Διαπλοκή, ποδόσφαιρο και εθνικά θέματα στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ

Διαπλοκή, ποδόσφαιρο και εθνικά θέματα στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ
Η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από τον αντίκτυπο των νέων στοιχείων της υπόθεσης Novartis που φέρνουν ξανά τον Αντώνη Σαμαρά στο επίκεντρο
Η αντιμετώπιση της διαπλοκής του παλιού πολιτικού συστήματος, στην ευρεία ένοια της οποίας εντάσσει η κυβέρνηση τη Novartis αλλά και την εξυγείανση του ποδοσφαίρου και οι εξελίξεις στα εθνικά θέματα θα συζητηθούν στο σημερινό πολιτικό συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ.
Η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από τον αντίκτυπο των νέων στοιχείων της υπόθεσης Novartis που φέρνουν ξανά τον Αντώνη Σαμαρά στο επίκεντρο, καίτοι εμφανίζεται πλήρως αποστασιοποιημένη από τις διαδικασίες τόσο στην Δικαιοσύνη όσο και στην Προανακριτική.
Όσο για το ποδόσφαιρο η θέση του πρωθυπουργού παραμένει η ίδια όπως την διατύπωσε ο ίδιος στην σύσκεψη της Δευτέρας και την εξέφρασε ο Χριστόφορος Βερναρδάκης χθες: σκληρά μέτρα με προτίμηση στον αποκλεισμό των ελληνικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις προκειμένου να υπάρξει πραγματική κάθαρση μέσα από ένα αυστηρό πλαίσιο που θα καθορίζει την λειτουργία του χώρου στο εξής. Εκτιμάται ότι τα περισσότερα μέλη του καθοδηγητικού οργάνου του κόμματος συμφωνούν με την σκληρή γραμμή.
Φυσικά τους απασχολεί το πολιτικό κόστος που έχει η διασύνδεση του Ιβάν Σαββίδη με τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που καταγγέλει με έντονο τρόπο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος από την Αμερική μίλησε για νέα γενιά ολιγαρχών που δημιουργεί η κυβέρνηση.
Στα εθνικά τώρα, ο κ. Τσίπρας θα ενημερώσει για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό και για την πρόθεσή του να φέρει το σχέδιο λύσης στην Βουλή ακόμη και μέσα στο Μάρτιο, υπό την προυπόθεση ότι θα έχει γίνει αντίστοιχη πρόοδος και στα Σκόπια, κάτι που θα φανεί σύντομα κατά την επικείμενη επίσκεψη του Νίκου Κοτζιά.
Το σημαντικότερο όμως είναι τα ελληνοτουρκικά. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι όλο το πλέγμα που περιλαμβάνει την αυξανόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας σε Αιγαίο και Κύπρο με τις ενέργειές της στην ΑΟΖ, σε συνδυασμό με τις κινήσεις της στα ανατολικά της σύνορα, θα αποτελεί το κορυφαίο θέμα για τους επόμενους μήνες, μαζί με την οικονομία. Η γραμμή παραμένει ίδια, διεθνοποίηση –από την οποία δεν πήρε τις απαντήσεις που ήθελε από ΝΑΤΟ, Βερολίνο και Ουάσιγκτον-, και ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας που περιλαμβάνει εξοπλιστικά προγράμματα –την συμφωνημένη αναβάθμιση των F-16 αλλά και την ενδεχόμενη μίσθωση και αγορά δύο έως τεσσάρων γαλλικών φρεγατών τελευταίας γενιάς.
Για το θέμα των δύο αξιωματιών η κυβέρνηση μετά την αρχική αισιοδοξία είναι συγκρατημένη.
Από την στιγμή που το θέμα πήγε στην τουρκική δικαιοσύνη αντιλαμβάνεται ότι οι δυνατότητες είναι περιορισμένες –άσχετα από τις κινήσεις εσωτερικής κατανάλωσης καθώς στο θέμα σπεκουλάρει η ΝΔ.
Πάντως η απόφαση του πρωθυπουργού να μην επικοινωνήσει με τον Ερντογάν από τον οποίο θα ακούσει ότι το θέμα είναι στην ανεξάρτητη τουρκική δικαιοσύνη, παραμένει.
Η κυβέρνηση παρακολουθεί και περιμένει να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του ο νεο-σουλτάνος της Τουρκίας.

www.bankingnews.gr

Σπύρος Γκουτζάνης

BREAKING NEWS