Στο «κόκκινο» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, λόγω ισχυρού ευρώ - «Βουτιά» 1,59% για DAX

Στο «κόκκινο» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, λόγω ισχυρού ευρώ - «Βουτιά» 1,59% για DAX
Με σημαντικές απώλειες τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τον DAX να σημειώνει «βουτιά» 1,59%
Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν σήμερα (13/3/2018) τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς τα στοιχεία για τον πληθωρισμό ΗΠΑ άσκησαν πιέσεις στο δολάριο, προσφέροντας σημαντική ώθηση σε ευρώ και στερλίνα.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,98% χαμηλότερα, στις 375,49 μονάδες, με σχεδόν όλους τους κλάδους να τερματίζουν σε αρνητικό έδαφος.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε «βουτιά» 1,59% και έκλεισε στις 12.221,03 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 1,05% στις 7.138,78 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 0,64% χαμηλότερα, στις 5.242,79 μονάδες.
Την ίδια ώρα, το ευρώ ενισχυόταν κατά 0,5% έναντι του δολαρίου, στο 1,24 δολ., ενώ η στερλίνα σημείωνε άνοδο 0,6% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, στο 1,398 δολ., ασκώντας πιέσεις στις ευρωπαϊκές μετοχές.
Το δολάριο βρέθηκε υπό πίεση μετά τα στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό, καθώς μετρίασαν τις ανησυχίες για περισσότερες από τις αναμενόμενες αυξήσεις των επιτοκίων το 2018 από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
Μια σημαντική άνοδος του πληθωρισμού θα μπορούσε να εντείνει τις ανησυχίες για μια πιο «επιθετική» πορεία αυξήσεων των επιτοκίων.
Τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ είχαν προκαλέσει σημαντική μεταβλητότητα στις αγορές παγκοσμίως.
Ωστόσο, τα σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,2% τον Φεβρουάριο του 2018 σε μηνιαία βάση, σημειώνοντας επιβράδυνση σε σχέση την αύξηση 0,5% του Ιανουαρίου, σε αντιστοιχία με τις προσδοκίες της αγοράς.
Τα στοιχεία μετρίασαν τις ανησυχίες για μια σοβαρή επιτάχυνση του πληθωρισμού, που θα μπορούσε να αναγκάσει τη Fed στην υιοθέτηση μιας πιο «επιθετικής» στάσης.
Σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,2%, από 2,1% τον Ιανουάριο.
Ο δομικός πληθωρισμός, δηλαδή εξαιρουμένων των τιμών ενέργειας και τροφίμων, διαμορφώθηκε στο 1,8% σε ετήσια βάση - για τρίτο συνεχόμενο μήνα - και 0,2% σε μηνιαία.
Πέραν των αμερικανικών στοιχείων, οι επενδυτές έστρεψαν τα «βλέμματα» σε εταιρικά νέα.
Ο ασφαλιστικός κλάδος κατέγραψε απώλειες 1,4%, στον απόηχο εταιρικών αποτελεσμάτων.
Η μετοχή της Hannover Rueck βρέθηκε στον… πάτο, κλείνοντας με «βουτιά» 4,2% μετά τα ετήσια της αποτελέσματα.
Ο κλάδος με τις χειρότερες επιδόσεις ήταν οι τηλεπικοινωνίες, υποχωρώντας κατά 1,6%.
Η μετοχή της γαλλικής Iliad «βούλιαξε» κατά 10%, παρά τα υψηλότερα κέρδη και έσοδα που ανακοίνωσε για το 2017.
Στον αντίποδα, η μετοχή της E.ON σημείωσε άνοδο 3,9%, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει εθελοντική προσφορά εξαγοράς ύψους 5,2 δισ. ευρώ για μειοψηφούντες μετόχους στην Innogy εντός του β’ τριμήνου του 2018.
Εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο βρέθηκαν και οι εξελίξεις στην Ουάσιγκτον, με την αποπομπή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Rex Tillerson.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ανακοίνωσε μέσω «Twitter» την αποπομπή του Tillerson, αναφέροντας πως νέος υπουργός Εξωτερικών θα αναλάβει ο Mike Pompeo, επικεφαλής της CIA.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS