Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Κίνδυνος για τις καναδικές τράπεζες από το υψηλό χρέος των νοικοκυριών

tags :
Moody's: Κίνδυνος για τις καναδικές τράπεζες από το υψηλό χρέος των νοικοκυριών
Η Moody's για τον πιθανό αντίκτυπο στις καναδικές τράπεζες, από το υψηλό χρέος των νοικοκυριών 
Τον κίνδυνο για την ποιότητα του ενεργητικού στις επτά μεγαλύτερες τράπεζες του Καναδά, επισημαίνει σε έκθεσή της η Moody's, επικαλούμενη εκ νέου το υψηλό χρέος των τοπικών νοικοκυριών.
Η ανάλυση αφορά τις Bank of Montreal (A1, αρνητικό), Bank of Nova Scotia (A1, αρνητικό), Canadian Imperial Bank of Commerce (A1, αρνητικό), Royal Bank of Canada (A1, αρνητικό), Toronto-Dominion Bank (Aa2, αρνητικό), National Bank of Canada (A1, αρνητικό) και Desjardins Group (Aa2, αρνητικό).
«Η ισχυρή πιστωτική ποιότητα των καναδικών τραπεζών απειλείται από την αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους και την αύξηση των επισφαλών δανείων.
Καθώς τα επίπεδα του χρέους προς το εισόδημα συνεχίζουν να αυξάνονται, η πρώτη επίπτωση στην ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών θα γίνει αισθητή στα χαρτοφυλάκια ακάλυπτων πιστωτικών καρτών», σημειώνεται.
Ο κίνδυνος από τα στεγαστικά δάνεια παραμένει χαμηλός, αλλά αναμένεται να ενισχυθεί, όπως και στα δάνεια αυτοκινήτων, σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο.
Ο οίκος, τον περασμένο Δεκέμβριο, διατήρησε αρνητικές τις προοπτικές (outlook) των επόμενων 12-18 μηνών για τις καναδικές τράπεζες, επικαλούμενος το νέο αυστηρότερο κυβερνητικό καθεστώς για την εξυγίανση (μέσω «bail-in») των τραπεζών, το οποίο αναμένεται να οριστικοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.
Βέβαια, ο οίκος σημειώνει πως οι ισολογισμοί των τραπεζών της χώρας παραμένουν «υγιείς» σε γενικότερο επίπεδο, με ισχυρά και επαναλαμβανόμενα κέρδη.
Οι αξιολογήσεις βιωσιμότητας των καναδικών τραπεζών παραμένουν εκ των υψηλότερων παγκοσμίως.
Εκτός από τον κίνδυνο «φούσκας» στην υπερτιμημένη τοπική αγορά ακινήτων, η Moody's εκτιμούσε και τότε πως οι καναδικές τράπεζες απειλούνται από το υψηλό χρέος των νοικοκυριών, καθώς το χρέος των ενυπόθηκων δανείων υπερδιπλασιάστηκε τα τελευταία 10 χρόνια, ενώ ο δείκτης τιμών κατοικιών προς διαθέσιμο εισόδημα αυξήθηκε κατά 25% την ίδια περίοδο αυτή!
«Η ισχυρή ποιότητα του ενεργητικού των καναδικών τραπεζών δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί, καθώς οι ισολογισμοί των νοικοκυριών και τα χαρτοφυλάκια τραπεζικών δανείων δεν είχαν να αντιμετωπίσουν σοβαρή οικονομική ύφεση.
Την ίδια στιγμή, «η ρευστότητα είναι πολύ υψηλότερη από τις κανονιστικές απαιτήσεις».
Επισημαίνεται πως το χρέος των νοικοκυριών του Καναδά στο τέλος του τρίτου τριμήνου 2017, εκτοξεύτηκε στο επίπεδο-ρεκόρ του 171% επί του συνολικού εισοδήματος, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η εθνική στατιστική υπηρεσία της βορειοαμερικανικής χώρας.
Η αντίστοιχη επίδοση για το τρίμηνο που έληξε τον Ιούλιο 2017, ανερχόταν σε 170,1%.

Διαβάστε: DBRS: Κίνδυνος για το καναδικό τραπεζικό σύστημα από τις «φουσκωμένες» τιμές κατοικιών

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης