Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απεβίωσε σε ηλικία 76 ετών ο διαπρεπής αστροφυσικός Stephen Hawking

tags :
Απεβίωσε σε ηλικία 76 ετών ο διαπρεπής αστροφυσικός Stephen Hawking
Άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του στο Cambidge
Απεβίωσε σε ηλικία 76 ετών ο διαπρεπής αστροφυσικός Stephen Hawking, ο οποίος προσπάθησε σε όλη του τη ζωή να δώσει απαντήσεις στα μεγαλύτερα ερωτήματα της ανθρωπότητας και να ξεκλειδώσει τα μυστικά του σύμπαντος και της ζωής.
Ο Hawking άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του στο Cambridge.
«Αισθανόμαστε τεράστια θλίψη για τον θάνατο του αγαπημένου μας πατέρα, ο οποίος ήταν σπάνιος άνθρωπος και σπουδαίος επιστήμονας, το έργο του οποίου θα ζήσει για πολλά χρόνια ακόμη» αναφέρουν σε ανακοίνωση τους τα παιδιά του Lucy, Robert και Tim.
«Το κουράγιο και η επιμονή του μαζί με το χιούμορ και τις σκέψεις του αποτέλεσαν έμπνευση για ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Κάποτε είπε ότι «το σύμπαν δεν θα άξιζε αν δεν ήταν το σπίτι για όσους αγαπάς».
Θα μας λείπει για πάντα» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
Ο Hawking είχε διαγνωστεί με τη νόσο του κινητικού νευρώνα σε ηλικία 21 ετών το 1963 με τους γιατρούς να εκτιμούν τότε ότι δεν θα ζήσει για περισσότερα από 2-3 χρόνια.
Αν και η νόσος δεν εξελίχθηκε τόσο ραγδαία ο Hawking έμεινε καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι, χωρίς να μπορεί να χρησιμοποιεί τους περισσότερους από τους μύες του, ενώ το 1985 έχασε και τη δυνατότητα ομιλίας με αποτέλεσμα να επικοινωνεί μέσω ενός συστήματος παραγωγής ομιλίας με τη βοήθεια υπολογιστή.
Η κατάσταση της υγείας του όμως δεν επηρέασε τις διανοητικές του ικανότητες.
Ο Hawking έγινε γνωστός παγκοσμίως για το έργο του πάνω στις μαύρες τρύπες, τη βαρύτητα και τη γενική σχετικότητα ενώ έγραψε πολλά βιβλία, με κορυφαίο τη «Σύντομη Ιστορία του Χρόνου», το οποίο εκδόθηκε το 1988, μεταφράστηκε σε 40 γλώσσες και πούλησε περισσότερα από 10 εκατομμύρια αντίτυπα.
Πάντως, ο διάσημος αστροφυσικός έγινε παγκοσμίως γνωστός μέσω και της κινηματογραφικής ταινίας «Η θεωρία του παντός» το 2014, η οποία αναφερόταν στη ζωή του Hawking.
Αν και δεν πήρε ποτέ κάποιο Nobel, ο Hawking τιμήθηκε για το επιστημονικό του έργο με πολλά άλλα σημαντικά βραβεία, ήταν γνωστός και για τις κοινωνικές του παρεμβάσεις ενώ είναι ευρέως γνωστές οι τοποθετήσεις του για τους κινδύνους που εγκυμονεί η τεχνητή νοημοσύνη, για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής αλλά και για την ανάγκη να βρεθούν και να αποικηθούν άλλοι πλανήτες, καθώς έχει εκτιμήσει ότι οι άνθρωποι δεν έχουν παρά μόλις 1.000 χρόνια ζωής στη Γη.
Ο Hawking παντρεύτηκε τον Ιούλιο του 1965 την Jane Wilde (δύο χρόνια μετά τη διάγνωση για τη νόσο από την οποία έπασχε) με την οποία απέκτησε τρία παιδιά.
Χώρισαν όμως το 1991 καθώς επιδεινωνόταν η κατάσταση της υγείας του, ενώ ο Hawking παντρεύτηκε και πάλι το 1995 με μια από τις νοσοκόμες του, την Elaine Mason, με την οποία χώρισε το 2007.

Αντιδράσεις
«Χάσαμε ένα κολοσσιαίο μυαλό και ένα υπέροχο πνεύμα.
Ας αναπαύεσαι εν ειρήνη Stephen Hawking» υποστήριξε ο Tim Berners – Lee, ο εφευρέτης του παγκόσμιου ιστού ενώ ο αντιπρύτανης του πανεπιστημίου Cambridge υποστήριξε ότι «ο καθηγητής Hawking ήταν ένας μοναδικός άνθρωπος, τον οποίο θα θυμόμαστε με τρυφερότητα και αγάπη, όχι μόνο στο Cambridge, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Η ξεχωριστή συνεισφορά του στην επιστημονική γνώση και η εκλαΐκευση της επιστήμης και των μαθηματικών αποτελούν ένα σπάνιο κληροδότημα. Ο χαρακτήρας του αποτέλεσε έμπνευση για εκατομμύρια ανθρώπους».
Εντύπωση προκαλεί και το αποχαιρετιστήριο μήνυμα από τη NASA.
«Οι θεωρίες του 'ξεκλείδωσαν' ένα σύμπαν γεμάτο δυνατότητες τις οποίες εμείς και ο κόσμος εξερευνούμε.
Είθε να συνεχίσεις να πετάς σαν τον σούπερμαν στη μικροβαρύτητα, όπως εσύ είχες πει στους αστροναύτες στον Διαστημικό Σταθμό το 2014» ανέφερε σε μήνυμα της στο twitter η NASA.

Οι σταθμοί της ζωής του Hawking:

8 Ιανουαρίου 1942: Γεννήθηκε στην Οξφόρδη
1962: Λαμβάνει πτυχίο φυσικής από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ξεκινά σπουδές αστρονομίας στο Cambridge. Το 1966 εκδίδει τη διδακτορική του εργασία με θέμα «Ιδιότητες των διαστελλόμενων συμπάντων».
1964: Μαθαίνει ότι πάσχει από μια εκφυλιστική ασθένεια, την αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση.
1965: Παντρεύεται την Jane Wilde, από την οποία χώρισε το 1995 για να παντρευτεί την Elaine Mason
1974: Γίνεται στα 32 χρόνια του το νεότερο μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας, της διάσημης βρετανικής Ακαδημίας Επιστημών.
1979: Διορίζεται καθηγητής μαθηματικών στο πανεπιστήμιο του Cambridge, έδρα την οποία θα διατηρήσει για 30 χρόνια.
1985: Χάνει οριστικά τη φωνή του αφού υποβλήθηκε σε τραχειοστομία εξαιτίας μιας πνευμονίας. Πλέον θα επικοινωνεί μέσω υπολογιστή και ενός φωνητικού συνθεσάιζερ.
1988: Δημοσιεύει το βιβλίου του «Το χρονικό του χρόνου», στο οποίο εξηγεί με απλό τρόπο τις βασικές αρχές της κοσμολογίας. Το βιβλίο θα πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα.
2007: Πραγματοποιεί πτήση σε κατάσταση έλλειψης βαρύτητας μέσα σε ειδικά διαμορφωμένο αεροσκάφος.
2014: Κυκλοφορεί η βιογραφική ταινία για τη ζωή του «Η θεωρία των πάντων».

Χαρακτηριστικές ρήσεις του Hawking

Για το «γιατί» της ύπαρξης του Σύμπαντος:
«Εάν βρούμε την απάντηση, θα πρόκειται για τον ύστατο θρίαμβο της ανθρώπινης λογικής - εκείνη τη στιγμή θα γνωρίζουμε τη σκέψη του Θεού, θα γνωρίζουμε τον νου του Θεού» («Ενα συντομότερο χρονικό του Χρόνου» 1988).
 
Για τον Θεό:
«Δεν είναι αναγκαίο να επικαλούμαστε τον Θεό για να ανάψουμε την σπίθα και να βάλουμε σε δρόμο το Σύμπαν» (Grand Design, 2010).
 
Για τους εξωγήινους:
«Εάν κάποια μέρα μας επισκεφθούν οι εξωγήινοι, πιστεύω ότι το αποτέλεσμα θα είναι αντίστοιχο με αυτό που συνέβη όταν ο Χριστόφορος Κολόμβος αποβιβάσθηκε στην Αμερική, ένα αποτέλεσμα όχι και πολύ θετικό για τους Ινδιάνους» (στο Ντοκιμαντέρ «Into the Universe», The Discovery Channel, 2010).
 
Για την τεχνητή νοημοσύνη:
«Οι πρωτόγονες μορφές τεχνητής νοημοσύνης που έχουμε ήδη έχουν αποδειχθεί πολύ χρήσιμες. Αλλά πιστεύω ότι η ανάπτυξη μίας πλήρους τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να βάλει τέλος στο ανθρώπινο είδος» (στο BBC, Δεκέμβριος 2014).
 
Για την ευθανασία:
«Το θύμα θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να βάλει τέλος στη ζωή του, εάν το θέλει. Αλλά νομίζω ότι θα ήταν μεγάλο σφάλμα. Οσο κακή και να φαίνεται η ζωή, υπάρχει πάντα κάτι που μπορείς να κάνεις και να το πετύχεις. Οσο υπάρχει ζωή, υπάρχει ελπίδα» (Λαϊκή Ημερησία online, Ιούνιος 2006).
 
Για τον θάνατο:
 «Ζω με την προοπτική ενός πρόωρου θανάτου εδώ και 49 χρόνια. Δεν φοβάμαι τον θάνατο, αλλά δεν βιάζομαι να πεθάνω. Υπάρχουν τόσα πράγματα που θέλω να κάνω πριν» (Συνέντευξη The Guardian, Μάιος 2011).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης