ΟΗΕ: Τερατώδης η αδιαφορία για τα εκατομμύρια παιδιά στη Συρία

ΟΗΕ: Τερατώδης η αδιαφορία για τα εκατομμύρια παιδιά στη Συρία
Ο ΟΗΕ καταγγέλλει την «τερατώδη αδιαφορία» για τα εκατομμύρια παιδιά στη Συρία
Η αποτυχία των πολλαπλών εκκλήσεων για εκεχειρία στη Συρία καταδεικνύει την «τερατώδη αδιαφορία» για τα δεινά εκατομμυρίων παιδιών που έχουν εγκλωβιστεί στη σύγκρουση η οποία διαρκεί επτά χρόνια, ανέφερε σήμερα (13 Μαρτίου 2018) η αναπληρώτρια Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ, Kate Gilmore, καλώντας για άμεση δράση προκειμένου να παρασχεθεί βοήθεια.
Ένα ψήφισμα για εκεχειρία 30 ημερών στη Συρία, που ενέκρινε πριν από δύο εβδομάδες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αγνοήθηκε παντελώς επί του εδάφους, όπου οι μάχες εναντίον του ανταρτοκρατούμενου θύλακα της ανατολικής Γούτα καλά κρατούν.
Σε μια ομιλία ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη, εξέφρασε την ανησυχία της για τα περίπου 125.000 παιδιά που έχουν εγκλωβιστεί στην ανατολική Γούτα, «πολλά από τα οποία υποφέρουν από σοβαρό υποσιτισμό και στην πλειονότητά τους έχουν τραυματιστεί βαθιά».
Δεν είναι απόδειξη μιας τερατώδους αδιαφορίας όσον αφορά τα δεινά των παιδιών η περιφρόνηση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας για μια εκεχειρία;».
Περισσότεροι από 350.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν αφότου ξέσπασε η σύγκρουση αυτή τον Μάρτιο του 2011, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που παρέθεσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με έδρα του στο Λονδίνο.
Ο Πάνος Μουμτζής, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΟΗΕ για ανθρωπιστικά θέματα για τη Συρία, δήλωσε σήμερα πως σχεδόν 1.000 παιδιά σκοτώθηκαν στη Συρία πέρυσι, καθιστώντας το 2017 «το πιο φονικό έτος για τα παιδιά στον πόλεμο στη Συρία».
«Δυστυχώς, το 2018 ξεκίνησε κι αυτό πολύ άσχημα», δήλωσε στους δημοσιογράφους, διευκρινίζοντας πως κατά τους πρώτους δύο μήνες του έτους, «περισσότερα από 1.000 παιδιά σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σε μάχες» στη χώρα.
Τα δύο τρίτα των περίπου 8,4 εκατομμυρίων παιδιών στη Συρία έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ ένα εκατομμύριο από αυτά ζουν σε περιοχές με δύσκολη πρόσβαση για τις ανθρωπιστικές αυτοκινητοπομπές και 170.000 σε πόλεις υπό πολιορκία, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ.
«Οι υπεύθυνοι για αυτά τα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας είναι σε διαδικασία ταυτοποίησης (…) και συγκροτούνται φάκελοι για την προσαγωγή τους ενώπιον των δικαστηρίων», προειδοποίησε η κα Gilmore.

UNICEF: «Κόλαση επί της γης» για τα παιδιά η Ανατολική Γούτα, στη Συρία

Ως «κόλαση επί της γης» για τα παιδιά χαρακτήρισε την περασμένη εβδομάδα η επικεφαλής της UNICEF τον πολιορκημένο θύλακα της Ανατολικής Γούτας -κοντά στη Δαμασκό-, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση για κατεπείγουσα αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή.
«Οι βομβαρδισμοί είναι σχεδόν αδιάκοποι και αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά βλέπουν τη βία, βλέπουν τον θάνατο, τους ακρωτηριασμούς.
Και τώρα υπάρχει έλλειψη νερού και τροφίμων, έτσι έρχονται και οι ασθένειες», δήλωσε η κα Henrietta Fore, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters.
Από τις επιχειρήσεις του συριακού στρατού για την ανακατάληψη του προπυργίου των ανταρτών, που ξεκίνησαν στις 18 Φεβρουαρίου, έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 900 άμαχοι, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ζήτησε να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός για 30 ημέρες σε όλη τη Συρία.
Ωστόσο, Δαμασκός και Μόσχα υποστηρίζουν ότι η εκεχειρία δεν ισχύει για τους αντάρτες της Ανατολικής Γούτας, που τους χαρακτηρίζουν τρομοκράτες.
Μια αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ με τρόφιμα και φάρμακα πέρασε στον θύλακα τη Δευτέρα αλλά αναγκάστηκε να αναχωρήσει πριν ολοκληρωθεί η εκφόρτωση, λόγω των μαχών.
«Χρειαζόμαστε μια ευκαιρία να παραδώσουμε τη βοήθεια.
Τα κομβόι πρέπει να φτάσουν με τρόφιμα και εφόδια και το τελευταίο παρέδωσε μόνο τα μισά.
Περίπου 5,8 εκατομμύρια Σύροι έχουν εκτοπιστεί, είτε στο εσωτερικό της χώρας είτε εκτός και οι μισοί από αυτούς είναι παιδιά, τα παιδιά επηρεάζονται περισσότερο», ανέφερε η κα Fore.
Τα παιδιά που είναι πιο ευάλωτα είναι εκείνα που έχουν χωριστεί από τις οικογένειες τους.
Η UNICEF προσπαθεί να ενώσει τα παιδιά αυτά με συγγενείς τους.
«Στην Ανατολική Γούτα αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο.
Δεν έχουμε επαρκή πρόσβαση, είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος για τα παιδιά», κατέληξε.

www.bankingnews.grbankingnews.gr

BREAKING NEWS