Ποιος είναι ο νέος ΥΠΕΞ των ΗΠΑ - Ανήκει στον εσωτερικό κύκλο Trump, θεωρείται «γεράκι» στο θέμα της Βόρειας Κορέας

Ποιος είναι ο νέος ΥΠΕΞ των ΗΠΑ - Ανήκει στον εσωτερικό κύκλο Trump, θεωρείται «γεράκι» στο θέμα της Βόρειας Κορέας
Ποιος είναι ο νέος ΥΠΕΞ των ΗΠΑ - Ανήκει στον εσωτερικό κύκλο του Trump και θεωρείται «γεράκι» στο θέμα της Βόρειας Κορέας
Αιφνιδιαστική ήταν η αλλαγή στο «τιμόνι» του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, που πραγματοποίησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ D. Trump, απομακρύνοντας τον R. Tillerson και βάζοντας στη θέση του τον Mike Pompeo.
Ακολουθούν πέντε πληροφορίες για τον διευθυντή της αμερικανικής Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) Mike Pompeo, για τον οποίο ο πρόεδρος Trump ανακοίνωσε πως θα αντικαταστήσει τον R. Tillerson στη θέση του υπουργού Εξωτερικών.
Ο Mike Pompeo, 54 ετών, ενημερώνει τακτικά τον Trump για τις πληροφορίες που συγκεντρώνει η CIA, ανήκει στον εσωτερικό κύκλο του trumpκαι θεωρείται «γεράκι» στο θέμα της Βόρειας Κορέας.
Ο Pompeoέχει υποβαθμίσει την έκταση της επέμβασης της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 λέγοντας πως η Μόσχα επιδιώκει εδώ και δεκαετίες να επηρεάσει αμερικανικές εκλογές.
Τον Φεβρουάριο υπεραμύνθηκε των συνομιλιών που είχε εκείνον τον μήνα στο αρχηγείο της CIA με ρώσους αρχικατασκόπους.
Όπως και ο Trump, ο Pompeo είναι ένας σφοδρός επικριτής του Ιράν και έχει ζητήσει να καταργηθεί η συμφωνία του 2015 που περιορίζει το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης με αντάλλαγμα τη χαλάρωση των κυρώσεων.
Τον Οκτώβριο δήλωσε πως το Ιράν «επιδιώκει ανελέητα να γίνει η ηγεμονική δύναμη στην περιοχή».
Ο Pompeo έχει υποστηρίξει τη συγκέντρωση από την κυβέρνηση δεδομένων από τις επικοινωνίες Αμερικανών.
Σε άρθρο γνώμης που δημοσίευσε το 2016, ζητούσε να αρχίσει και πάλι η συγκέντρωση μεταδεδομένων από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που γίνονται μέσα στις ΗΠΑ και να συνδυαστούν με οικονομικές και lifestyle πληροφορίες σε μια βάση δεδομένων που να μπορεί να ερευνηθεί.
Πριν αναλάβει τα ηνία στη CIA τον Ιανουάριο, ο Pompeo ήταν ένας συντηρητικός ρεπουμπλικανός βουλευτής της Βουλής των Αντιπροσώπων από το Κάνσας.
Είναι απόστρατος αξιωματικός του στρατού και απόφοιτος της αμερικανικής Στρατιωτικής Ακαδημίας στο Γουέστ Πόιντ της Νέας Υόρκης και της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS