Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Εκ των χαμένων του Brexit η Ελλάδα, αν μειωθούν οι δαπάνες στον προϋπολογισμό της ΕΕ

tags :
Deutsche Bank: Εκ των χαμένων του Brexit η Ελλάδα, αν μειωθούν οι δαπάνες στον προϋπολογισμό της ΕΕ
Η Ελλάδα θα χάσει μέρος της χρηματοδότησης αν η Ε.Ε. αποφασίσει να περικόψει τις δαπάνες λόγω Brexit, εκτιμά η Deutsche Bank
Η Ελλάδα θα είναι μεταξύ των χαμένων σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθήσει να κλείσει μέσω περικοπής δαπανών το «κενό» που θα προκύψει στον ενιαίο προϋπολογισμό, από τη μη συνεισφορά του Ηνωμένου Βασιλείου, εκτιμά σε έκθεσή της («Post-Brexit EU budget – the next hot button issue») η Deutsche Bank.
Το παραπάνω αποτελεί ένα από τα τρία σενάρια που εξετάζει η γερμανική τράπεζα, δηλαδή, όπως προαναφέρθηκε, την κάλυψη του κενού με περικοπή των δαπανών και όχι αύξηση των συνεισφορών.
Σε αυτήν την περίπτωση, ο αντίκτυπος θα διέφερε σημαντικά μεταξύ των κρατών-μελών.
Για πολλούς «καθαρούς» αποδέκτες από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε., τα διαρθρωτικά και τα επενδυτικά ταμεία αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό μερίδιο των δημόσιων επενδύσεων (π.χ. περίπου το 70% στην Πορτογαλία και περίπου το 50% στην Πολωνία την περίοδο 2015-2017).

    

Οι περικοπές δαπανών στη γεωργία -θα επηρέαζαν κυρίως χώρες της Δυτικής και Νότιας Ευρώπης, όπως Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία, Ιταλία, Ελλάδα και Ιρλανδία.
Όπως αναφέρει η τράπεζα, οι επιπτώσεις θα ήταν πολύ μεγαλύτερες στα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης και, ειδικά, στην Ελλάδα.
Υπό το δεύτερο σενάριο, την αύξηση των συνεισφορών από τα κράτη, οι μεγάλοι χαμένοι θα ήταν η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία, με αύξηση του ποσού κατά περίπου 1 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ η Πολωνία και η Ισπανία θα έχαναν περίπου 1 δισ. ευρώ σε καθαρές απολαβές από τον προϋπολογισμό.
Ως ποσοστό του ΑΕΠ, ο αντίκτυπος θα ήταν ισχυρότερος στη Βουλγαρία και την Ουγγαρία, ήτοι 0,4%, όταν η αντίστοιχη επίδοση ανέρχεται σε μόλις 0,04% και 0,05% για τη Γερμναία και τη Γαλλία.
Συνολικά, οι χώρες της Ένωσης θα πρέπει να καταβάλλουν συνολικά 10 με 11 δισ. ευρώ για να καλύψουν το κενό του νησιού, επισημαίνεται.
Το τρίτο σενάριο αφορά ολική αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού, όπως φαίνεται και παρακάτω.

    

«Η περίοδος 2018-2019 θα αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας για το οικονομικό μέλλον της Ε.Ε..
Τον Μάιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει πρόταση για τον τρόπο "εκσυγχρονισμού" του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένου ενός ευρέος φάσματος προτάσεων μεταρρύθμισης, τόσο για τις δαπάνες όσο και για τα έσοδα.
Σε σύγκριση με τις προηγούμενες διαπραγματεύσεις για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, αυτή τη φορά οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν είναι δυσανάλογα μεγαλύτερες, συμπεριλαμβανομένου μεγάλου ετήσιου χάσματος ύψους άνω των 10 δισ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση.

    

Τα μέλη της Ανατολικής Ευρώπης βλάπτονται περισσότερο από ενδεχόμενες σκληρές περικοπές δαπανών στον προϋπολογισμό, ιδίως εάν τα "πλουσιότερα" μέλη της Ε.Ε. συνεχίσουν να απορρίπτουν τις προσκλήσεις για να φέρουν το κύριο βάρος των πιθανών περικοπών στα διαρθρωτικά και τα επενδυτικά ταμεία», σχολιάζει η Deutsche.
Δείτε ολόκληρη την έκθεση εδώ.

    

Υπενθυμίζεται ότι, σχετικά με την υπόσχεση της Βρετανίας να πληρώσει έναν οικονομικό διακανονισμό ύψους περίπου 35 έως 39 δισ. στερλινών στην Ε.Ε., εξαρτάται από τη συμφωνία μιας μελλοντικής εταιρικής σχέσης με το μπλοκ, όπως έχει ξεκαθαρίσει η Βρετανίδα πρωθυπουργός, κα Theresa May.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης