Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Προς παύση πληρωμών και ειδική διαχείριση ή πλειστηριασμό το Mega μετά το μαύρο του ΕΣΡ

tags :
Προς παύση πληρωμών και ειδική διαχείριση ή πλειστηριασμό το Mega μετά το μαύρο του ΕΣΡ
Στη δικαιοσύνη κατά της απόφασης του ΕΣΡ προσφεύγουν οι εργαζόμενοι του καναλιού - Το ερωτηματικό για τις κινήσεις των μετόχων - Γιατί σωματεία και εργαζόμενοι δηλώνουν έξαλλοι με τον κ. Ροδόλφο Μορώνη
Θέμα χρόνου εκτός συγκλονιστικού απροόπτου είναι η δήλωση παύσης πληρωμών από το ΔΣ του Mega μετά τη χθεσινή (13/3) απόφαση του ΕΣΡ που ρίχνει μαύρο στον τηλεοπτικό σταθμό εφαρμόζοντας κατά γράμμα τις διατάξεις του νόμου Παππά για τα τηλεοπτικά κανάλια που δεν μετείχαν στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.
Το ΔΣ θεωρείται απίθανο να υποβάλλει αίτηση πτώχευσης με ορισμό συνδίκου.
Την ίδια στιγμή εντός του αμέσως επομένου χρονικού διαστήματος οι τράπεζες αναμένεται να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν σε διαδικασία πλειστηριασμού των περιουσιακών στοιχείων του σταθμού ή αν θα υποβάλλουν αίτημα υπαγωγής της εταιρίας σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Αυτή τη στιγμή μετρούν τα υπέρ και τα κατά της διαδικασίας που θα ακολουθήσουν με την Ειδική Διαχείριση να εμφανίζεται ποιο ευέλικτη διαδικασία στην προσπάθεια άντλησης του υψηλότερου δυνατού ποσού από τη ρευστοποίηση των στοιχείων του Ενεργητικού.
Το βέβαιο είναι ότι κατά τις τράπεζες σημαντικό περιουσιακό στοιχείο του Mega ήταν και παραμένει η ταινιοθήκη από την οποία και οι εργαζόμενοι μπορούν να προσδοκούν ότι θα εισπράξουν σημαντικό μέρος των οφειλόμενων προς αυτούς.
Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους δεν μένουν με σταυρωμένα τα χέρια και  ήδη όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες, ως έχοντες έννομο συμφέρον, θα υποβάλλουν σήμερα αίτηση ακύρωσης της απόφασης του ΕΣΡ, αίτηση αναστολής εκτέλεσης της απόφασης με έκδοση προσωρινής διαταγής ενώ θα υποβληθούν και ασφαλιστικά μέτρα κατά της Digea ώστε να μην υλοποιηθεί η απόφαση.
Ερωτηματικό παραμένει αν θα κινηθεί εναντίον της απόφασης η Τηλέτυπος όπου τον πρώτο λόγο έχει ο όμιλος Μαρινάκη μετά την παραίτηση του ομίλου Βαρδινογιάννη.
Σε κάθε περίπτωση πάντως η απόφαση του ΕΣΡ θεωρείται δικαίωση για τους μετόχους του Μεγάλου καναλιού που δεν υπέβαλαν αίτηση στις τηλεοπτικές άδειες με ταυτόχρονη διαδικασία εξυγίανσης του Mega μέσω του άρθρου 106β και αυτό διότι με βάση το σκεπτικό της χθεσινής απόφασης του ΕΣΡ ο σταθμός θα έκλεινε και σε αυτή την περίπτωση. Αυτό θα σήμαινε τεράστιες απώλειες για τους μετόχους.
Άλλωστε οι μέτοχοι δια μέσω της διοίκησης της εταιρίας είχαν υποβάλει ερώτημα στο ΕΣΡ τόσο για το συγκεκριμένο ζήτημα όσο και για τη δυνατότητα χαρακτηρισμού του σταθμού ως θεματικού χωρίς ουδέποτε να λάβουν απάντηση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών ενώσεων των εργαζομένων στο Mega δηλώνουν έξαλλοι με τη στάση του ΕΣΡ αναφέροντας ότι σε κατ ιδίαν συζητήσεις είχαν τη διαβεβαίωση του κ. Ροδόλφου Μορώνη ότι θα βρεθεί φόρμουλα για να συνεχίσει να λειτουργεί ο σταθμός, πράγμα που εκ των εξελίξεων επιβεβαιώθηκε ότι δεν ίσχυε.
Εν τω μεταξύ κατά την ανάπτυξη των επιχειρημάτων από τη νομική εκπροσώπηση της Τηλέτυπος στη χθεσινή συνεδρίαση του ΕΣΡ δεν προέκυψε ότι υπάρχει κανένα σχέδιο χρηματοδότησης του Mega.
Σε επανειλημμένες ερωτήσεις μελών του Οργάνου για τη χρηματοδότηση ο νομικός εκπρόσωπος του καναλιού δήλωσε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πλάνο χρηματοδότης ούτε και επιχειρηματικό σχέδιο και δεν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα υποβολής επιχειρηματικού σχεδίου.  
Επισημαίνεται ότι εκπρόσωποι των εργαζομένων, διέψευσαν μιλώντας στο bankingnews, ότι στην παράσταση που έκαναν τη Δευτέρα στο ΕΣΡ, δήλωσαν πρόθυμοι να αποποιηθούν απαιτήσεις και να δεχτούν μισθολογικές μειώσεις προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνέχιση λειτουργίας του Mega και απέδωσαν τις πληροφορίες σε μυθεύματα που καλλιεργούν συγκεκριμένα μέλη του ΕΣΡ.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι εργαζόμενοι αργά χθες το βράδυ αναφέρουν τα εξής: «Η απόφαση του ΕΣΡ βάζει και τυπικά την «ταφόπλακα» στη λειτουργία του πρώτου ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού της χώρας.
Παρά τις προσπάθειες των εργαζομένων που στήριξαν έμπρακτα το κανάλι, παραμένοντας απλήρωτοι και χωρίς καμία στήριξη από την πλευρά των μετόχων, φαίνεται ότι θα ικανοποιηθούν όλοι αυτοί που επιθυμούσαν διακαώς το κλείσιμο του Mega.
Μέτοχοι «αμέτοχοι», κυβέρνηση, τράπεζες, ανταγωνιστές.
Ο καθένας μπορεί να βάλει τους εμπλεκόμενους σε όποια σειρά θέλει.
Και οι εργαζόμενοι καταλήγουμε στην πυρά, ως μία άλλη Ιφιγένεια, προκειμένου να ικανοποιηθούν επιχειρηματικά και πολιτικά συμφέροντα.
Υπάρχει χρόνος και τρόπος να αποτραπεί το «μαύρο»; Εφόσον θέλουν οι μέτοχοι, υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Αρκεί να χρησιμοποιήσουν όλα τα νομικά εργαλεία για να πετύχουν την αναστολή εφαρμογής της απόφασης του ΕΣΡ.
Οι 420 εργαζόμενοι καλούμε τους μετόχους να αποδείξουν έμπρακτα τη βούληση τους για να «παραμείνει στη ζωή» το κανάλι και άμεσα να προχωρήσουν σε όλα τα απαραίτητα ένδικα μέσα. Η οποιαδήποτε καθυστέρηση θα αποβεί μοιραία και πρέπει να γνωρίζουν ότι θα αναλάβουν την ευθύνη για το «λουκέτο» του καναλιού.
Όλα όσα έχουν συμβεί στο Mega τα τελευταία δύο χρόνια καταπατούν κάθε έννοια λογικής και ηθικής, ενώ έχει καταστρατηγηθεί η εργατική νομοθεσία.
Φτάσαμε στο σημείο από την απλήρωτη εργασία μας να έχει αποπληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος του τραπεζικού δανεισμού της εταιρείας, με τις αμοιβές μας να παραμένουν δεσμευμένες στις τράπεζες.
Και όλοι να σφυρίζουν αδιάφορα.
Καλούμε τους μετόχους, την Κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και τις Τράπεζες να βρουν τρόπο να μας αποδοθούν τα οφειλόμενα μας.
Μόνο ένα μέρος των δεσμευμένων από τις τράπεζες χρημάτων, αρκεί για να εξοφληθούμε.
Επιτέλους, έφτασε η ώρα να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους.
Γιατί μιλάμε για ανθρώπινες ζωές 420 ανθρώπων και των οικογενειών τους».

Στάση εργασίας στους τηλεοπτικούς σταθμούς

Εν τω μεταξύ τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ, της ΕΣΗΕΜΘ, της ΕΣΠΗΤ, της ΕΠΗΕΑ και της ΕΤΙΤΑ αποφάσισαν την κήρυξη 4ωρης στάσης εργασίας από τις 12.00 έως τις 16.00 της Τετάρτης, 14 Μαρτίου 2018 για όλους τους δημοσιογράφους, διοικητικούς υπαλλήλους και τεχνικούς τηλεόρασης που εργάζονται στην ΕΡΤ (και στην ΕΡΤ-3) και στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλήνιας εμβέλειας (Alpha, Antenna, Μακεδονία, ΣΚΑΙ, STAR, EPSILONTV και ΑΡΤ), σε ένδειξη συμπαράστασης στους εργαζόμενους στον τηλεοπτικό σταθμό “MEGA” μετά την απόφαση του ΕΣΡ να ρίξει «μαύρο» στο κανάλι.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης