Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Ανάπτυξη 2,5% στην Ευρωζώνη το 2018 – Ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής παγκοσμίως

tags :
Fitch: Ανάπτυξη 2,5% στην Ευρωζώνη το 2018 – Ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής παγκοσμίως
Αισιόδοξη η Fitch για την παγκόσμια οικονομία, ανάπτυξη 2,5% στην Ευρωζώνη το 2018
Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό άνω του 3% τη διετία 2018-2019, με κεκτημένη ταχύτητα από το περασμένο έτος, δίνοντας έτσι «πάτημα» στις μεγάλες κεντρικές τράπεζες για ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής, αναφέρει σε έκθεσή της η Fitch Ratings.
Όπως εκτιμάται, οι οικονομίες σε Ηνωμένες Πολιτείες, Ευρωζώνη και Κίνα θα επιταχύνουν το τρέχον έτος, ωθώντας τη μεγέθυνση του παγκόσμιου ΑΕΠ για τρία συνεχόμενα χρόνια πάνω από το 3%, μία επίδοση που δεν έχει επιτευχθεί μετά το 2000.
Η επιτάχυνση των ιδιωτικών επενδύσεων, η δημοσιονομική χαλάρωση στις ΗΠΑ και οι χαλαρές νομισματικές πολιτικές παγκοσμίως, θα στηρίξουν την ανάπτυξη στις προηγμένες οικονομίες, ενώ, παράλληλα, οι υψηλές τιμές των βασικών προϊόντων και η αποδυνάμωση του δολαρίου, δίνουν ώθηση στις αναδυόμενες οικονομίες.
Η ανάπτυξη στις προηγμένες οικονομίες επωφελείται, επίσης, στο ολοένα βελτιωνόμενο επενδυτικό και επιχειρηματικό κλίμα, αλλά και τη βελτίωση στην αγορά εργασίας.
Την ίδια στιγμή, η ανάκαμψη των τραπεζικών δανείων στην Ευρωζώνη στηρίζει ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το ήμισυ των συνολικών κεφαλαίων.
Επίσης, η μειωμένη οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα και η αύξηση της παραγωγικής ικανότητας, υποστηρίζουν τις προοπτικές των επενδύσεων.
Ο οίκος αναθεωρεί επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης τα έτη 2018 και 2019, σε 2,5% και 1,8%, από 2,2% και 1,7%, αντίστοιχα.
Οι αντίστοιχες προβλέψεις για τις Η.Π.Α. διαμορφώνονται στο 2,7% και 2,5%, έναντι 2,5% και 2,2%, ενώ, σε ό,τι αφορά στην κινεζική οικονομία, η ανάπτυξη υπολογίζεται πλέον στο 6,5% το τρέχον έτος.
Τέλος, οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη σε Ιαπωνία και Ηνωμένο Βασίλειο το 2018, παρέμειναν αμετάβλητες σε 1,3% και 1,4%, αντίστοιχα.
Ο οίκος διατηρεί αμετάβλητη την πρόβλεψη για ανάπτυξη 3,3% στην παγκόσμια οικονομία, το 2018.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι κεντρικές τράπεζες θα μπορέσουν να προχωρήσουν στην ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής:
«Οι κεντρικές τράπεζες καθίστανται λιγότερο επιφυλακτικές όσον αφορά την εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής, εν μέσω έντονης ανάπτυξης και μείωσης της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας.
Αναμένουμε η Federal Reserve να αυξήσει τα επιτόκια τουλάχιστον επτά φορές πριν από το τέλος του 2019.
Επίσης, αναμένουμε από την bank of England να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, εντός του 2018», σημειώνει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης.
Σε ό,τι αφορά στο πετρέλαιο, η τιμή του σχιστολιθικού αναμένεται να υποχωρήσει κάτω από τα 60 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ, την ίδια στιγμή, το δολάριο θα ευνοηθεί από την αύξηση των επιτοκίων στις Η.Π.Α..

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης