Τελευταία Νέα
Οικονομία

Το λάθος και η συγνώμη του Γ. Σταθάκη για τη στρατηγική στο «Εξοικονόμηση κατ΄ οίκον ΙΙ»

tags :
Το λάθος και η συγνώμη του Γ. Σταθάκη για τη στρατηγική στο «Εξοικονόμηση κατ΄ οίκον ΙΙ»
«Όποιος προλάβει θα... πάρει χρήματα», η αρχική στρατηγική του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Ευθύνες στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και προσωπικά στον υπουργό Γιώργο Σταθάκη αποδίδουν οι μηχανικοί που έγιναν «όμηροι» τις τελευταίες ημέρες στην προσπάθεια τους να καταθέσουν ηλεκτρονικά τα δικαιολογητικά για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ οίκον ΙΙ».
Η ιστοσελίδα exoikonomisi.ypen.gr, που θα δέχονταν τις αιτήσεις των ενδιαφερόμενων, κατέρρευσε καθώς η  ηλεκτρονική πλατφόρμα δεν μπορούσε να δεχθεί το όγκο των δεδομένων από τους ενδιαφερόμενους που ήταν κατά εκατοντάδες χιλιάδες.
Σύμφωνα με μηχανικούς που ανέλαβαν να συγκεντρώσουν τα δικαιολογητικά γνώριζαν εκ των προτέρων ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα καταρρέει διότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε θέσει ως κριτήριο όποιος προλάβει πρώτος.
Δηλαδή όποιος υποβάλει πιο γρήγορα την αίτηση και τα δικαιολογητικά θα λάβει και τη χρηματοδότηση του προγράμματος
Η στρατηγική του υπουργείου ήταν «γιουρούσι» στο «Εξοικονόμηση κατ οίκον ΙΙ» καθώς το σύστημα δεν δέχονταν αιτήσεις ανά γεωγραφική Περιφέρεια, με την εξάντληση των διαθέσιμων κονδυλίων που αντιστοιχούν σε αυτή.
Οι μηχανικοί πρότειναν στους ενδιαφερόμενους να σπεύσουν για την υποβολή αίτησης και των δικαιολογητικών με την προσδοκία να ενταχθούν στο πρόγραμμα.
Με τη λογική όποιος προλάβει η πλατφόρμα που υποδέχονταν τις αιτήσεις δεν ήταν εφικτό να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των ενδιαφερόμενων.
Στο μεταξύ οι μηχανικοί που είχαν αναλάβει τη διεκπεραίωση ζητούσαν από τους πελάτες τους τη αμοιβή, η οποία κυμαίνεται από 200 έως 400 ευρώ χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία λόγω τεχνικών δυσκολιών της πλατφόρμας.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου κατανόησε έστω και με καθυστέρηση το πρόβλημα που ίδια δημιούργησε.
Το υπουργείο σε ανακοίνωση του προσπάθησε να «θολώσει» τα νερά ρίχνοντας την ευθύνη στις προσπάθειες εισόδου τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο ενδιαφερόμενων.
Επίσης στην ανακοίνωση υπάρχουν αιχμές για κακόβουλες ενέργειες καθώς συγκεκριμένες ηλεκτρονικές διευθύνσεις επιχειρούσαν ταυτόχρονη είσοδο με πλήθος διαφορετικών κωδικών.
Πάντως η πολιτική ηγεσία έστω και με καθυστέρηση κατανόησε ότι ήταν λάθος η στρατηγική που ακολουθήθηκε στη διαδικασία αφού είχε ως κριτήριο τη σειρά προτεραιότητας.
Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «στο πλαίσιο αυτό χιλιάδες ενδιαφερόμενοι ταλαιπωρήθηκαν, επιχειρώντας επί ώρα να καταχωρήσουν στοιχεία, υπό την πρόσθετη πίεση του άγχος που ενέχει κάθε διαδικασία όπου τηρείται σειρά προτεραιότητας.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης ζητάει συγνώμη «από τους πολίτες που υπέστησαν αυτή τη δυσάρεστη εμπειρία» και δεσμεύτηκε ότι «η διαδικασία υποβολής αίτησης θα ομαλοποιηθεί το ταχύτερο δυνατό, με έμφαση στην κατοχύρωση τόσο της ασφάλειας του συστήματος όσο και της διαφάνειας των διαδικασιών που σχετίζονται με την ένταξη στο πρόγραμμα».
Η πολιτική ηγεσία πάγωσε προσωρινά τη διαδικασία προσωρινά και προσδιόρισε την υποβολή των αιτήσεων ανά  Περιφέρεια.
Πιο συγκεκριμένα η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη η Κεντρική Μακεδονία, η Ήπειρος, η Θεσσαλία και η Δυτική Ελλάδα θα τις υποβάλλουν τη Δευτέρα, 19 Μαρτίου.
Η Πελοπόννησος, η Στερεά Ελλάδα, η Δυτική Μακεδονία, Ιόνιο, το Βόρειο Αιγαίο και η Κρήτη: Δευτέρα 26 Μαρτίου.
Η Αττική και το Νότιο Αιγαίο τη Δευτέρα 2 Απριλίου.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης