Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιαπωνία: Διχασμένα εμφανίζονται τα μέλη της διοίκησης της Bank of Japan αναφορικά με τη νομισματική χαλάρωση

Ιαπωνία: Διχασμένα εμφανίζονται τα μέλη της διοίκησης της Bank of Japan αναφορικά με τη νομισματική χαλάρωση
Ορισμένα μέλη της Bank of Japan ζήτησαν να εξεταστούν τα δυνητικά μειονεκτήματα της τρέχουσας πολιτικής
Διχασμένα εμφανίστηκαν τα μέλη της διοίκησης της Bank of Japan κατά τη διάκρεια της συνεδρίασης του Ιανουαρίου 2018, σύμφωνα με πρακτικά που δημοσιεύθηκαν σήμερα (14/3), αναφορικά με την τρέχουσα νομισματική πολιτική που ακολουθεί η τράπεζα.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν τα πρακτικά, οι περισσότεροι αξιωματούχοι της Τράπεζας της Ιαπωνίας συμμερίζονται την άποψη ότι η κεντρική τράπεζα οφείλει να συνεχίσει την «επίμονα» ισχυρή νομισματική χαλάρωση, με ορισμένα μέλη ωστόσο να αναφέρονται στα δυνητικά μειονεκτήματα που μπορεί να έχει η τρέχουσα πολιτική.
«Ορισμένα μέλη δήλωσαν ότι είναι σημαντικό να συνεχίσουν να παρακολουθούν και να αξιολογούν τις θετικές επιπτώσεις και τις παρενέργειες της τρέχουσας πολιτικής νομισματικής χαλάρωσης, συμπεριλαμβανομένων και των επιπτώσεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ιαπωνίας», ανέφεραν τα πρακτικά.
Ένα εκ των μελών της BoJ ανέφερε ότι η τράπεζα θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης του στόχου απόδοσης εάν οι οικονοιμικές συνθήκες συνεχίσουν να βελτιώνονται, προσθέτοντας ότι έτα τέτοιο βήμα θα καθιστούσε το πλαίσιο πολιτικής της τράπεζας περισσότερο βιώσιμο.
Παράλληλα, ένα άλλο μέλος ζήτησε την αύξηση των μέτρων τόνωσης, δεδομένου του υποτονικού πληθωρισμού στη χώρα, ενώ αναφέρθηκε και στη διχοτόμηση που υπάρχει στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας σχετικά με τη μελλοντική κατεύθυνση της πολιτικής.
Με τον πληθωρισμό να παραμένει γύρο στο 1%, ο επικεφαλής της τράπεζας, Haruhiko Kuroda, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η τράπεζα δεν βιάζεται να απομακρυνθεί από την νομισματική χαλάρωση, παρά το κόστος που μπορεί να δημιουργήσει η τρέχουσα πολιτική.
Μάλιστα, ο ίδιος επανεπιβεβαίωσε τη στάση του ενώπιον του κοινοβουλίου σήμερα, λέγοντας ότι η Ιαπωνία δε βρίσκεται ακόμα σε στάδιο συζήτησης για μία στρατηγική εξόδου δεδομένου ότι υπάρχει ακόμα απόσταση από την επίτευξη του στόχου τιμών της τράπεζας.
Σημειώνεται ότι κατά τη συνάντηση του Ιανουαρίου, η Bank of Japan διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της, ενώ εμφανίστηκε περισσότερο αισιόδοξη αναφορικά με τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης