Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έρευνα: Πολύ ακριβά θεωρούν τα δίδακτρα των πανεπιστημίων στη Βρετανία οι φοιτητές

tags :
Έρευνα: Πολύ ακριβά θεωρούν τα δίδακτρα των πανεπιστημίων στη Βρετανία οι φοιτητές
Ακριβά τα πανεπιστήμια στην Αγγλία, σύμφωνα με τους φοιτητές 
Ως πολύ ακριβά χαρακτηρίζει έμμεσα τα προγράμματα των πανεπιστημίων στο Ηνωμένο Βασίλειο, μία ισχυρή μερίδα των φοιτητών, καθώς, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που συνέταξε το νεοιδρυθέν OfS (Office for Students), «δεν αντικατοπτρίζουν την αξία του πτυχίου».
Ειδικότερα, το 44% των συνολικά 6.000 ερωτηθέντων εξέφρασε την παραπάνω άποψη, με μόλις το 38% να εκτιμά πως το ύψος των διδάκτρων κρίνεται αντάξιο των σπουδών.
Ένα ποσοστό 8% δεν εξέφρασε άποψη.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έρευνα, πολλοί εκ των ερωτηθέντων φοιτητών απάντησαν:
«Πλάκα μας κάνουν??
9.000 στερλίνες για ένα πτυχίο??».
Πολλοί φάνηκαν δυσαρεστημένοι και για το γεγονός ότι έχουν χρεωθεί προκειμένου να καλύψουν τα έξοδα των σπουδών τους…
Μάλιστα, ένα ποσοστό 24% δηλώσει πως δεν πληροφορήθηκε σωστά για τα επιπλέον έξοδα που έπρεπε να πληρώσει καταφθάνοντας στο πανεπιστήμιο.
Τον περασμένο Φεβρουάριο, γνωστοποιήθηκε πως η βρετανική κυβέρνηση προσανατολίζεται στην επιβολή διδάκτρων ανάλογα με το πανεπιστημιακό, όπως άφησε να διαφανεί ο υπουργός Παιδείας, Damian Hinds, τη στιγμή που ήδη εξελίσσεται μία γενικότερη συζήτηση για τη χρηματοδότηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Τα πανεπιστημιακά δίδακτρα στην Αγγλία είναι υψηλά σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης και ανέρχονται σε περίπου 9.000 λίρες ετησίως.
Να σημειωθεί ότι, το Εργατικό Κόμμα κέρδισε την υποστήριξη των φοιτητών στις εκλογές του 2017 δεσμευόμενο για μελλοντική κατάργηση των διδάκτρων.
Ο κ. Hinds υπεραμύνθηκε κατ 'αρχήν της επιβολής των διδάκτρων, λέγοντας, πως κατανέμουν με δίκαιο τρόπο το κόστος της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης μεταξύ του φορολογούμενου και του φοιτητή.
Ωστόσο εξέφρασε την άποψη, πως θα έπρεπε να υπάρξει μεγαλύτερη ποικιλία στον τρόπο χρηματοδότησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
«Αυτό που πρέπει να εξετάσουμε είναι οι διαφορετικές πτυχές των διδάκτρων ,τόσο το κόστος για την εκπαίδευση, η αξία του σπουδαστή όσο και η αξία για την κοινωνία μας στο σύνολό της και για την οικονομία μας» τόνισε ο Βρετανός υπουργός Παιδείας, μιλώντας στο BBC.
Σύμφωνα με τους Sunday Times, η κυβέρνηση αναμένεται να μειώσει τα δίδακτρα για τα μαθήματα των κοινωνικών επιστημών και των τεχνών, τα οποία είναι λιγότερο για τα πανεπιστήμια.
Ο κ. Hinds παρατήρησε, πως όλα τα ιδρύματα χρεώνουν το ίδιο μέγιστο ποσό για σχεδόν όλα τα μαθήματα, προσθέτοντας πως θα ήθελε να δει περισσότερες επιλογές στην κοστολόγηση.
Επί τάπητος τίθεται και το επιτόκιο στα φοιτητικά δάνεια για τη χρηματοδότηση των διδάκτρων και του κόστους διαβίωσης των φοιτητών.
Κοινοβουλευτική επιτροπή εκτιμά, πως θα πρέπει να μειωθεί το επιτόκιο στα δάνεια προς τους Άγγλους φοιτητές.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης