Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Κατά πόσο ο χάλυβας και το αλουμίνιο συνιστούν ζητήματα εθνικής ασφάλειας για τις ΗΠΑ;

Κατά πόσο ο χάλυβας και το αλουμίνιο συνιστούν ζητήματα εθνικής ασφάλειας για τις ΗΠΑ;
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο χάλυβας και το αλουμίνιο είναι αναγκαία για την αμερικανική βιομηχανία
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, προκάλεσε παγκόσμιο… σεισμό με την απόφασή του να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, όμως ο λόγος που επικαλέστηκε έκανε αρκετούς να… αναρωτιούνται.
Ο Trump επικαλέστηκε συμφέροντα εθνικής ασφάλειας για την επιβολή δασμών 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου, μια κίνηση που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις παγκοσμίως.
«Όταν δεν έχεις χάλυβα, δεν έχεις χώρα», τουίταρε ο Donald Trump, σε μια προσπάθεια να υπεραμυνθεί της απόφασής του.
Κατά πόσο όμως ο χάλυβας και το αλουμίνιο συνιστούν ζητήματα εθνικής ασφάλειας για τις ΗΠΑ;
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο χάλυβας και το αλουμίνιο είναι αναγκαία για την αμερικανική βιομηχανία, και δη για στρατιωτικούς εξοπλισμούς.
Μια χώρα σίγουρα δεν μπορεί να νιώθει άνετα με το να εξαρτάται για την προμήθεια αυτών των δύο σημαντικών πρώτων υλών από δυνητικούς εχθρούς ή άλλες αναξιόπιστες χώρες.
Ο κόσμος είναι πράγματι ένα επικίνδυνο μέρος και σίγουρα μια χώρα που αφήνει τον τομέα της άμυνας εκτεθειμένο, ακολουθώντας τυφλά τους κανόνες του ελεύθερου εμπορίου, θα μπορούσε να καταλήξει στο έλεος των εχθρών της.
Ωστόσο, τόσο το αλουμίνιο όσο και ο χάλυβας είναι διαθέσιμα στις ΗΠΑ και από εγχώριες πηγές, ενώ, σύμφωνα με στοιχεία, οι εισαγωγές συνιστούν μόνο το ένα τρίτο του χάλυβα που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ, με το Πεντάγωνο να απαιτεί λιγότερο από το 3% της εγχώριας παραγωγής.
Επιπλέον, οι ΗΠΑ αγοράζουν χάλυβα από περισσότερες από 100 χώρες, έτσι εάν η Κίνα αποφάσιζε να κόψει τις εξαγωγές της, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν και πάλι να προμηθευτούν χάλυβα χωρίς κανένα πρόβλημα.
Παρόμοια είναι η κατάσταση με το αλουμίνιο, όπου οι εγχώριες εταιρείες καλύπτουν το ένα τρίτο της εθνικής κατανάλωσης και μόλις το 5% των συνολικών προμηθειών χρειάζεται για στρατιωτικούς σκοπούς.
Τότε ποιος είναι ο λόγος πίσω από την κίνηση του Trump;
Αφενός να πληγεί η Κίνα, αφετέρου να υποστηριχθούν οι εγχώριες βιομηχανίες.
Η άνοδος της Κίνας ως οικονομικής και στρατιωτικής δύναμης είναι ένας βασικός παράγοντας καθώς οι χώρες προσπαθούν να φρουρήσουν τα συμφέροντα της εθνικής τους ασφάλειας.
Ωστόσο, η επιβολή παγκόσμιων δασμών για τον χάλυβα και το αλουμίνιο δεν αποτελεί σωστό τρόπο αντιμετώπισης της Κίνας, δεδομένου μάλιστα ότι η χώρα αποτελεί μόνο τον 11ο μεγαλύτερο εξαγωγέα χάλυβα στις ΗΠΑ και τον 4ο μεγαλύτερο εξαγωγέα αλουμινίου.
Ίσως θα ήταν πιο λογικό να στοχοποιούνται οι πιο… ένοχες χώρες.
Την ίδια ώρα, οι δασμοί στις εισαγωγές θα επιτρέψουν στις αμερικανικές εταιρείες να αυξήσουν τις τιμές τους, αποκομίζοντας περισσότερα κέρδη και ενδεχομένως προχωρώντας σε περισσότερες προσλήψεις, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε άλλη μία επίδειξη… γοητείας του Trump.
Ωστόσο, οι δασμοί θα πλήξουν αναμφίβολα τους καταναλωτές και τις εταιρείες που χρησιμοποιούν χάλυβα και αλουμίνιο στην παραγωγή τους, όσο και εάν η κυβέρνηση Trump αρνείται αυτό το επιχείρημα, λέγοντας πως το βάρος θα είναι ελάχιστο.
Την ίδια ώρα, δημιουργείται ένα κακό προηγούμενο, καθώς και άλλες χώρες θα μπορούσαν να ακολουθήσουν, επικαλούμενες επίσης ως λόγο την εθνική ασφάλεια.
Σταδιακά η εθνική ασφάλεια θα μπορούσε να αρχίσει να χάνει τη δυναμική της, ενώ κάθε αρνητική επίδραση από το εμπόριο θα μπορούσε να μεταφραστεί σε απειλή για την εθνική ασφάλεια.
Εάν μια σειρά από χώρες αρχίσουν να αγνοούν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, το παγκόσμιο εμπόριο θα μπορούσε να βρεθεί σε κίνδυνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης