Τελευταία Νέα
Οικονομία

Pyatt: Η Ελλάδα “ηγέτης και πυλώνας σταθερότητας” στην περιοχή της Μεσογείου

tags :
Pyatt: Η Ελλάδα “ηγέτης και πυλώνας σταθερότητας” στην περιοχή της Μεσογείου
Ο πρέσβης των ΗΠΑ αναφέρθηκε επίσης στο σημαντικό ρόλο της χώρας ως ενεργειακού κόμβου της Ευρώπης
Ξεκίνησε τις εργασίες του το διεθνές ναυτιλιακό συνέδριο TheSeaNation Conference: “The Global Impact of Shipping” όπου κορυφαίοι Έλληνες και ξένοι ναυτιλιακοί, ακαδημαϊκοί και διπλωματικοί παράγοντες, συναντώνται για να συνομιλήσουν για τη συνεισφορά της ναυτιλιακής βιομηχανίας στην παγκόσμια κοινότητα.  Τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτησε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου κ. Λεωνίδας Δημητριάδης Ευγενίδης και ξεκίνησε με την ομιλία του Προέδρου της Ένωσης Εφοπλιστών κ. Θεόδωρου Βενιάμη.
Ο κ. Βενιάμης στην ομιλία του μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο σπουδαίο γεωστρατηγικό  ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας αλλά και στη σημασία του ελεύθερου εμπορίου. Τάχθηκε κατά των μέτρων προστατευτισμού και σημείωσε ότι η ελληνική και διεθνής ναυτιλία παρακολουθεί με ανησυχία τα μέτρα για τους δασμούς που ανακοίνωσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Επιπλέον ο πρόεδρος της ΕΕΕ τάχθηκε κατά των περιφερειακών πολιτικών και ζήτησε από την ΕΕ να διδαχθεί από το πώς στηρίζουν την ναυτιλία οι ελληνικές κυβερνήσεις. Αν η Ευρώπη θέλει μια ισχυρή ευρωπαϊκή ναυτιλία ας διδαχθεί από τις ελληνικές κυβερνήσεις τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η ναυτιλιακή πολιτική πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τι πράττουν οι βασικοί ανταγωνιστές..
Τέλος υπογράμμισε με νόημα ότι οι Έλληνες εφοπλιστές λόγω του μεγέθους τους και του πρωταγωνιστικού τους ρόλου παγκοσμίως, έχουν λόγο στη διαμόρφωση των θέσεων της διεθνούς ναυτιλίας και έχουν το δικαίωμα να ασκούν και κριτική σε θέσει που αντιβαίνουν στα καλώς εννοούμενα ναυτιλιακά συμφέροντα.



Ακολούθησε ο Υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτική Πολιτικής, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε ότι στο πλαίσιο ενός εθνικού σχεδίου για την ελλ. Ναυτιλία, η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση την αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης με την πρόσληψη 290 ωρομισθίων καθηγητών κι επίσης συστήνουμε 100 νέες θέσεις καθηγητών για τον τομέα της ναυτικής εκπαίδευσης.
Στη συνέχεια, για πρώτη φορά σε ναυτιλιακό συνέδριο στην Ελλάδα, πέντε πρεσβευτές κρατών με ισχυρή παρουσία στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία μίλησαν για την επίδραση της ναυτιλίας, τόσο στην παγκόσμια οικονομία, όσο στα κράτη τους, αλλά και για τις διαχρονικές σχέσεις των εθνικών οικονομιών τους με τη ναυτιλία.
Πιο συγκεκριμένα:
Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Geoffrey Ross Pyatt ανέφερε ότι η ελληνική ναυτιλία αποτελεί ένα μεγάλο “success story” με σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. Αναφέρθηκε, επίσης, στο σημαντικό ρόλο της Ελλάδας ως “ηγέτη και πυλώνα σταθερότητας” στην ευρύτερη περιοχή, αποτελώντας ένα πολύ σημαντικό ενεργειακό κόμβο για την Ευρώπη.  Επίσης, αναφέρθηκε στις πολύ καλές διμερείς σχέσεις των δύο χωρών σε όλους τους τομείς κι έκανε ιδιαίτερη μνεία στην επικείμενη επισκευαστική βάση ελικοπτέρων που πρόκειται να φιλοξενηθεί στο Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.
Η Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Αθήνα Kate Smith είπε πως η ελληνική ναυτιλία πρωτοπορεί στην ναυπήγηση νέων πλοίων που ενσωματώνουν όλες τις τελευταίες τεχνολογίες, αποτελώντας παράδειγμα και για τη χώρα της. Τόνισε του ιδιαίτερους δεσμούς του Ηνωμένου Βασιλείου και του ελληνικού εφοπλισμού και αναφέρθηκε στην έμφαση που δίνει η χώρα της στη ναυτιλιακή εκπαίδευση και τις συνέργιες με τα αντίστοιχα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.



Αναφερόμενη στο Brexit, ανάμεσα σε άλλα, είπε ότι γίνονται συνεχείς προσπάθειες να εξομαλυνθούν οι όποιες επιπτώσεις με τις λιγοτερες δυνατές τριβές, προς όφελος και των δύο μερών. Τόνισε πως το City του Λονδίνου αποτελεί ένα ευρωπαϊκό κέντρο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, κάτι που δεν θα πρέπει να ξεχνά η ΕΕ, αλλά θα πρέπει να συνεχίσει να  υποστηρίζει τη συνέχιση της συνεργασίας, σε ένα πλαίσιο καλών προθέσεων κι αμοιβαίων προσπαθειών.
Ο Πρέσβης της Νορβηγίας John Eugene Gjelstad είπε πως η ναυτιλία αποτελεί εθνική στρατηγική για τη χώρα του που έχει αναπτύξει ένα πρόγραμμα 7 σημείων. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην “πράσινη ναυτιλία” με την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών που θα βοηθήσουν στην ναυπήγηση νέων πλοίων, περισσότερο ασφαλή.



Ο Πρέσβης της Ιαπωνίας Yasuhiro Shimizu ανέφερε πως ο ιαπωνικός ναυπηγοεπισκευαστικός τομέας είναι 3ος στην παγκόσμια κατάταξη, δίνοντας έμφαση σε προηγμένες τεχνολογίες όπως το “i-shipping” που αξιοποιεί τις δυνατότητες που παρέχουν οι εξελίξεις στην πληροφορική για τη ναυπήγηση σύγχρονων πλοίων. Ανέφερε δε ότι η επόμενη εξέλιξη στη ναυπηγική μέχρι το 2030 θα είναι το «Auto-shipping”, δηλαδή πλοία πλήρως αυτόνομα που θα ελέγχονται «έξυπνης» ναυτιλίας.



Ο Πρέσβης της Κορέας ΑΗΝ Youngjip ανέφερε ότι παρόλο που ο ναυπηγοεπισκευαστικός τομέας στη χώρα του περνά κρίση, ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας κρίσης και του εντεινόμενου ανταγωνισμού, η χώρα του έχει ξεκινήσει ένα ευρύ πρόγραμμα ενίσχυσης του τομέα, που σύντομα θα φέρει θειτκά αποτελέσματα.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης