Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πιέσεις στη Wall Street, στο -1% ο Dow Jones λόγω Boeing - Οριακές μεταβολές στις ευρωαγορές

Πιέσεις στη Wall Street, στο -1% ο Dow Jones λόγω Boeing - Οριακές μεταβολές στις ευρωαγορές
Νευρικότητα καταγράφουν τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης και η Wall Street
(upd) Απώλειες καταγράφει σήμερα (14/3/2018) η Wall Street, με τους δείκτες να «σβήνουν» τα κέρδη που κατέγραφαν νωρίτερα, καθώς οι μετοχές των βιομηχανιών συνεχίζουν να δέχονται πιέσεις από τις ανησυχίες για έναν εμπορικό πόλεμο και τον αντίκτυπο των δασμών.
Περί τις 21:15, ο Dow Jones Industrial average υποχωρούσε κατά 1% στις 24.747 μονάδες, ο S&P 500 σημείωνε πτώση 0,6% στις 2.748 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείτο κατά 0,3% χαμηλότερα, στις 7.492 μονάδες.
Τις μεγαλύτερες πιέσεις στον Dow ασκεί η μετοχή της Boeing, που υποχωρεί περισσότερο από 2,5%, στον απόηχο χθεσινών δημοσιευμάτων, που ανέφεραν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, αναμένεται να επιβάλει δασμούς έως 60 δισ. δολ. στις κινεζικές εισαγωγές.
Η Boeing αναμένεται να πληγεί σοβαρά από μια τέτοια εξέλιξη, καθώς η αμερικανική εταιρεία θα μπορούσε να αποτελέσει πρώτο στόχο της Κίνας, σε περίπτωση αντιποίνων.
Η Boeing έχει ανακοινώσει πως η Κίνα θα πραγματοποιήσει παραγγελίες αεροσκαφών συνολικής αξίας 1 τρισ. δολ. τα επόμενα 20 χρόνια, ενώ το 2017 η χώρα αγόρασε 300 αεροσκάφη, συνολικής αξίας 37 δισ. δολ., αριθμός που αποτέλεσε σχεδόν το ένα τέταρτο των συνολικών πωλήσεων της αμερικανικής εταιρείας για το 2017.
Ως αποτέλεσμα, αν η Κίνα σταματήσει να αγοράζει αεροσκάφη της Boeing ή επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές, η εταιρεία θα δεχθεί πολύ σημαντικό οικονομικό πλήγμα.
Η μετοχή της Boeing εισήλθε μάλιστα σε έδαφος διόρθωσης, για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2016, καθώς υποχωρεί περίπου κατά 11,5% σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά των 364,64 δολ. που είχε «αγγίξει» στις 27 Φεβρουαρίου.

Ο Dow Jones και η μετοχή της Boeing:

Οι δείκτες της Wall προέρχονται από μια ιδιαίτερα νευρική συνεδρίαση, κατά την οποία η αποπομπή του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Rex Tillerson, επισκίασε τα θετικά στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό.
Οι επενδυτές παρακολουθούν με προσοχή τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, προσπαθώντας να αναζητούν ενδείξεις σχετικά με τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται ευρέως να ανακοινώσει την πρώτη αύξηση επιτοκίων για το 2018 στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας.
Τα χθεσινά στοιχεία έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,2% τον Φεβρουάριο του 2018 σε μηνιαία βάση, σημειώνοντας επιβράδυνση σε σχέση την αύξηση 0,5% του Ιανουαρίου.
Τα στοιχεία μετρίασαν τις ανησυχίες για μια σοβαρή επιτάχυνση του πληθωρισμού, που θα μπορούσε να αναγκάσει τη Fed στην υιοθέτηση μιας πιο «επιθετικής» στάσης αναφορικά με τις αυξήσεις των επιτοκίων.
Εν τω μεταξύ, στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα ήρθαν να ενισχύσουν αυτή την αισιοδοξία, καθώς δεν παρείχαν ενδείξεις για μια υπερθέρμανση της αμερικανικής οικονομίας ή για μια σημαντική επιτάχυνση του πληθωρισμού.
Ειδικότερα, οι τιμές παραγωγού των ΗΠΑ κατέγραψαν τον Φεβρουάριο του 2018 μια αύξηση ελαφρώς μεγαλύτερη των προσδοκιών, κατά 0,2%, έναντι της αύξησης 0,4% του Ιανουαρίου.
Αυτό ώθησε τη δωδεκάμηνη αύξηση του PPI στο 2,8% τον Φεβρουάριο, από 2,7% τον Ιανουάριο.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μια άνοδο του PPI κατά 0,1% σε μηνιαία βάση και 2,8% σε ετήσια.
Παράλληλα, ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις των ΗΠΑ υποχώρησαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Φεβρουάριο 2018, σε μια ένδειξη ότι η οικονομική ανάπτυξη θα μπορούσε να επιβραδυνθεί κατά το α’ τρίμηνο του έτους.
Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 0,1% τον περασμένο μήνα, ενώ οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μια αύξηση των πωλήσεων κατά 0,3%.
Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Ford Motor Company ενισχύεται κατά 4%, καθώς η Morgan Stanley αναβάθμισε την αυτοκινητοβιομηχανία σε «overweight» από «underweight».
Την ίδια ώρα, η μετοχή της Qualcomm υποχωρεί κατά 1,8%, καθώς η Broadcom εγκατέλειψε το σχέδιο εξαγοράς της, ύψους 117 δισ. δολ.
Η απόφαση ελήφθη αφότου ο αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, μπλόκαρε το deal για λόγους εθνικής ασφάλειας.
Η μετοχή της Broadcom υποχωρεί κατά 1,9%.
Το ελληνικό ETF GREK ενισχύεται κατά 0,2%, διαπραγματευόμενο στα 10,35 δολ. 
Την ίδια ώρα, υποχωρούν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, καθώς οι επίμονες ανησυχίες για έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο επισκίασαν τα ισχυρά στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή της Κίνας.
Περί τις 20:45, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ υποχωρούσε περισσότερο από 4 μονάδες βάσης, στο 2,81%.


Την ίδια ώρα, το επιτόκιο του 30ετούς σημείωνε πτώση στο 3,05%, ενώ του 2ετούς κινείτο στο 2,25%.
Η χθεσινή αποπομπή του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Rex Tillerson, που τασσόταν υπέρ του ελεύθερου εμπορίου, από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, ενέτεινε περαιτέρω τις ανησυχίες για έναν εμπορικό πόλεμο.
Εν τω μεταξύ, ο Trump επέλεξε τον Larry Kudlow - οικονομικό αναλυτή και πρώην σχολιαστή του CNBC - για να διαδεχθεί τον Gary Cohn στη θέση του επικεφαλής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου (NEC) των ΗΠΑ.
Όπως μεταδίδουν το «CNBC» και η «Wall Street Journal», ο Kudlow δήλωσε πως έχει δεχτεί την πρόταση του Trump.

Οριακές μεταβολές στις ευρωαγορές 

Με οριακές μεταβολές έκλεισαν σήμερα (14/3/2018) τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, εν μέσω των επίμονων φόβων για έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται σε ορισμένα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,15% χαμηλότερα, στις 374,94 μονάδες, με τους κλάδους να «δείχνουν» προς διαφορετικές κατευθύνσεις.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 0,14% στις 12.237,74 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,09% στις 7.132,69 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 0,18% χαμηλότερα, στις 5.233,36 μονάδες.


Οι περισσότερες από τις ευρωπαϊκές μετοχές γύρισαν σε αρνητικό έδαφος μετά το άνοιγμα της Wall, η οποία δέχεται πιέσεις από τον βιομηχανικό κλάδο.
Ωστόσο, ο κλάδος πρώτων υλών κατάφερε να συγκρατήσει τα κέρδη του, σημειώνοντας άνοδο 1%, μετά από ορισμένα ισχυρά στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή της Κίνας.
Οι μετοχές των εταιρειών εξόρυξης Antofagasta, Glencore και Anglo American σημείωσαν απώλειες τουλάχιστον 1,8%.
Η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας ενισχύθηκε κατά 7,2% στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2018 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, την στιγμή που τον Δεκέμβριο του 2017 η ετήσια άνοδος είχε διαμορφωθεί στο +6,2%.
Η αύξηση της κινεζικής βιομηχανικής παραγωγής ξεπέρασε σε μεγάλο βαθμό τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν άνοδο της τάξεως του 6,1%.
Εν τω μεταξύ, η μετοχή της Adidas σημείωσε «άλμα» άνω του 11%, καθώς η εταιρεία αθλητικών ανακοίνωσε ένα μεγάλο πρόγραμμα αγορών ιδίων μετοχών, ενώ ανέφερε χαμηλότερες πωλήσεις και κέρδη κατώτερα των προσδοκιών για το σύνολο του έτους.

Ασία

Με απώλειες έκλεισαν σήμερα Τετάρτη (14/3) οι αγορές στην Ασία, μετά την πτώση που έφερε στη Wall Street η είδηση της απομάκρυνσης του Rex Tillerson.
Ειδικότερα, στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei κατέγραψε την πρώτη του πτώση μετά από τέσσερις συνεχόμενες μέρες ανόδου, κλείνοντας στο -0,87% και στις 21.777,29 μονάδες, καθώς τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Bank of Japan έδειξαν ότι ορισμένοι αξιωματούχοι της τράπεζας προβληματίζονται για τις συνέπειες που μπορεί να έχει στην οικονομία της χώρας η τρέχουσα νομισματική πολιτική.
Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 έκλεισε στο -0,66% και στις 5.935,30 μονάδες, με τις μετοχές στον κλάδο των εμπορευμάτων να καταγράφουν τη μεγαλύτερη πτώση, ενώ με απώλειες έκλεισε και ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, και συγκεκριμένα στο -0,51% και στις 11.038,80 μονάδες.
Ο δείκτης KOPSI στη Νότια Κορέα έκλεισε στο -0,34% και στις 2.486,08 μονάδες, με την μετοχή της Samsung να ανακάμπτει μετά την πτώση που σημείωσε ενδοσυνεδριακά.
Σε ότι αφορά την ευρύτερη περιοχή της Κίνας, ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε κατά 0,57% στις 3.291,38 μονάδες, την ίδια στιγμή που οι απώλειες για τον δείκτη Hang Seng στο Χονγκ Κογνκ διαμορφώθηκαν στο -0,53% και στις 31.435,01 μονάδες.

Πετρέλαιο

Ανοδικά κινείται το πετρέλαιο, «κόντρα» στη νέα άνοδο του σημειώθηκε στα αποθέματα αμερικανικού αργού την προηγούμενη εβδομάδα.
Περί τις 19:45, το Brent ενισχυόταν οριακά κατά 0,1% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 64,7 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το αμερικανικό αργό κατέγραφε άνοδο 0,1% στα 60,8 δολ. ανά βαρέλι.
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου, τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 9 Μαρτίου 2018 αυξήθηκαν κατά 1,2 εκατ. βαρέλια, με την άνοδο ωστόσο να είναι μικρότερη σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Πλέον, ο μαύρος χρυσός παραμένει αρκετά μακριά από τα υψηλά του Ιανουαρίου 2018, όταν και το αργό πετρέλαιο και το Brent είχαν αγγίξει τα 67 και 70 δολ. ανά βαρέλι αντίστοιχα.

ww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης