Τελευταία Νέα
Διεθνή

Project Syndicate: Πώς μπορεί να είναι επιτυχημένη η Σύνοδος Κορυφής Trump - Kim Jong un

Project Syndicate: Πώς μπορεί να είναι επιτυχημένη η Σύνοδος Κορυφής Trump - Kim Jong un
Project Syndicate: Πώς μπορεί να είναι επιτυχημένη η Σύνοδος Κορυφής Trump - Kim Jong un
Το 2017, ο Kim Jong-un πρόεδρος της Βόρειας Κορέας και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump εκτόξευαν απειλές ο ένας προς, ανεβάζοντας στο κατακόρυφο την ένταση στην κορεατική χερσόνησο.
Τώρα, σε μια εκπληκτική εξέλιξη, οι δύο ηγέτες αναμένεται να συναντηθούν μέχρι τον Μάιο του 2018 αναφέρει σε άρθρο του στο Project Syndicate o Ramesh Thakur, πρώην γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και νυν Διευθυντής του Κέντρου για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων και τον Αφοπλισμό στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Kim Jong-un είναι διατεθειμένος να αποπυρηνικοποιήσει τη χώρα του και να μιλήσει απευθείας με τον αμερικανό πρόεδρο Trump.
Αλλά η αισιοδοξία για αυτή τη σειρά γεγονότων πρέπει να αντιμετωπιστεί με επιφυλακτικό ρεαλισμό.
Η Βόρεια Κορέα αποτελεί πυρηνικό πρόβλημα.
Ο ορισμός της επιτυχίας ή της αποτυχίας των συνομιλιών είναι πολύ σχετικός και ο Trump θα εισέλθει στις συνομιλίες χωρίς στρατηγική εξόδου.
Οι έξι δεκαετίες από τότε που έληξε ο Κορεάτικος πόλεμος το 1953 - με εκεχειρία αλλά χωρίς συμφωνία ειρήνης - έχει οδηγήσει σε ένα επικίνδυνο αδιέξοδο.
Παρόλο που καμία πλευρά δεν σκοπεύει να ξεκινήσει μια προμελετημένη πυρηνική επίθεση, ο κίνδυνος της λανθασμένης αντίληψης ή του λανθασμένου υπολογισμού είναι πραγματικός.
Όλες οι σημαντικές ανακοινώσεις μέχρι στιγμής προέρχονται από τη Σεούλ, όχι από την Πιονγιάνγκ ή την Ουάσινγκτον.
Ο Πρόεδρος της Νοτίου Κορέας Moon Jae-in, γιος προσφύγων από τη Βόρεια Κορέα, εξελέγη υπό την υπόσχεση μιας διττής προσέγγισης με το Βορρά, κυρώσεις και διπλωματία.
Αυτό οδήγησε στην Ολυμπιακή πρωτοβουλία, όπου η αδελφή του Kim, Kim Yo-jong, παρακολούθησε τους Χειμερινούς Αγώνες στο Pyeongchang.
Στη συνέχεια, ο σύμβουλος της εθνικής ασφάλειας του Moon Chung Eui-yong και ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών Suh Hoon ταξίδεψαν στην Πιονγκγιάνγκ και την Ουάσινγκτον, όπου και ανακοίνωσαν τη σύνοδο κορυφής.
Η Βόρεια Κορέα διεξήγαγε το πρώτο από τα έξι πυρηνικά τεστ το 2006.
Το πυρηνικό πρόγραμμα του καθεστώτος έχει πολλά συστατικά και οι συζητήσεις θα μπορούσαν να θεμελιώσουν το τι πρέπει να απαγορευτεί, να επιτραπεί και να αντιστραφεί και σε αντάλλαγμα για τις παραχωρήσεις από τις ΗΠΑ.
Η συμφωνία θα απαιτήσει τηo "πάγωμα" του ήδη υπάρχοντος προγράμματος πυρηνικών της Βόρειας Κορέας στα τρέχοντα επίπεδα ή την πλήρη και μη αναστρέψιμη αποπυρηνικοποίηση;
Η απάντηση θα εξαρτηθεί από τα κίνητρα της Βορείου Κορέας να εισέλθει σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ.
Για το καθεστώς του Kim, το κύριο μάθημα από τις μοίρες του Slobodan Milošević, του Saddam Hussein και του Muammar el-Qaddafi, ήταν ότι μόνο πυρηνικά όπλα μπορούν να εξουδετερώσουν τις προσπάθειες των ΗΠΑ για αλλαγή καθεστώτος.
Αλλά οι ΗΠΑ ποτέ δεν επιτέθηκαν στη Βόρεια Κορέα τις δεκαετίες μετά το 1953, όταν σαφώς δεν είχε πυρηνικά όπλα.
Αντίθετα, η αυξανόμενη πυρηνική ικανότητα της Βορείου Κορέας, προκάλεσε τις ΗΠΑ να προετοιμαστούν για πόλεμο, ενώ ελπίζουν να τον αποτρέψουν.
Οι κυρώσεις είναι ένα αναποτελεσματικό εργαλείο για να εξαναγκαστεί η Βόρεια Κορέα να συμμορφωθεί με το αίτημα του ΟΗΕ να παραιτηθεί από τα πυρηνικά της όπλα και θα μπορούσε να αποδειχθεί επικίνδυνο το συμπέρασμα ότι οι επιπτώσεις (των κυρώσεων) είναι ο λόγος που έφερε τη Βόρεια Κορέα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Ομοίως, η απειλή αμερικανικών στρατιωτικών επιθέσεων δεν απέτρεψε τον Kim Jong un να προχωρήσει το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων.
Όπως τονίζουν στρατιωτικοί αναλυτές Οι ΗΠΑ δεν έχουν την ικανότητα να εντοπίσουν και να καταστρέφουν και τις τρεις κατηγορίες πυρηνικών στόχων της Βόρειας Κορέας, τις πυρηνικές κεφαλές, τις υποδομές παραγωγής και τα οχήματα παράδοσης.
Η Βόρεια Κορέα διαθέτει επίσης τρομερές συμβατικές στρατιωτικές δυνατότητες και οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι τα ανθρώπινα θύματα θα μπορούσαν να ανέλθουν μέχρι και τα 25 εκατομμύρια, ανάλογα με τα είδη των χρησιμοποιούμενων όπλων, το γεωγραφικό θέατρο της σύγκρουσης και τις χώρες που θα συμμετέχουν.
Τον Φεβρουάριο του 2018, ο πρόεδρος της Νοτίου Κορέας Moon είχε δηλώσει ότι "Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να μειώσουν την ένταση στη ρητορική τους και η Βόρεια Κορέας να δείξει την προθυμία της για αποπυρηνικοποιήση" ως κρίσιμα πρώτα βήματα για να ξεκινήσει ο διάλογος.
Η σύνοδος κορυφής κατέστη δυνατή επειδή οι ΗΠΑ προσχώρησαν σε αυτή τη συμβουλή, μετατρέποντας τη ζήτηση για αποπυρηνικοποίηση, η οποία ήταν προηγουμένως προϋπόθεση για συνομιλίες, σε στόχο διαπραγματεύσεων.
Αλλά ο Kim δεν θα εμπιστευτεί τις μονομερείς εγγυήσεις των ΗΠΑ.
 Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε συμφωνία θα απαιτούσε την υποστήριξη της Κίνας και της Ρωσίας, την οικονομική και ενεργειακή βοήθεια από την Ιαπωνία και άλλους και την έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η Κίνα και η Ρωσία εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις άμεσες συνομιλίες, αλλά η Ιαπωνία είναι ανήσυχη.
Όλα τα μέρη θα διερευνήσουν έξι στοιχεία μιας συμφωνίας που επιδιώκει η Βόρεια Κορέα: μια ειρηνευτική συνθήκη που θα αντικαταστήσει την ανακωχή του 1953, τη συνολική άρση των κυρώσεων, τον τερματισμό των στρατιωτικών ασκήσεων ΗΠΑ - Νότιας Κορέας, τη διπλωματική αναγνώριση της Βόρειας Κορέας και την ενεργειακή βοήθεια.
H Βόρεια Κορέα θα πρέπει να σταματήσει όλες τις πυρηνικές δοκιμές και τις δοκιμές πυραύλων μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής και οι κυρώσεις θα παραμείνουν σε ισχύ.
Αλλά θα αναστείλουν οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα τις στρατιωτικές ασκήσεις;
Στη Βόρειο Κορέα, η πλήρης αποπυρηνικοποίηση σημαίνει την απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ από την Κορεατική χερσόνησο.
Η διάσκεψη κορυφής Kim - Trump είναι μια ευκαιρία που δε θα πρέπει να σπαταληθεί.
Για παράδειγμα, εάν ο Trump αποδεσμεύσει τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν στις 12 Μαΐου, πριν από τη σύνοδο κορυφής, η κίνηση σίγουρα θα θέσει υπό αμφισβήτηση την καλή πίστη και την ικανότητα των ΗΠΑ να τιμήσει τις διεθνείς συμφωνίες που έχει υπογράψει.
Επιπλέον, υπάρχει το γενικό θέμα της άγνοιας του Trump, της έλλειψης εμπειρίας εξωτερικής πολιτικής και των πολλών κενών θέσεων στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Δεν υπάρχει ακόμα Αμερικανός πρεσβευτής στη Σεούλ και ο Joseph Yun, Ειδικός Εκπρόσωπος των ΗΠΑ για την Πολιτική της Βόρειας Κορέας, αποχώρησε αυτό το μήνα.
Χωρίς εκτεταμένες διπλωματικές βάσεις, ο Kim θα μπορούσε να υπερκεράσει τον Trump.
Η συμμετοχή στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες και η προθυμία να καθίσουν με το Trump έδωσαν ήδη μια ώθηση της προπαγάνδας της Βορείου Κορέας και η Σύνοδος Κορυφής με τον πρόεδρο των ΗΠΑ θα δώσει νομιμότητα στον Kim.
Ωστόσο, το Trump έχει αποδειχθεί πραγματιστής και όχι ιδεολόγος.
Η προσέγγισή του θα μπορούσε να αποδειχθεί το κλειδί για τις διαπραγματεύσεις.
Ο πρόεδρος της Νοτίου Κορέα συνεχώς επαινεί τη σκληρή στάση του Trump, που μέσω των κυρώσεων ασκεί την μέγιστη πίεση για να κεντρίσει το ενδιαφέρον του Kim για μια πιθανή διπλωματική λύση.
Επιπλέον, το Trump και η αποφασιστικότητά του, θα μπορούσε να παράσχουν την απαραίτητη πρόοδο για να ξεπεραστούν δεκαετίες συσσωρευμένης αδράνειας.
Εάν μια καλή συμφωνία βρεθεί στο τραπέζι, τίποτα που οι ΗΠΑ ή που ο Trump έχουν πει στο παρελθόν, δε θα εμποδίσει τον αμερικανό πρόεδρο να "αδράξει" τη στιγμή.
Σε τέτοιες λεπτές ισορροπίες κρέμεται η πυρηνική ειρήνη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης