μεταξύ των προτάσεων που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση περιλαμβάνονται τα εξής:
* Πρώτον, ο μηχανισμός που συνδέει την αποπληρωμή του χρέους με την ανάπτυξη.
* Δεύτερον, το πακέτο των μεσοπρόθεσμων μέτρων, όπως είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων.
* Τρίτον, η χρησιμοποίηση μέρους των αδιάθετων χρημάτων του προγράμματος του ESM, που φτάνουν τα 27 δισ. ευρώ, για την αγορά των δανείων του ΔΝΤ.
* Τέταρτον, η επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs) που υπολογίζονται περί τα 4 ως 5 δισ. ευρώ.
Τέλος, όσον αφορά τη συνολική στρατηγική για την ανάπτυξη που θα πρέπει να παρουσιάσει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ως το Πάσχα, οι Βρυξέλλες τονίζουν ότι πρέπει να έχει την «απόλυτη κυριότητα» της ελληνικής κυβέρνησης.
Η στρατηγική αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μέτρα για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα, τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, μια «φιλική» φορολογία για την ανάπτυξη, αλλά και τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Σημειώνεται, τέλος, ότι τα τρία θέματα που θα περιλαμβάνει η συνολική συμφωνία για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα (μεταμνημονιακή εποχή, μέτρα για το χρέος και στρατηγική ανάπτυξης) θα συζητηθούν για πρώτη φορά σε πολιτικό επίπεδο στο άτυπο Eurogroup της 27ης Απριλίου στη Σόφια της Βουλγαρίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης