Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υπέρ της κλιμάκωσης της ελληνοτουρκικής έντασης ο Τούρκος πρώην σύμβουλος του Ozal - «Θα επωφεληθεί η Τουρκία»

Υπέρ της κλιμάκωσης της ελληνοτουρκικής έντασης ο Τούρκος πρώην σύμβουλος του Ozal - «Θα επωφεληθεί η Τουρκία»
Οποιαδήποτε τριβή μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας θα γίνει αναπόφευκτα πρόβλημα του ΝΑΤΟ
Υπέρ της κλιμάκωσης της ελληνοτουρκικής έντασης τάχθηκε ο Τούρκος δημοσιογράφος, Cengiz Candar, πρώην ειδικός σύμβουλος του προέδρου Turgut Ozal στην Τουρκία (1991-1993), εκτιμώντας ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι περισσότερο από διμερείς.
"Είναι συνάρτηση της τουρκικής αλληλεπίδρασης με τον δυτικό κόσμο", αναφέρει, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε τριβή μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας θα γίνει αναπόφευκτα πρόβλημα του ΝΑΤΟ.
Κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο Candar περιγράφει τη νέα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.
Σε άρθρο του στο Al-Monitor's Turkey Pulse, παραδέχεται ότι ένα όλο και πιο εθνικιστικό τουρκικό καθεστώς, το οποίο χρειάζεται εχθρότητα και μάλιστα συγκρουσιακές σχέσεις με τη Δύση για να εδραιώσει την υποστήριξή του, είναι λειτουργική μια αντιπαράθεση με την Ελλάδα, δεδομένου του ιστορικού της βάθους.
Γι΄αυτό και πρέπει η ένταση μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να κλιμακωθεί.

Αναλυτικά το άρθρο του:

Φτάνοντας στην Αθήνα αυτό το μήνα, ποτέ δεν σκέφτηκα ότι θα βρεθώ σε μια ατμόσφαιρα που θυμίζει τις ταραγμένες δεκαετίες του 1980.
Εκείνη την περίοδο ήμουν συχνός επισκέπτης στην Ελλάδα και παρακολούθησα τις εκλογές της χώρας, όταν οι Έλληνες πολιτικοί έκαναν αντισημιτικά παραληρήματα για πολιτικό κέρδος.
Οι πηγές των συγκρούσεων μεταξύ των δύο γειτόνων του ΝΑΤΟ ήταν πολυάριθμες: η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου Πελάγους, η οριοθέτηση των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου, τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας, και κυρίως το Κυπριακό.
Η Τουρκία και η Ελλάδα είχαν φτάσει στα πρόθυρα του πολέμου το 1996 για διάφορα νησάκια στα ανοικτά των ακτών του Αιγαίου.
Και οι δύο πλευρές ισχυρίστηκαν ότι έχουν την κυριαρχία στα νησάκια.
Η διοίκηση του Προέδρου B. Clinton απέτρεψε έναν πιθανό πόλεμο με την επιδέξια διπλωματία του αποθανόντος διπλωμάτη, Richard Holbrooke.
Ωστόσο, από το 1999, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν θερμανθεί στο βαθμό που, παρά το γεγονός ότι δεν επιλύθηκε κανένα θέμα, το επικρατούμενο συναίσθημα ήταν ότι η Τουρκία και η Ελλάδα θα μπορούσαν να υπάρξουν φιλικά στην Ανατολική Μεσόγειο παρά όλες τις διμερείς συγκρούσεις.
Αυτό το συναίσθημα άλλαξε δραματικά την 1η Μαρτίου, όταν δύο Έλληνες στρατιώτες παραβίασαν τα σύνορα της Τουρκίας κατά τη διάρκεια μιας περιπόλου και κρατήθηκαν από τις τουρκικές αρχές.
Μια νέα σελίδα άνοιξε τώρα στις διμερείς σχέσεις, τοποθετώντας τις δύο χώρες πίσω στο πλαίσιο που ήταν στη δεκαετία του '80.
Από την ελληνική προοπτική, η παράβαση ήταν τυχαία και συνηθισμένη και ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος να κάνουμε μια μεγάλη αναστάτωση γι 'αυτό.
Από την τουρκική πλευρά, ήταν παραβίαση των τουρκικών συνόρων, διείσδυση σε μια ευαίσθητη στρατιωτική ζώνη και ενδεχομένως πράξη κατασκοπείας που πρέπει να αξιολογηθεί από την "ανεξάρτητη τουρκική δικαστική αρχή", σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu της Τουρκίας.
Έφτασα στην Αθήνα μόλις λίγες ώρες μετά το περιστατικό.
Ο ταξιτζής που με οδήγησε στο κέντρο της πόλης μουρμούρισε το πιο κοινότατο και αιώνιο κλισέ των διμερών σχέσεων: "Ο λαός της Τουρκίας και της Ελλάδας είναι αδέλφια.
Δεν έχουμε προβλήματα.
Φταίνε οι πολιτικοί και η πολιτική", είπε αφού έμαθε ότι είμαι από την Τουρκία.
Ωστόσο, το κλίμα της δεκαετίας του 1980 είχε επανέλθει.
Απασχολημένη με τη στρατιωτική του επιχείρηση στο Αφρίν, τη Συρία και την επιφορτισμένη εσωτερική πολιτική ατζέντα της, η Τουρκία δεν γνωρίζει τις έντονες ανησυχίες της Ελλάδας για το μέλλον των διμερών.
Για τους Έλληνες, ο Πρόεδρος Recep Tayyip Erdoganείναι μια μετενσάρκωση ενός οθωμανικού σουλτάνου που προσπαθεί να αναβιώσει το όνειρο της ανάκτησης της χαμένης αυτοκρατορίας - και αυτό σημαίνει εδαφική επέκταση μέσω στρατιωτικής επιθετικότητας.
Η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία και η ομιλία που υιοθετήθηκε έναντι της Ελλάδας, χρησιμεύουν ως αυτοσυντηρούμενη ελληνική προφητεία από αυτή την άποψη.
Ένας εξέχων αρχιτέκτονας που εδρεύει στην Ελλάδα μου είπε ότι βασανίζεται πολύ από την αίσθηση ότι η Τουρκία του Erdogan μπορεί να επιτεθεί στην Ελλάδα στο μέλλον γιατί "αισθάνεται ο ίδιος σουλτάνος ​​και έτσι είναι υποχρεωμένος να ενεργεί με τον τρόπο που ενεργούσαν οι προπάτορές του", ανέφερε.
Αυτό γίνεται κοινότατο αίσθημα στην Αθήνα.
Ο Νότης Παπαδόπουλος, ένας αρθρογράφος στην ημερήσια εφημερίδα Καθημερινή, έγραψε: "Η Ελλάδα ξαφνικά βρέθηκε αντιμέτωπη με μια κρίση στο Αιγαίο εναντίον του Τούρκου Προέδρου Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος συνεχίζει να ρίχνει λάδι στη φωτιά σε κάθε μέτωπο.
Η Τουρκία εμβόλισε ένα ελληνικό περιπολικό κοντά στα νησάκια Ίμια και εμπόδισε τη γεώτρηση στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου και τώρα στέλνει σε δίκη δύο Έλληνες στρατιώτες κλιμακώνοντας ένα σύνηθες περιστατικό στα ελληνοτουρκικά σύνορα".
Ο κ. Παπαδόπουλος επέκρινε την κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την άσκηση σκληρής πολεμικής αντιπαράθεσης εναντίον εγχώριων πολιτικών αντιπάλων αντί να καταδείξει την αληθινή ηγεσία να «ενώσει τον ελληνικό λαό πίσω από μια κοινή υπόθεση».
Ο κυριότερος αντίπαλος του Τσίπρα, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο ηγέτης του βασικού κόμματος της αντιπολίτευσης Νέας Δημοκρατίας, κατηγόρησε στον Έλληνα πρωθυπουργό για την επιφυλακτική του στάση εναντίον της Τουρκίας.
"Η απειλή από την Ανατολή" ήταν μια ευρέως χρησιμοποιούμενη φράση που δημιούργησε ο Ανδρέας Παπανδρέου, ένας τιτάνας της ελληνικής πολιτικής στη δεκαετία του '80 που επωφελήθηκε πολιτικά από την αντι-Τουρκική ρητορική του.
Οι ελληνικές βουλευτικές εκλογές αναμένεται να πραγματοποιηθούν το 2019.
Αποτελεί προφανές συμπέρασμα ότι θα υπάρξει πολύ στενός αγώνας μεταξύ του Τσίπρα και του Μητσοτάκη.
Σε μια τέτοια ατμόσφαιρα, το ζήτημα της Τουρκίας θα καταλάβει κεντρική θέση στο εσωτερικό πολιτικό πρόγραμμα της Ελλάδας.
Έτσι, το εγγύς μέλλον δείχνει τουλάχιστον μια κλιμάκωση της εχθρικής λεκτικής ρητορείας.
Ορισμένοι εκφράζουν επίσης την ανησυχία ότι ο Erdogan θα μπορούσε να κλιμακώσει τη σύγκρουση του Αιγαίου με την Ελλάδα για να δείξει τη δυσαρέσκειά του για τη στάση του ΝΑΤΟ - δηλαδή την Ουάσινγκτον - για τις συριακές και κουρδικές ομάδες.
Οποιαδήποτε τριβή μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας θα γίνει αναπόφευκτα πρόβλημα του ΝΑΤΟ.
Επιπλέον, η Ελλάδα, μέλος της ΕΕ, θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως χώρα μετάβασης για την Τουρκία - όχι μόνο για τους πρόσφυγες που έχει η Τουρκία ως ατού στη σχέση της με την ΕΕ, αλλά και για τις ανησυχίες της Τουρκίας για τη Δύση.
Για ένα όλο και πιο εθνικιστικό τουρκικό καθεστώς, το οποίο χρειάζεται εχθρότητα και μάλιστα συγκρουσιακές σχέσεις με τη Δύση για να εδραιώσει την υποστήριξή του, είναι λειτουργική μια αντιπαράθεση με την Ελλάδα, δεδομένου του ιστορικού της βάθους.
Η κράτηση και η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτών δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό.
Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι περισσότερο από διμερείς.
Είναι συνάρτηση της τουρκικής αλληλεπίδρασης με τον δυτικό κόσμο.
Ωστόσο, αυτό δεν ανακουφίζει την άνοδο των ελληνικών ανησυχιών για μια επικίνδυνη κλιμάκωση μεταξύ των δύο πλευρών του Αιγαίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης