Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ο επαναπατρισμός του χρυσού αντίβαρο στην ηγεμονία του δολαρίου

tags :
Ο επαναπατρισμός του χρυσού αντίβαρο στην ηγεμονία του δολαρίου
Ο επαναπατρισμός του χρυσού αντίβαρο στην ηγεμονία του δολαρίου
Η κυριαρχία μιας χώρας γίνεται η κινητήρια δύναμη των αλλαγών στη γεωπολιτική σκακιέρα.
Είτε πρόκειται για το Brexit, είτε μια αλλαγή στις εμπορικές συμφωνίες, η κυριαρχία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή πολλών από αυτές τις αποφάσεις.
Ένας από τους πρώτους δείκτες ότι υπήρξε αλλαγή όσον αφορά την παγκοσμιοποίηση και τη διεθνή συνεργασία ήταν μέσω της αγοράς χρυσού και του επαναπατρισμού από τις Κεντρικές Τράπεζες.
Για αρκετό καιρό, πολλές Κεντρικές Τράπεζες εργάζονται για την αύξηση των αποθεμάτων χρυσού τους και για την εξασφάλιση ότι αποθηκεύονται στο έδαφος της χώρας τους.
Η πιο πρόσφατη Κεντρική Τράπεζα που προχώρησε στις αλλαγές αυτές, είναι της Ουγγαρίας.
Την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να φέρει πίσω στην Ουγγαρία 100.000 ουγγιές των πολύ περιορισμένων αποθεμάτων χρυσού μόλις 5 τόνων, από την Τράπεζα της Αγγλίας.
Αυτό δεν είναι μια ασυνήθιστη κίνηση.
Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει και άλλες χώρες όπως η Γερμανία, η Βενεζουέλα και η Ολλανδία να επαναπατρίσουν τον χρυσό τους από διάφορες τοποθεσίες.
Επιπλέον, μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες, όπως της Ρωσίας και της Κίνας, αγοράζουν συνεχώς χρυσό.
Ρωσίας και Κίνας ενθαρρύνουν τη χρήση του χρυσού ως μέσου πληρωμής στο διεθνές εμπόριο ως μέσο αποφυγής της ηγεμονίας του δολαρίου.
Η απόφαση να δοθεί περισσότερη προσοχή στα αποθέματα χρυσού είναι μια δήλωση των κεντρικών τραπεζών και των κυβερνήσεών τους να μειώσουν τον κίνδυνο αντισυμβαλλομένου στα συναλλαγματικά διαθέσιμα.

Η Ρωσία, η Κίνα και Τουρκία οδηγούν το... χρυσό

Η απόφαση της Ουγγαρίας για επαναπατρισμό χρυσού δεν ήταν κάτι που έκανε τα κυριότερα νέα. Σε τελική ανάλυση, 100.000 ουγγιές είναι πολύ λίγες όταν εξετάζετε από τη Ρωσία η οποία αύξησε το χρυσό της κατά 20 τόνους μόνο τον Ιανουάριο του 2018.
Η απόφαση της Ουγγαρίας είναι, ωστόσο, ένα σημαντικό σχόλιο σχετικά με την τρέχουσα νοοτροπία των χωρών που αισθάνονται ότι πρέπει να αρχίσουν να εργάζονται για την προστασία των οικονομιών και των συνόρων τους.
Οι πολιτικές αλλαγές της Ουγγαρίας είναι ευρέως γνωστές και έχουν επικριθεί εκτενώς τόσο από την ΕΕ όσο και από τον ευρύτερο δυτικό κόσμο.
Ρωσία, Κίνα και Τουρκία έχουν αυξήσει σημαντικά τα αποθέματα χρυσού τους τα τελευταία χρόνια.
Από τον Μάρτιο του 2015 η Ρωσία αγοράζει χρυσό κάθε μήνα.



Οι λόγοι της Ρωσίας για την αγορά τόσο πολλών χρυσών είναι παρόμοιοι με αυτούς της Κίνας, της Τουρκίας και των μικρότερων χωρών όπως το Καζακστάν.
Ο χρυσός δίνει σε κάθε μια από αυτές τις χώρες ανεξαρτησία από το δολάριο, εν μέσω χρηματοοικονομικών κυρώσεων, εμπορικών πολέμων.




Ενώ πολλές χώρες στη Δύση είναι επικριτικές απέναντι στο χρυσό, η συμπεριφορά των Κεντρικών Τραπεζών δείχνει μια εντελώς διαφορετική νοοτροπία.
Οι τέσσερις κορυφαίοι κάτοχοι χρυσού είναι όλοι από τη Δύση.
Η Γερμανία, η δεύτερη μεγαλύτερη, έχει κάνει μεγάλα βήματα για να δείξει το ενδιαφέρον και την πίστη στον χρυσό.
Όχι μόνο αποφάσισαν να επαναπατρίσουν ποσοστό του χρυσού τους στο έδαφος της πατρίδας τους, αλλά αναγνώρισαν επίσης ότι η διαφάνεια όσον αφορά τα αποθέματα χρυσού της χώρας ήταν πρωταρχικής σημασίας.
Ο χρυσός δεν μπορεί να υποτιμηθεί, όπως το ευρώ, το δολάριο, η στερλίνα και όλα τα νομίσματα.
Δεν μπορεί να κατασχεθεί όπως οι καταθέσεις μέσω τραπεζικών εγγυήσεων.
Ο χρυσός είναι ένα χρήμα χωρίς σύνορα που λειτουργεί ως τελικό απόθεμα και ασφαλές καταφύγιο σε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο.
Αυτό είναι κάτι που οι Κεντρικές τράπεζες γνωρίζουν πολύ καλά.
Προσθέτοντας χρυσό στα αποθεματικά τους, κερδίζουν ίσες ευκαιρίες με τις δυτικές τράπεζες που μέχρι στιγμής προσπάθησαν να κυριαρχήσουν στο πλαίσιο ενός αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Η απόφαση για μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων σε φυσικό χρυσό είναι η απόφαση να αναλάβετε τον έλεγχο του χαρτοφυλακίου σας και να μειώσετε τον κίνδυνο αντισυμβαλλομένου στον οποίο εκτίθεται. Αυτό δεν είναι διαφορετικό αν είστε μια τράπεζα με δισεκατομμύρια ή ένα άτομο με μερικές χιλιάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης