Μηνύματα Μητσοτάκη σε Τουρκία, ΠΓΔΜ και … Τσίπρα από τις ΗΠΑ – Φάρος σταθερότητας η Ελλάδα

Μηνύματα Μητσοτάκη σε Τουρκία, ΠΓΔΜ και … Τσίπρα από τις ΗΠΑ – Φάρος σταθερότητας η Ελλάδα
Μόνο μια Ελλάδα με υγιείς οικονομικές βάσεις θα μπορέσει να επιτελέσει ισχυρό περιφερειακό ρόλο είπε ο κ.Μητσοτάκης
Μηνύματα σε Τουρκία, ΠΓΔΜ και κυβέρνηση έστειλε από τις ΗΠΑ, όπου και πραγματοποιεί επίσκεψη, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης.
Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Center of Strategic and International Studies ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε την Ελλάδα φάρο σταθερότητας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, αν και υποστήριξε ότι για να εξελιχθεί η χώρα σε έναν ισχυρό περιφερειακό παίκτη, θα πρέπει να πατά σε υγιείς οικονομικές βάσεις.
«Θέλω να μιλήσω γι' αυτά τα θέματα, διότι σε μεγάλο βαθμό θα καθορίζουν το μέλλον της χώρας.
Και όσο θέλουμε να μιλήσουμε για το γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας, εάν η Ελλάδα δεν είναι ισχυρή οικονομικά, δεν έχουμε να διαδραματίσουμε μεγάλο ρόλο από γεωπολιτική άποψη.
Όταν οι ΗΠΑ κοιτάζουν μια περιοχή, όπου τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο, νομίζω ότι το μήνυμα είναι ότι μπορείτε να θεωρείτε την Ελλάδα ως έναν αξιόπιστο σύμμαχο σε μια πολύ απρόβλεπτη γειτονιά» υποστήριξε χαρακτηριστικά ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος αναφερόμενος στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, είπε πως «το μεγάλο στοίχημα είναι η διατήρηση της ανάπτυξης μέσα από ένα διαφορετικό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής που θα στηρίζεται στην προσέλκυση επενδύσεων».
«Το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομικής εξυγίανσης έχει ήδη πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, αλλά αυτό που δεν έχει γίνει με αρκετή έμφαση είναι οι πραγματικές βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν την οικονομία μας πραγματικά ανταγωνιστική και θα βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης» τόνισε ο κ.Μητσοτάκης, αναφέροντας πως υποστηρίζει «μια επιθετική μεταρρυθμιστική ατζέντα που θα εστιάσει στις σημαντικές δυνατότητες της Ελλάδας να προχωρήσει».
Πάντως ο πρόεδρος της ΝΔ έστειλε τα δικά του μηνύματα σε Τουρκία και ΠΓΔΜ.
χετικά με τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε την Άγκυρα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.
«Καλώ την Τουρκία, δημοσίως, να απελευθερώσει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς το συντομότερο δυνατό.
Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο πρέπει να είναι έγκλειστοι σε φυλακή υψίστης ασφάλειας.
Και αυτό είναι ένα μικρό συμβάν.
Δεν πρέπει να εξελιχθεί σε ένα σημαντικό διπλωματικό επεισόδιο» είπε ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος άσκησε κριτική στην ελληνική κυβέρνηση, λέγοντας πως υποτίμησε αρχικά τη σοβαρότητα του γεγονότος, ενώ την κατηγόρησε και για πολυφωνία που, όπως είπε, λειτουργεί αρνητικά σε ένα τόσο σοβαρό θέμα.
«Νομίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση υποτίμησε τη σημασία του συμβάντος.
Και σαφώς ένα από τα θέματα που έχω με την ελληνική κυβέρνηση είναι ότι μοιάζει να μιλάει με δύο φωνές.
Διαφορετικές προσεγγίσεις υιοθετούνται από τον πρωθυπουργό.
Διαφορετικές προσεγγίσεις υιοθετούνται από τον υπουργό Άμυνας κ. Καμμένο.
Και αυτό είναι εξαιρετικά προβληματικό.
Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει σήμερα να παρουσιάσει ένα ενιαίο μέτωπο» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος σχετικά με το Σκοπιανό και τις διαπραγματεύσεις είπε ότι δεν είναι αισιόδοξος.
«Πάντα μιλούσαμε για μια λύση πακέτο.
Δεν πρόκειται για λύση που μπορεί να αντιμετωπιστεί αποσπασματικά.
Και φυσικά, μια λύση πακέτο πρέπει να συμπεριλάβει αλλαγές στο σύνταγμα των Σκοπίων, αλλά και την αντιμετώπιση των ζητημάτων της ταυτότητας και του αλυτρωτισμού που εξακολουθούν να υπάρχουν μέσα στα σχολικά βιβλία.
Αυτά τα θέματα είναι μερικές φορές πιο σημαντικά και από το θέμα του ονόματος» είπε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας πως η πολιτισμική κληρονομία της Μακεδονίας είναι αδιαπραγμάτευτη, απαντώντας με αυτό τον τρόπο στην πρόσφατη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ, που χωρίς να προχωρά σε διευκρινίσεις κάλεσε την Ελλάδα και τα Σκόπια να μοιραστούν «την πολιτισμική κληρονομία» της Μακεδονίας.
«Δεν έχουμε τίποτα να μοιραστούμε από την πολιτιστική κληρονομιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Και επειδή άκουσα τη δήλωση του κ. Ντιμιτρόφ ότι πρέπει να μοιραστούμε την πολιτιστική μας ταυτότητα, δεν υπάρχει τίποτα για να μοιραστούμε.
Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Έλληνας.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό.
Και δεν πρόκειται να μπούμε σε αυτή τη συζήτηση ή σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για αυτό το θέμα.
Αυτό αποτελεί βασικό κομμάτι της εθνικής μας ταυτότητας.
Δεν υπάρχουν συμβιβασμοί σε αυτό το θέμα» υποστήριξε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Κληθείς να σχολιάσει το περιστατικό με τον Ιβάν Σαββίδη και τη φερόμενη ρωσική επιρροή στην Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης αντέτεινε ότι η συγκεκριμένη ερώτηση θα πρέπει να απαντηθεί από τον πρωθυπουργό, τον οποίο κατηγόρησε για αθέμιτες συμφωνίες με συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS