«Ενεργειακό διαζύγιο» με τη Ρωσία επιδιώκει η Βρετανία – Αντίποινα υπόσχεται η Μόσχα

«Ενεργειακό διαζύγιο» με τη Ρωσία επιδιώκει η Βρετανία – Αντίποινα υπόσχεται η Μόσχα
Η Theresa May σκληραίνει ακόμη περισσότερο τη στάση της απέναντι στη Ρωσία - Οργισμένη απάντηση από τη Μόσχα 
Με αντίποινα απειλεί ευθέως το Ηνωμένο Βασίλειο η Μόσχα, στον απόηχο της απόφασης εκ μέρους της βρετανικής κυβέρνησης για απέλαση 23 Ρώσων αξιωματούχων από το νησί.
Η πρωθυπουργός της χώρας, κα Theresa May, κατηγόρησε τη Ρωσία για τη δολοφονική επίθεση με δηλητήριο κατά του πρώην κατασκόπου της Ρωσίας, Sergei Skripal, κάνοντας λόγο για εχθρική δράση Ρώσων κατασκόπων σε βρετανικό έδαφος.
«Δεν υπάρχει θέση γι' αυτούς τους ανθρώπους ή τα χρήματά τους στη χώρα μας.
Το μήνυμά μου σε όσους θέλουν να μας κάνουν κακό είναι ότι δεν είστε καλοδεχούμενοι στο Ηνωμένο Βασίλειο» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, η κα May δεν μένει εκεί, καθώς αναζητά παράλληλα νέους προμηθευτές φυσικού αερίου που θα αντικαταστήσουν τη Ρωσία.
«Θα συνεχίσουμε να συζητούμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση όχι μόνο για την ενεργειακή ασφάλειά μας αλλά και το ευρύτερο θέμα της ενεργειακής ασφάλειας», σημείωσε όταν ρωτήθηκε από βουλευτές, κατά την ομιλία της στο κοινοβούλιο.
Επίσης, τόνισε πως έχει ήδη προχωρήσει στην ενημέρωση Αμερικανών αξιωματούχων για το θέμα, υπογραμμίζοντας πως μπορεί να συνεργαστεί με οποιονδήποτε στις Η.Π.Α. για να τηρηθεί «σκληρή γραμμή» έναντι της Μόσχας:
«Ο κ. Rex Tillerson πράγματι έκανε ένα ηχηρό σχόλιο μετά το επεισόδιο αυτό και είμαι βέβαιη ότι θα συνεργαστούμε με τον αντικαταστάτη του για να διασφαλίσουμε ότι η Αμερική θα είναι ένας από αυτούς του συμμάχους που θα σταθούν στο πλευρό μας».
Η απάντηση της Μόσχας ήταν οργισμένη.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε τη Μεγάλη Βρετανία πως επέλεξε την αντιπαράθεση παρά τη συνεργασία με τη Ρωσία, δεδομένου του τρόπου που διαχειρίστηκε την υπόθεση, περιγράφοντας την απόφαση της πρωθυπουργού να απελάσει τους 23 Ρώσους διπλωμάτες, ως «σκανδαλώδη πρόκληση».
«Προφανώς, τα αντίμετρά μας δεν θα αργήσουν» συμπληρώνει το υπουργείο, κάνοντας λόγο για μια «σειρά εχθρικών μέτρων» και μια «αντιρωσική εκστρατεία».

www.bankingnews.grbankingnews.gr

BREAKING NEWS