Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το «ναυάγιο» στη συγχώνευση Broadcom-Qualcomm, εκτόξευσε σε ιστορικό υψηλό τη μετοχή της Intel

tags :
Το «ναυάγιο» στη συγχώνευση Broadcom-Qualcomm, εκτόξευσε σε ιστορικό υψηλό τη μετοχή της Intel
Νέο ιστορικό υψηλό για τη μετοχή της Intel 
Στο νέο ιστορικό υψηλό των 53,4 δολαρίων εκτοξεύτηκε νωρίτερα σήμερα (13 Μαρτίου 2018) η μετοχή της Intel στον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq της Νέας Υόρκης, καθώς η ματαίωση της συγχώνευσης Broadcom-Qualcomm από τον Donald Trump, «έσωσε» την ηγετική θέση της εταιρείας στην παγκόσμια αγορά μικροεπεξεργαστών.
Περί τις 19:20, η μετοχή της Intel διαπραγματεύεται στα 52,2 δολάρια (+1,3%), με την κεφαλαιοποίηση να ξεπερνά τα 244,6 δισεκ. δολάρια!
Πριν ένα χρόνο ακριβώς, η μετοχή βρισκόταν στα 35 δολάρια.
Ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. ματαίωσε το mega-deal, επικαλούμενος λόγους εθνικής ασφαλείας.
«Οι δύο εταιρείες πρέπει αμέσως και οριστικά να εγκαταλείψουν τα σχέδια για την προταθείσα εξαγορά» αναφέρει το διάταγμα, το οποίο επικαλείται «αξιόπιστα στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η συγχώνευση απειλούσε την αμερικανική εθνική ασφάλεια».
Με το διάταγμα αυτό, ο D.Trump βάζει τέλος στη μάχη των δύο ομίλων εδώ και μήνες για τη σχεδιαζόμενη εξαγορά ύψους 117 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία, εάν προχωρούσε, θα ήταν η μεγαλύτερη στην ιστορία του κλάδου και μια από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει ποτέ στον κόσμο και όπως εκτίμησε η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα έδινε το «πάνω χέρι» στην Κίνα όσον αφορά την τεχνολογία των κινητών τηλεφώνων.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η Broadcom ανέφερε σε λακωνική ανακοίνωσή της ότι «διαφωνεί απόλυτα με την ιδέα ότι η προταθείσα εξαγορά της Qualcomm ήγειρε την παραμικρή ανησυχία ως προς την εθνική ασφάλεια των Η.Π.Α.».
Η Broadcom, που εδρεύει στη Σιγκαπούρη, είχε διαβεβαιώσει τη Δευτέρα πως σκόπευε να εγκατασταθεί στις ΗΠΑ από την 3η Απριλίου για να κατευνάσει τις ανησυχίες των αμερικανικών αρχών.
Η κυβέρνηση Trump θεωρεί τη Broadcom προπέτασμα κινεζικών συμφερόντων που ήθελαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε τεχνολογίες αιχμής, ιδίως στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5G.
Στα της Intel, η εταιρεία παρουσίασε ζημίες ύψους 687 εκατ. δολαρίων το τέταρτο τρίμηνο του 2017, έναντι καθαρών κερδών 3,87 δισεκ. ένα χρόνο νωρίτερα.
Σε αναπροσαρμοσμένη βάση, η Intel παρουσίασε κέρδη 1,08 δολαρίων ανά μετοχή.
Η εταιρεία παρουσίασε εφάπαξ ζημίες ύψους 5,4 δισεκ. δολαρίων, εξαιτίας της φορολογικής μεταρρύθμισης στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τα έσοδα για την κολοσσιαία τεχνολογική εταιρεία, την ίδια χρονική περίοδο, ανήλθαν σε 17,05 δισεκ. δολάρια, επίδοση ενισχυμένη σε σύγκριση με τα 16,37 δισεκ. το τέταρτο τρίμηνο.
Ο τεχνολογικός γίγαντας αναμένει κέρδη 65 με 75 σεντς και έσοδα μεταξύ 14,5 δισεκ. και 15,5 δισεκ. δολαρίων, ενώ για το σύνολο του έτους οι αντίστοιχες προβλέψεις διαμορφώνονται σε 3,37-3,73 δολάρια ανά μετοχή και 64-66 δισεκ. δολάρια.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης