Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτώση στη Wall Street - Επισκιάστηκαν τα θετικά στοιχεία για τον πληθωρισμό από την αποπομπή Tillerson

tags :
Πτώση στη Wall Street - Επισκιάστηκαν τα θετικά στοιχεία για τον πληθωρισμό από την  αποπομπή Tillerson
Πτώση στη Wall Street μετά την αποπομπή Tillerson - Επισκιάστηκαν τα θετικά στοιχεία για τον πληθωρισμό
Νευρικότητα και εναλλαγές προσήμων κατέγραψε σήμερα (13/3/2018) η Wall Street, καθώς η είδηση της αποπομπής του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Rex Tillerson, επισκίασε τα θετικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ.
Ο Dow Jones Industrial average υποχώρησε κατά 0,69% στις 25.006,13 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,64% στις 2.765,26 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε κατά 1,02% χαμηλότερα, στις 7.51,01 μονάδες.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ανακοίνωσε μέσω «Twitter» την αποπομπή του Tillerson, αναφέροντας πως νέος υπουργός Εξωτερικών θα αναλάβει ο Mike Pompeo, επικεφαλής της CIA.
Σύμφωνα με ξένα μέσα ενημέρωσης πρόκειται για ένα προαναγγελθέν διαζύγιο, καθώς οι διαφωνίες Tillerson - Trump για μείζονα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής ήταν συχνές, ενώ το… κερασάκι στην τούρτα ήρθε μετά τις χθεσινές του δηλώσεις για τη Ρωσία, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ «έδειξε» τη Μόσχα ως υπεύθυνη για την επίθεση για τη δηλητηρίαση του Ρώσου πράκτορα και της κόρης του στη Βρετανία.
Σε ανακοίνωσή του, το State Department αναφέρει ότι ο υπουργός δεν επικοινώνησε με τον Trump και δεν γνωρίζει τους λόγους της αποπομπής του, ωστόσο δηλώνει ευγνώμων για την ευκαιρία που του δόθηκε να υπηρετήσει την πατρίδα.
Αργότερα, ο Tillerson δήλωσε πως θα αποχωρήσει από το πόστο του στις 31 Μαρτίου 2018, ενώ τόνισε ότι «το πιο σημαντικό είναι να εξασφαλιστεί μια ομαλή μετάβαση σε μια εποχή που η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις πολιτικής και εθνικής ασφάλειας».



Νωρίτερα, τα futures των δεικτών της Wall είχαν δεχτεί σημαντική ώθηση από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ.
Οι επενδυτές παρακολουθούν με προσοχή τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, προσπαθώντας να αναζητούν ενδείξεις σχετικά με τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
Η Fed αναμένεται ευρέως να ανακοινώσει την πρώτη αύξηση επιτοκίων για το 2018 στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας.
Μια σημαντική άνοδος του πληθωρισμού θα μπορούσε, ωστόσο, να εντείνει τις ανησυχίες για μια πιο «επιθετική» πορεία αυξήσεων των επιτοκίων.
Τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ είχαν προκαλέσει σημαντική μεταβλητότητα στις αγορές παγκοσμίως.
Ωστόσο, τα σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,2% τον Φεβρουάριο του 2018 σε μηνιαία βάση, σημειώνοντας επιβράδυνση σε σχέση την αύξηση 0,5% του Ιανουαρίου, σε αντιστοιχία με τις προσδοκίες της αγοράς.
Τα στοιχεία μετρίασαν τις ανησυχίες για μια σοβαρή επιτάχυνση του πληθωρισμού, που θα μπορούσε να αναγκάσει τη Fed στην υιοθέτηση μιας πιο «επιθετικής» στάσης αναφορικά με τις αυξήσεις των επιτοκίων.
Σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,2%, από 2,1% τον Ιανουάριο.
Ο δομικός πληθωρισμός, δηλαδή εξαιρουμένων των τιμών ενέργειας και τροφίμων, διαμορφώθηκε στο 1,8% σε ετήσια βάση - για τρίτο συνεχόμενο μήνα - και 0,2% σε μηνιαία.
Το ελληνικό ETF GREK υποχώρησε κατά 1,48%, διαπραγματευόμενο στα 10,34 δολάρια, ενώ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ υποχωρεί ελαφρώς στο 2,84%.

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη Dow Jones



Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη S&P 500



Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη Nasdaq



Μακροοικονομία

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας στο 2,2% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός των ΗΠΑ τον Φεβρουάριο του 2018, από 2,1% τον Ιανουάριο, όπως ανακοίνωσε σήμερα (13/3/2018) το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας.
Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,2%, σημειώνοντας επιβράδυνση σε σχέση την αύξηση 0,5% του Ιανουαρίου, σε αντιστοιχία με τις προσδοκίες της αγοράς.
Τα στοιχεία μετρίασαν τις ανησυχίες για μια σοβαρή επιτάχυνση του πληθωρισμού, που θα μπορούσε να αναγκάσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) στην υιοθέτηση μιας πιο «επιθετικής» στάσης αναφορικά με τις αυξήσεις των επιτοκίων.
Ο δομικός πληθωρισμός, δηλαδή εξαιρουμένων των τιμών ενέργειας και τροφίμων, διαμορφώθηκε στο 1,8% σε ετήσια βάση - για τρίτο συνεχόμενο μήνα - και 0,2% σε μηνιαία.

Επιχειρήσεις

Στα εταιρικά νέα της ημέρας, στην ματαίωση της συγχώνευσης των κατασκευαστριών μικροεπεξεργαστών Broadcom και Qualcomm προχώρησε με διάταγμα του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump επικαλούμενος λόγους εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ.
«Οι δύο εταιρείες πρέπει αμέσως και οριστικά να εγκαταλείψουν τα σχέδια για την προταθείσα εξαγορά» αναφέρει το διάταγμα, το οποίο επικαλείται «αξιόπιστα στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η συγχώνευση απειλούσε την αμερικανική εθνική ασφάλεια».
Με το διάταγμα αυτό ο Trump βάζει τέλος στη μάχη των δύο ομίλων εδώ και μήνες για τη σχεδιαζόμενη εξαγορά ύψους 117 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία, εάν προχωρούσε, θα ήταν η μεγαλύτερη στην ιστορία του κλάδου και μια από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει ποτέ στον κόσμο και όπως εκτίμησε η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα έδινε το «πάνω χέρι» στην Κίνα όσον αφορά την τεχνολογία των κινητών τηλεφώνων.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η Broadcom ανέφερε σε λακωνική ανακοίνωσή της ότι «διαφωνεί απόλυτα με την ιδέα ότι η προταθείσα εξαγορά της Qualcomm ήγειρε την παραμικρή ανησυχία ως προς την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ».
Η Broadcom, που εδρεύει στη Σιγκαπούρη, είχε διαβεβαιώσει τη Δευτέρα πως σκόπευε να εγκατασταθεί στις ΗΠΑ από την 3η Απριλίου για να κατευνάσει τις ανησυχίες των αμερικανικών αρχών.
Η κυβέρνηση Trump θεωρεί τη Broadcom προπέτασμα κινεζικών συμφερόντων που ήθελαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε τεχνολογίες αιχμής, ιδίως στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5G.
Στην πώληση του μεριδίου που κατείχε στη Blackstone προχώρησε το κρατικό επενδυτικό Ταμείο της Κίνας (διαχειρίζεται πάνω από 800 δισεκ. δολάρια), σύμφωνα με όσα μεταδίδουν οι Financial Times, εν μέσω έντασης μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον για τις προστατευτικές πολιτικές που εφαρμόζει στο εμπόριο ο Donald Trump.
Η Κίνα εξαγόρασε το 9,9% της αμερικανικής εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων το 2007, έναντι 3 δισεκ. δολαρίων.
Ο ακριβής λόγος της πώλησης δεν διευκρινίζεται.
Πηγές του fund δήλωσαν στη βρετανική εφημερίδα πως το μερίδιο πουλήθηκε σταδιακά, με αρχή πριν ακόμη εκλεγεί ο Ρεπουμπλικάνος Πρόεδρος.
Μόλις πριν λίγο έγινε γνωστό πως ο Donald Trump ετοιμάζει δασμούς απέναντι σε ένα ευρύ φάσμα κινεζικών προϊόντων, ως αντίποινα για την «κλοπή» πνευματικής ιδιοκτησίας από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, τη στιγμή που δεν έχουν ακόμη ηρεμήσει τα πνεύματα για την επιβολή δασμών (25% και 10%, αντίστοιχα) στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου,.
Όπως μεταδίδει το ιαπωνικό Nikkei, ήδη από τον περασμένο Αύγουστο η αμερικανική κυβέρνηση είχε θέσει επί τάπητος το θέμα της πνευματικής ιδιοκτησίας (301, U.S. Trade Act) και τις «άδικες» πρακτικές της Κίνας.
Παράλληλα, εκτός από τις παραβιάσεις πνευματικής ιδιοκτησίας, η Ουάσιγκτον έχει βάλει στο στόχαστρο ορισμένους κανόνες του Πεκίνου, που υποχρεώνουν τις αμερικανικές εταιρείες να μεταβιβάσουν ιδιόκτητη τεχνολογία προκειμένου να δραστηριοποιηθούν στην ασιατική χώρα.
Σύμφωνα με το ιαπωνικό πρακτορείο, το οποίο επικαλείται πηγές, οι δασμοί εξετάζονται μεταξύ άλλων για κινεζικά προϊόντα τεχνολογίας και ρουχισμού, ενώ εξετάζεται, επίσης, ο περιορισμός της δυνατότητας επενδύσεων από κινεζικές εταιρείες στις Η.Π.Α..
Επισημαίνεται ότι η Κίνα αντιπροσωπεύει περίπου το ήμισυ του εμπορικού ελλείμματος ύψους περίπου 800 δισ. δολαρίων για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το Twitter κερδίζει -μέχρι στιγμής- εύκολα τη «μάχη» των social media στις χρηματιστηριακές αγορές της Νέας Υόρκης για το 2018, καθώς η μετοχή της εταιρείας έχει ενισχυθεί συνολικά κατά 50% εντός του τρέχοντος έτους!
Σε ό,τι αφορά στο Facebook, η αντίστοιχη επίδοση ανέρχεται σε μόλις 5%, ενώ, για την ίδια χρονική περίοδο, η μετοχή της Snap έχει ενισχυθεί κατά 24%.
Βέβαια, η χρηματιστηριακή αξία του Facebook είναι πολλαπλάσια, ανερχόμενη σε 534,7 δισεκ. δολάρια, έναντι κεφαλαιοποίησης ύψους 26 δισεκ. για το Twitter.
Η χρηματιστηριακή αξία της Snap, η οποία εισήχθη τον Μάρτιο του 2017 στον δείκτη Nasdaq, διαμορφώνεται σε 21,8 δισεκ. δολάρια.
Σε δωδεκάμηνη σύγκριση, το Twitter κερδίζει και πάλι, με «ράλι» 130%, έναντι 30% για το Facebook.
Σε αντίθετο κλίμα, η μετοχή της Snap έχει υποχωρήσει κατά 10%, κάτω από την τιμή (17 δολάρια) της αρχικής δημόσιας προσφοράς.
Το Twitter παρουσίασε τα πρώτα του κέρδη το δ’ τρίμηνο του 2017, ενώ κατάφερε να ξεπεράσει τις προσδοκίες των αναλυτών.
Ειδικότερα, ανέφερε καθαρά κέρδη 91,1 εκατ. δολ. ή 12 σεντς ανά μετοχή, έναντι ζημιών 167,1 εκατ. δολ. ή 23 σεντς ανά μετοχή, του αντίστοιχου τριμήνου του 2016.
Σε προσαρμοσμένη βάση, η εταιρεία κέρδισε 19 σεντς ανά μετοχή, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών, που έκαναν λόγο για 14 σεντς ανά μετοχή.
Την ίδια ώρα, τα έσοδά της αυξήθηκαν κατά 2% σε ετήσια βάση, στα 731,6 εκατ. δολ., σημειώνοντας αύξηση για πρώτη φορά από το δ’ τρίμηνο του 2016, υψηλότερα των προσδοκιών των αναλυτών για 686,1 εκατ. δολ.
Τα κέρδη του Facebook για το τελευταίο 3μηνο του 2017, κατέγραψαν άνοδο της τάξης του 12%.
Πιο συγκεκριμένα, έφτασαν τα 4,27 δισ. δολάρια ήτοι 1,44 ανά μετοχή (οι αναλυτές της Factset έκαναν λόγο για 1,94 δολάρια ανά μετοχή), έναντι 3,57 δισ. ή 1,21 δολάρια το δ΄ 3μηνο του 2016.
Τα έσοδα ανήλθαν σε 12,97 δισ. δολάρια, με τους αναλυτές να αναμένουν 12,55 δισ., αυξημένα κατά 50% από τα 8,63 δισ. το αντίστοιχο διάστημα του 2016.
Τέλος, με ζημίες έκλεισε το 2017 η εταιρεία πίσω από την εφαρμογή Snapchat.
Ειδικότερα, οι ζημίες έφτασαν τα 350 εκατ. δολάρια ή απώλειες 28 σεντς ανά μετοχή (οι αναλυτές της FactSet ανέμεναν 33 σεντς ανά μετοχή), έναντι ζημιών 170 εκατ. δολαρίων ήτοι απώλειας 20 σεντς ανά μετοχή το δ΄ 3μηνο του 2016.
Τα έσοδα ανήλθαν στα 285 εκατ. δολάρια (οι αναλυτές έκαναν λόγο για 254 εκατ. δολάρια) το δ΄ 3μηνο του 2017, έναντι 165,7 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2016.

Αναλύσεις

Η Amazon αναμένεται να σπάσει το «φράγμα» του 1 τρισεκ. δολαρίων στις χρηματιστηριακές αγορές της Νέας Υόρκης, το 2022, σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών της Jefferies, οι οποίοι διατηρούν τη σύσταση «buy» για τη μετοχή της κολοσσιαίας εταιρείας.
Η Jefferies επικαλείται τα ισχυρά οικονομικά μεγέθη της εταιρείας του Jeff Bezos, τα οποία θα ενισχυθούν περαιτέρω στο μέλλον, καθώς επεκτείνεται σε ολοένα και περισσότερους κλάδους.
Η τιμή-στόχος για το τρέχον έτος, ορίστηκε στα 1.850 δολάρια.
Επί του παρόντος (περί τις 20:44), διαπραγματεύεται στα 1.590 δολάρια (-0,9%), με την κεφαλαιοποίηση να ανέρχεται σε 777,2 δισεκ. δολάρια.
Οι μόνες εταιρείες με υψηλότερες επιδόσεις στη Wall Street είναι οι Apple και Alphabet, με χρηματιστηριακές αξίες 924,3 δισεκ. και 801,1 δισεκ. δολαρίων, αντίστοιχα.
Ο τεχνολογικός γίγαντας έκλεισε με μεγάλη κερδοφορία το 2017, με τα κέρδη να απογειώνονται κατά 153%!!
Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 1,9 δισεκ. δολάρια ήτοι 3,75 δολάρια ανά μετοχή (ξεπερνώντας κατά πολύ την τιμή των προβλέψεων στα 1,88 δολάρια), έναντι 749 εκατ. δολαρίων το δ΄ 3μηνο του 2016.
Τα έσοδα έφτασαν στο εξωπραγματικό ποσό των 60,45 δισεκ. δολαρίων (ελαφρώς βελτιωμένα από τα 59,75 των προβλέψεων), με τα 37,30 να προέρχονται από την αγορά της Βόρειας Αμερικής, έναντι 43,74 δισεκ. δολάρια το αντίστοιχο διάστημα του 2016.
Η μεγάλη κερδοφορία οφείλεται στα 789 εκατ. δολάρια όφελος, από τη φορολογική μεταρρύθμιση των Η.Π.Α., που ψηφίστηκε στο τέλος του 2017.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης