Γόρδιος δεσμός το ποδόσφαιρο για το Μαξίμου - Δεύτερες σκέψεις για τον αποκλεισμό των ομάδων από την Ευρώπη

Γόρδιος δεσμός το ποδόσφαιρο για το Μαξίμου - Δεύτερες σκέψεις για τον αποκλεισμό των ομάδων από την Ευρώπη
Η επιστολή συγγνώμης του Ιβάν Σαββίδη εκτιμάται ότι βοηθά να πέσουν οι τόνοι και να υπάρξουν διαδικασίες συνεννόησης
Σε γόρδιο δεσμό εξελίσσεται για το Μέγαρο Μαξίμου η εμπλοκή περί τα ποδοσφαιρικά μετά την χθεσινή απόφαση για διακοπή του πρωταθλήματος.
Αν και όλοι περί τον Αλέξη Τσίπρα συμφωνούν ότι η άμεση απάντηση και η προσωρινή διακοπή του πρωταθλήματος ήταν οι ενδεδειγμένες ενέργειες για να περισωθούν οι πολιτικές εντυπώσεις, δεν λείπουν και οι δεύτερες σκέψεις για αναζήτηση μίας λιγότερο σκληρής λύσης.
Η διακοπή του φετινού πρωταθλήματος θα έχει συνέπεια να μείνουν τουχρόνου εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων οι ελληνικές ομάδες.
Μάλιστα υπάρχει και η πρόταση ο αποκλεισμός να είναι διετής με σύμφωνη γνώμη των ελληνικών αρχών με την FIFA και την UEFA.
Οι εισηγητές αυτής της άποψης λένε ότι τα έκτροπα της Κυριακής στα οποία πρωταγωνίστησε ο Ιβάν Σαββίδης, είναι ένας κρίκος σε μία μακρά αλυσσίδα παρόμοιων γεγονότων στα οποία κατά καιρούς έχουν πρωταγωνιστήσει πάνω κάτω όλοι οι μεγαλομέτοχοι.
«Μόνο αν διακοπεί το πρωτάθλημα, μείνουν εκτός οι ομάδες τους και υποστούν το αντίστοιχο οικονομικό κόστος, μπορεί να μπει τάξη στον άναρχο χώρο του ποδοσφαίρου και να υπάρξει πραγματική εξυγείανση», λένε οι εισηγητές της άποψης αυτής. Τότε προσθέτουν θα φανούν και εκείνοι που πραγματικά θέλουν να παραμείνουν στον χώρο «βάζοντας το χέρι στην τσέπη».
Εκείνο που αποκλείουν είναι το θέμα να  εξαντληθεί σε μία αυστηρή τιμωρία ή και με υποβιβασμό του ΠΑΟΚ.
Και αυτό γιατί το ποδόσφαιρο έχει πάντα και την πολιτική του διάσταση.
Η ούτως ή άλλως περιορισμένη απήχηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Βόρειο Ελλάδα λόγω του Σκοπιανού, θα εκμηδενιστεί σε αυτό το ενδεχόμενο.
Άλλωστε, λένε οι κακές γλώσσες στην αντιπολίτευση, εκεί αποσκοπούσε η χαριστική συμπεριφορά των αρχών προς τον ΠΑΟΚ μετά τα επεισόδια με τον Ολυμπιακό. Πρωτάθλημα στον δικέφαλο μετά από χρόνια, με κλείσιμο του ματιού από την κυβέρνηση, θα έχει θετικές επιτπώσεις.
Η άλλη άποψη λέει ότι δεν μπορεί το λάθος του Ιβάν Σαββίδη να το πληρώσει το σύνολο του ποδοσφαιρικού κόσμου, ομάδων, παικτών και οπαδών. Κάτι τέτοιο ενέχει τον κίνδυνο να προκαλέσει ισχυρές αντιδράσεις όλων των υπολοίπων και μαζί και της αντιπολίτευσης που ήδη έχει αρχίσει και πυροβολεί. Το σκεπτικό αυτό εξέφρασε και ο βουλευτής Νίκος Φίλης στις σημερινές του δηλώσεις ο οποίος ανέφερε ότι «με προβληματίζει το γεγονός ότι επιλέχθηκε ως άμεση απάντηση η διακοπή του πρωταθλήματος,  που μοιάζει να κατανέμει αδιακρίτως την ευθύνη σε όλες τις ομάδες...».
Σε κάθε περίπτωση οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις συναντήσεις του υφυπουργού Αθλητισμού με τους προέδρους των τεσσάρων μεγάλων ΠΑΕ και τις διαβουλεύσεις με το σύνολο του χώρου.
Η επιστολή συγγνώμης του Ιβάν Σαββίδη εκτιμάται ότι βοηθά να πέσουν οι τόνοι και να υπάρξουν διαδικασίες συνεννόησης.

Διαπλοκή

Ήδη πάντως το θέμα έχει ξεφύγει από τα αμειγώς ποδοσφαιρικά πλαίσια και έχει πάρει ευρύτερες διαστάσεις, καθώς είναι γνωστές οι καλές σχέσεις του Ιβάν Σαββίδη με την κυβέρνηση.
Ο παράγοντας στο παρελθόν είχε συγκρουστεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη προβλέποντας μάλιστα ως μη όφειλε ότι δεν θα γίνει ποτέ πρωθυπουργός.
Η κυβέρνηση θέλει να δώσει την διάσταση ότι η εξυγίανση την οποία προτάσσει εντάσσεται στον ίδιο παρονομαστή με την εν γένει καταπολέμιση της διαπλοκής.
Είναι γνωστό ότι οι τέσσερις πρόεδροι των μεγάλων ΠΑΕ είναι συγχρόνως επιχειρηματίες με πολυσχιδή δραστηριότητα, διαθέτουν μέσα ενημέρωσης και συνδέονται με το πολιτικό σύστημα.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η σημερινή αντιπαράθεση μεταξύ Μαξίμου και ΝΔ.
Η εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με δήλωσή της επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντάς: «Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος εδώ και τρία χρόνια χτίζουν ένα νέο καθεστώς διαπλοκής.
Χρησιμοποιούν επιχειρηματίες άλλοτε για να ελέγξουν το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, κι άλλοτε για να ισοφαρίσουν τους τραγικούς χειρισμούς τους στο θέμα των Σκοπίων» και καταλήγοντας ότι «δεν μπορούν να κάνουν κάθαρση ούτε στο ποδόσφαιρο, ούτε πουθενά αλλού. 
Έχουν βουλιάξει οι ίδιοι στη λάσπη της διαπλοκής και είναι ανήμποροι να εφαρμόσουν το νόμο...η μόνη λύση είναι η πολιτική αλλαγή».
Η απάντηση ήταν άμεση από το Μέγαρο Μαξίμου το οποίο επιτέθηκε στη ΝΔ για το γενικότερο ζήτημα της διαπλοκής: 
Η κα Σπυράκη εκτίθεται ανεπανόρθωτα και μόνο που αρθρώνει τη λέξη «διαπλοκή».
Θα αρκεστούμε να της θυμίσουμε πως είναι εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της Novartis, της  Siemens, των θαλασσοδανείων 200 εκατ. ευρώ, του Κήρυκα Χανίων και πολλών άλλων σκανδάλων που γνωρίζει πολύ καλά ο ελληνικός λαός και δεν θα ανατρέξουμε στις εποχές που στο MEGA έπαιρνε τις ειδήσεις στο μαξιλάρι της.
Η πολιτική αλλαγή που φαντασιώνεται λοιπόν ως «μοναδική λύση» η ΝΔ δεν εδράζεται μονάχα στην απέλπιδα προσπάθεια να εκτροχιαστεί η πορεία εξόδου της χώρας από τα μνημόνια τον ερχόμενο Αύγουστο.
Είναι η μοναδική ελπίδα τους να κουκουλωθούν τα ατελείωτα σκάνδαλά τους.

Η «συγγνώμη» Σαββίδη

Συγγνώμη για όσα συνέβησαν στο ντέρμπι με την ΑΕΚ ζητά ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης με ανακοίνωσή του στο site της ΠΑΕ.

Όπως αναφέρει στη δήλωσή του:

Αξιότιμοι κύριοι ,
Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από όλους τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ, όλους τους Έλληνες φιλάθλους, την παγκόσμια ποδοσφαιρική κοινότητα.Λυπάμαι πάρα πολύ για αυτό που έγινε.
Σαφώς δεν είχα δικαίωμα να βγω στον  αγωνιστικό χώρο κατ´αυτόν τον τρόπο.
Η συναισθηματική αντίδραση μου έχει προκληθεί από την γενικευμένη αρνητική κατάσταση, που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο τον τελευταίο καιρό και από το σύνολο των απαράδεκτων, μη αθλητικών γεγονότων,  που έλαβαν χώρα προς το τέλος του αγώνα ΠΑΟΚ-ΑΕΚ: τις ενέργειες του διαιτητή και του επόπτη (γκολ – οφσάιντ – γκολ), την διακοπή του αγώνα, τις διαμαρτυρίες και την είσοδο μέσα στον αγωνιστικό χώρο δεκάδων ανθρώπων και των δυο ομάδων.
Όλα αυτά θα μπορούσαν να δημιουργήσουν έκρυθμη κατάσταση στο γήπεδο και ο μοναδικός στόχος μου ήταν να προστατεύσω δεκάδες χιλιάδες φιλάθλων του ΠΑΟΚ από προβοκάτσιες – συμπλοκές – ανθρώπινα θύματα.
Πιστέψετε με, δεν είχα κανένα σκοπό να διαπληκτιστώ με την αντίπαλη ομάδα ή με τους διαιτητές.
Και σαφώς δεν απείλησα κανέναν.
Δυστυχώς τόσο εγώ και η οικογένεια μου, όσο και οι συνάδελφοι μου, βρεθήκαμε όμηροι του τελείως αρρώστου ποδοσφαιρικού κατεστημένου.
Αγωνίζομαι και θα συνεχίσω να αγωνίζομαι, παρά τις αδιάκοπες επιθέσεις που δέχομαι σε όλα τα επίπεδα, για ένα δίκαιο ποδόσφαιρο με έντιμη διαιτησία σε όλους τους αγώνες και για να κερδίζονται τα πρωταθλήματα στα γήπεδα και όχι στα δικαστήρια.
Για ακόμα μια φορά ζητάω συγγνώμη».

www.bankingnews.gr

Σπύρος Γκουτζάνης

BREAKING NEWS