Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οριακές μεταβολές στις ευρωαγορές, εν μέσω των επίμονων ανησυχιών για εμπορικό πόλεμο

Οριακές μεταβολές στις ευρωαγορές, εν μέσω των επίμονων ανησυχιών για εμπορικό πόλεμο
Με οριακές μεταβολές έκλεισαν τα χρηματιστήρια της Ευρώπης, εν μέσω των επίμονων φόβων για έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο
Με οριακές μεταβολές έκλεισαν σήμερα (14/3/2018) τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, εν μέσω των επίμονων φόβων για έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται σε ορισμένα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,15% χαμηλότερα, στις 374,94 μονάδες, με τους κλάδους να «δείχνουν» προς διαφορετικές κατευθύνσεις.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 0,14% στις 12.237,74 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,09% στις 7.132,69 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 0,18% χαμηλότερα, στις 5.233,36 μονάδες.


Οι περισσότερες από τις ευρωπαϊκές μετοχές γύρισαν σε αρνητικό έδαφος μετά το άνοιγμα της Wall, η οποία δέχεται πιέσεις από τον βιομηχανικό κλάδο.
Τις μεγαλύτερες πιέσεις ασκεί η μετοχή της Boeing, που υποχωρεί περισσότερο από 4%, στον απόηχο χθεσινών δημοσιευμάτων, που ανέφεραν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, αναμένεται να επιβάλει δασμούς έως 60 δισ. δολ. στις κινεζικές εισαγωγές.
Η Boeing αναμένεται να πληγεί σοβαρά από μια τέτοια εξέλιξη, καθώς η αμερικανική εταιρεία θα μπορούσε να αποτελέσει πρώτο στόχο της Κίνας, σε περίπτωση αντιποίνων.
Ωστόσο, ο κλάδος πρώτων υλών κατάφερε να συγκρατήσει τα κέρδη του, σημειώνοντας άνοδο 1%, μετά από ορισμένα ισχυρά στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή της Κίνας.
Οι μετοχές των εταιρειών εξόρυξης Antofagasta, Glencore και Anglo American σημείωσαν απώλειες τουλάχιστον 1,8%.
Η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας ενισχύθηκε κατά 7,2% στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2018 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, την στιγμή που τον Δεκέμβριο του 2017 η ετήσια άνοδος είχε διαμορφωθεί στο +6,2%.
Η αύξηση της κινεζικής βιομηχανικής παραγωγής ξεπέρασε σε μεγάλο βαθμό τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν άνοδο της τάξεως του 6,1%.
Εν τω μεταξύ, η μετοχή της Adidas σημείωσε «άλμα» άνω του 11%, καθώς η εταιρεία αθλητικών ανακοίνωσε ένα μεγάλο πρόγραμμα αγορών ιδίων μετοχών, ενώ ανέφερε χαμηλότερες πωλήσεις και κέρδη κατώτερα των προσδοκιών για το σύνολο του έτους.
Στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών βρέθηκαν και δηλώσεις του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Mario Draghi, ο οποίος ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους η νομισματική πολιτική θα παραμείνει χαλαρή, ακόμη και μετά τη λήξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων.
Σύμφωνα με τον Draghi, μέχρι τώρα η νομισματική πολιτική στήριξε σημαντικά την οικονομία της Ευρωζώνης, τονίζοντας όμως ότι ακόμη και όταν οι προοπτικές εξαρτώνται λιγότερο από τις αγορές καθαρών περιουσιακών στοιχείων, η νομισματική πολιτική πρέπει να είναι υπομονετική, συνεχής και συνετή για να διασφαλίσει την επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο.
Από την πλευρά του, Ignazio Angeloni, μέλος του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε σήμερα πως το τέλος των μέτρων τόνωσης της οικονομίας από την ΕΚΤ πλησιάζει και οι τράπεζες θα πρέπει να προετοιμαστούν για τους κινδύνους που θα φέρει η νέα αυτή εποχή.
Με τη σειρά του, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, Villeroy de Galhau, τόνισε ότι η ΕΚΤ βρίσκεται σε τροχιά για μια σταδιακή εξομάλυνση της πολιτικής της, καθώς η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη είναι ισχυρή και ο πληθωρισμός αυξάνεται με αργό ρυθμό.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, σημαντική άνοδο κατέγραψε η απασχόληση στην Ευρωζώνη στο δ’ τρίμηνο του 2017, με την ανεργία να παραμένει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων εννέα ετών.
Ειδικότερα, ο αριθμός των απασχολούμενων αυξήθηκε κατά 1,6% σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2016, την ίδια στιγμή που η τριμηνιαία άνοδος διαμορφώθηκε στο +0,3%.
Παράλληλα, ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης υποχώρησε κατά 1% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2017, επιστρέφοντας σε αρνητικό έδαφος μετά την άνοδο 0,4% που είχε σημειωθεί τον προηγούμενο μήνα.
Μάλιστα, η πτώση ήταν μεγαλύτερη σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, οι οποίοι ανέμεναν η υποχώρηση της βιομηχανική παραγωγής να περιοριστεί στο -0,4%.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης