Τελευταία Νέα
Πολιτική

Απομένουν 14 μήνες έως τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αντιστρέψει το κλίμα θα ηττηθεί με 6% έως 8% από την ΝΔ

Απομένουν 14 μήνες έως τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αντιστρέψει το κλίμα θα ηττηθεί με 6% έως 8% από την ΝΔ
Το πιθανότερο σενάριο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να χάσει στις επόμενες εκλογές με μια διαφορά 6% με 8% από την ΝΔ.
Απομένουν 14 μήνες έως τον Μάιο του 2019 που θεωρείται ημερομηνία ορόσημο για τις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα και το βασικό ερώτημα είναι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις.
Σε αυτούς τους 14 μήνες έως τις εκλογές θα υπάρξουν 5 σημαντικά γεγονότα τα οποία σε κάποιο βαθμό μπορούν να διαμορφώσουν πολιτικό ρεύμα.
1)Τον Μάιο θα ολοκληρωθούν τα τραπεζικά stress tests με βασικό σενάριο την μεταφορά των σχεδίων για αυξήσεις κεφαλαίου το 2019.
2)Μάιο – Ιούνιο θα μορφοποιηθεί η τελική πρόταση για το ελληνικό χρέος, πρόταση που ωστόσο δεν θα ικανοποιήσει το ΔΝΤ.
Το ΔΝΤ θα αποπληρωθεί από τον ESM.
3)Στην μεταμνημονιακή φάση, θα υιοθετηθεί η υβριδική λύση ένα μείγμα καθαρής εξόδου και πιστωτικής γραμμής.
4)Κανείς από τους δανειστές δεν είναι διατεθειμένος να αποδεχθεί αλλαγές σε ήδη ειλημμένες αποφάσεις π.χ. για τις μειώσεις συντάξεων κ.α.
5) Οποιαδήποτε βελτίωση στην οικονομία για να έχει θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία απαιτείται ένα διάστημα 18 με 24 μήνες λόγω ετεροχρονισμού φάσης.
Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις παραδοχές και χωρίς να αξιολογείται ο οποιοσδήποτε αρνητικός παράγοντας π.χ. μιας επιδείνωσης στις διεθνείς αγορές οι παράμετροι αυτοί δεν δίνουν ισχυρό πολιτικό πλεονέκτημα στον ΣΥΡΙΖΑ.
Οπότε στο διάστημα των 14 μηνών που απομένουν έως τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορέσει να αλλάξει την τάση που κυριαρχεί στις δημοσκοπήσεις.
Το πιθανότερο σενάριο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να χάσει στις επόμενες εκλογές με μια διαφορά 6% με 8% από την ΝΔ.
Η ΝΔ ωστόσο φαίνεται να έχει οριοθετημένη δυναμική καθώς από τα μεν δεξιά της η Χρυσή Αυγή ενισχύεται και από τα αριστερά της η σταθεροποίηση των ποσοστών της Κεντροαριστεράς δεν θα επιτρέψουν εκπλήξεις.
Το ποσοστό της Χρυσής Αυγής εφόσον οριοθετηθεί κοντά στο 10% σενάριο πιθανό εάν ληφθούν υπόψη οι τρέχουσες πολιτικές παράμετροι αποδυναμώνει την πιθανότητα ισχυροποίησης της ΝΔ ακόμη και εάν οι πολιτικές συνθήκες την ευνοήσουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης