Πολιτική κρίση στη Σλοβακία μετά τη δολοφονία δημοσιογράφου – Έτοιμος να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός

Πολιτική κρίση στη Σλοβακία μετά τη δολοφονία δημοσιογράφου – Έτοιμος να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός
Ένα βήμα πριν την παραίτηση ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας 
Την πρόθεσή του να παραιτηθεί και να προτείνει αντικαταστάτη εξέφρασε σήμερα (14 Μαρτίου 2018) ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Robert Fico, εν μέσω πολιτικής κρίσης που έχει ξεσπάσει στη χώρα μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Jan Kuciak.
Όπως είπε, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, εναπόκειται στο κόμμα του (Smer) να επιλέξει τον επόμενο πρωθυπουργό της Σλοβακίας.
Στις 4 Μαρτίου 2018 , ο Πρόεδρος της χώρας κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε πλήρη ανασχηματισμό ή να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.
«Αυτή τη στιγμή βλέπω δύο λύσεις: έναν ευρύ ανασχηματισμό της κυβέρνησης ή πρόωρες εκλογές, που θα ήταν η πιο φυσιολογική λύση σε πολλές δημοκρατικές χώρες», επισήμανε ο Andrej Kiska κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος που απηύθυνε σχετικά με αυτήν τη δολοφονία.
Οι δολοφονίες του 27χρονου και της αρραβωνιαστικιάς του, οι οποίοι έπεσαν νεκροί από σφαίρες στο σπίτι τους, προκάλεσαν σοκ στη χώρα και αναζωπύρωσαν τον δημόσιο διάλογο για την ελευθερία του Τύπου και τη διαφθορά, τόσο στη Σλοβακία όσο και στην Ευρώπη.
Ο επικεφαλής του σλοβακικού κράτους κατήγγειλε «την αλαζονεία της εξουσίας» και την απουσία μέτρων εξόδου από την «κρίση εμπιστοσύνης» απέναντι στο κράτος και τους θεσμούς του.
«Περίμενα μία εβδομάδα για να δω ποια μέτρα και πολιτικές αποφάσεις θα έπαιρνε η κυβέρνηση προσπαθώντας να αποκλιμακώσει την ένταση και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη», εξήγησε ο Πρόεδρος.
«Δεν αναφέρθηκε καμία λύση.
Ορισμένοι παραιτήθηκαν, όμως εγώ δεν βλέπω κανένα σχέδιο για να εξέλθει η χώρα από την κρίση εμπιστοσύνης».
Στις 2 Μαρτίου 2018, χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στην Μπρατισλάβα και άλλες πόλεις της Σλοβακίας, προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής στον δολοφονημένο δημοσιογράφο Jan Kuciak…
Οι Σλοβάκοι απαιτούν από τις αρχές να προχωρήσουν ταχέως στην ανάληψη μέτρων ως απάντηση στη δολοφονία που προκάλεσε σοκ στη χώρα αλλά και τη Γηραιά Ήπειρο.
Οι αστυνομικές αρχές της Σλοβακίας έχουν προχωρήσει στη σύλληψη επτά Ιταλών επιχειρηματιών, σε μία προσπάθεια να εξιχνιάσει την άγρια δολοφονία του Jan.
Οι Ιταλοί επιχειρηματίες αναφέρονταν στην έρευνα που πραγματοποιούσε για τη διαφθορά σε υψηλό επίπεδο, ο δολοφονηθείς Σλοβάκος δημοσιογράφος.
Ο άτυχος δημοσιογράφος ήταν έτοιμος να δημοσιεύσει ένα άρθρο για την διαφθορά σε υψηλόβαθμο επίπεδο, στην οποία εμπλέκεται η ιταλική μαφία και πολιτικοί του μικρού αυτού κράτους της Ευρωζώνης, αποκάλυψε κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε ο ενημερωτικός ιστότοπος στον οποίο εργαζόταν.
Ο 27χρονος εργαζόταν για τον ιστότοπο aktuality.sk, που ανήκει στον γερμανικό όμιλο Axel Springer και στον ελβετικό Ringier.
Εξειδικευόταν σε υποθέσεις διαφθοράς, μεταξύ των οποίων αυτές που αφορούσαν πιθανούς δεσμούς ανάμεσα στον επιχειρηματικό κόσμο και το κόμμα SMER-SD του πρωθυπουργού Robert Fico.
Το aktuality.sk και άλλα μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν τα μεσάνυχτα μια εκδοχή --ανολοκλήρωτη-- του άρθρου του Kuciak, το οποίο αφορούσε τις πιθανολογούμενες πολιτικές σχέσεις Ιταλών επιχειρηματιών που είναι ύποπτοι για σχέσεις με την καλαβρέζικη μαφία "Ντραγκέτα", η οποία πιστεύεται ότι δραστηριοποιείτο στην ανατολική Σλοβακία.
«Δύο πρόσωπα προσκείμενα σε έναν άνδρα που ήρθε στην Σλοβακία, ενώ κατηγορείτο σε υπόθεση της μαφίας στην Ιταλία, έχουν καθημερινά πρόσβαση στον πρωθυπουργό" της Σλοβακίας, έγραφε στο άρθρο του με τίτλο "Η ιταλική μαφία στην Σλοβακία, τα δαιμόνιά της εξαπλώνονται στην πολιτική.
Οι Ιταλοί που συνδέονται με τη μαφία βρήκαν ένα δεύτερο σπίτι στην Σλοβακία: άρχισαν να κάνουν επιχειρήσεις, να παίρνουν επιδοτήσεις, να μαζεύουν ευρωπαϊκούς πόρους, αλλά κυρίως να δημιουργούν σχέσεις με πολιτικές προσωπικότητες με επιρροή, μέχρι την σλοβακική κυβέρνηση», σημείωνε.

www.bankingnews.grbankingnews.gr

BREAKING NEWS